Bizi Takip Edin!

Gebelik Döneminde Magnezyum Almanın Önemi

Hamilelik döneminde anne adayının beslenme ihtiyaçları artar. Bunun en büyük nedeni yeni bir canlının oluşumudur. Bu doğrultuda anne adayı düzenli, yeterli, sağlıklı ve çeşitli bir şekilde beslenmelidir. Beslenme düzeninde vitamin ve minerallerin büyük önemi vardır. Vitamin ve mineraller hayati fonksiyonlarının düzenlenmesi ve bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için oldukça önemlidir. Magnezyum, hamilelik döneminde vücuda alımı oldukça önemli olan bir mineraldir. Magnezyum genel anlamda; kalsiyumun vücudumuzdaki emilimini destekler, kan şekerini ve kan basıncını düzenler, kas kasılmasının düzenlenmesini sağlar, kalp kaslarını korur, enzimlerin doğru bir şekilde çalışmasını sağlar, protein ve yağ sentezi gibi önemli faaliyetleri destekler, kas ve sinir sistemini düzenler. Hamilelik süresince bu faydalara yenileri de eklenir. Gelin gebelik döneminde magnezyum almanın önemine detaylı bir şekilde bakalım.

Hamilelikte magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir?

Gebelikte magnezyumun önemine geçmeden önce magnezyum eksikliğinin belirtilerine göz atalım. Magnezyumun vücutta eksik olması durumunda; düşük tansiyon, huzursuz bacak sendromu, iştahsızlık, bulantı, kusma, yorgunluk, halsizlik, ajitasyon, anksiyete, uyku bozukluğu ve güçsüzlük gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Kalsiyum ve potasyum metabolizması magnezyum ile ilişkilidir. Yani magnezyum eksikliğinde kandaki potasyum ve kalsiyum seviyeleri de etkilenebilir.

Magnezyum gebelik döneminde neden önemlidir?

Hamilelik döneminde magnezyumun önemini şu maddelere bakarak anlayabiliriz:

  • Bebeğin anne karnındaki gelişimi için büyük öneme sahiptir.
  • Magnezyum kan damarları için oldukça faydalıdır. Ayrıca laktik asit birikimini engeller. Bu yüzden hamilelik süresince bir problem halini alan migrenin hafiflemesini veya gerçekleşmemesini sağlar.
  • Hamilelik süresince bazı kişiler ciltte tahriş, kuruluk ve egzama gibi problemler yaşayabilir. Magnezyum cilt sağlığına oldukça faydalı bir mineraldir.
  • Araştırmalar hamilelik süresince yeterli oranda magnezyum almamanın erken doğum riskine, rahim kasılmalarına neden olabileceğini göstermektedir.
  • Hamilelik süresince kan basıncı oldukça önemlidir. Magnezyum kan basıncının normal seviyelerde tutulmasına yardımcıdır.
  • Birçok hamile, hamilelik süresince bacaklarda ve rahim etrafında kasılmalar yaşamaktadır. Bu belirtiler genellikle magnezyum eksikliği doğrultusunda ortaya çıkmaktadır.
  • Anne adayları hamilelik süresince zorlu psikolojik süreçlerden geçebilirler. Bu durumun rahatsız edici boyutlara ulaşması, magnezyum eksikliğinden kaynaklanabilir. Diğer bir yandan magnezyumun sinir ve kasları gevşetmesi de anne adayındaki stresin azalmasını sağlar. Bu noktada doktorun magnezyum eksikliğini belirlenmesi ve gerekli tedaviyi uygulaması oldukça önemlidir.
  • Anne adayları hamileliklerinde sıkça mide bulantısı yaşayabilir. Magnezyumun mide bulantısını azaltma gibi bir özelliği bulunmaktadır.
  • Hamileler bebek tekmeleri ve sık idrar doğrultusunda uykusuz kalabilir. Fakat bu nedenler dışında uykusuzluk yaşıyorsanız, bu durum magnezyum eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Magnezyumun beden içi iletişimde büyük etkiye sahip olduğu unutulmamalıdır.

Magnezyum takviyesi gerekli mi?

Magnezyum hem besinler yoluyla hem de besin takviyesi olarak alınabilir. Fakat burada bilinmesi gereken vücuttaki magnezyum oranıdır. Bu doğrultuda doktor kontrolü ile magnezyum eksikliğiniz olup olmadığını öğrenmeniz şarttır. Doktorunuz bu doğrultuda size bir beslenme düzeni veya magnezyum takviyesi önerebilir. Vitamin ve mineraller doktor kontrolü olmadan, bilinçsiz bir şekilde tüketilmemelidir.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ