Bizi Takip Edin!

Evden Eğitim Sürecinde Çocuğunuzun Konsantrasyonunu Yükseltmeniz İçin 6 İpucu

Evden Eğitim Sürecinde Çocuğunuzun Konsantrasyonunu Yükseltmeniz İçin 6 İpucu

Evden eğitim sürecinde ebeveynlerin çocuklarının öğrenim yolculuğuna daha fazla dahil olması bekleniyor. Bu süreçte, çocuklarımızla birlikte canlı ya da video dersler, e-posta ile gönderilen ödevler gibi yenilikleri tecrübe etmemiz gerekiyor. Ekran karşısında uzun süre konsantrasyonu korumak, bir yetişkin için bile zorken çocukların bu sürece adapte olmaları biraz zaman alabilir. Zira, uzaktan ve evde eğitim pek çok çocuk için yepyeni bir deneyim olacak. Peki, biz ebeveynler çocuklarımızın uzaktan eğitim tecrübesinden en iyi şekilde faydalanabilmeleri için neler yapabiliriz? Sizin için hazırladığımız 6 ipucuna göz atarak konu hakkında daha detaylı fikir sahibi olabilirsiniz.

1. Çocuğunuzun Evin İçinde de Bir Sınıfı Olsun

Çocuğunuzun Evin İçinde de Bir Sınıfı Olsun

Evde sınıf düzenini sağlamak pek mümkün olmayabilir. Ancak çocuğunuzun hali hazırda kendine ait bir odası ve ödev yapmak için kullandığı bir masası varsa gerekli düzenlemeleri yaparak bir sınıf ortamı yaratabilirsiniz. Masa üstünde yer alan oyuncaklar ve dekoratif ürünlerin dikkat dağıtıcı etkisinden kurtularak çocuğunuzun derse odaklanmasına yardımcı olabilirsiniz. Dikkat dağıtıcı oyuncak ve süs eşyalarını kaldırmak, ortama sınıf havası katarak çocuk üzerinde derse teşvik edici bir etki gösterir.

Eğer çocuğunuzun kendine ait bir alanı yoksa mutfak masasını ders saatlerinde çocuğunuza tahsis edebilirsiniz. Ders esnasında dikkatini dağıtabilecek eşyaları, yani tuzluk, biberlik, peçete gibi tüm objeleri masadan kaldırın. Ders süresi boyunca mutfağı kullanmaktan ve gürültüden kaçının.

2. Öğrenme Güçlüğü Yaşanırsa Öğretmeniyle İletişime Geçin

Her yaş grubunun ekrana odaklanabilme ve dikkatini koruyabilme süresi farklılık gösterir. Çocuğunuzun öğretmeni veya idari kadro, bu makul süreye göre ders programını oluşturur. Ancak çocuğunuz yine de öğrenmekte zorluk çekiyor veya dikkat güçlüğü yaşıyorsa öğretmenini mutlaka bilgilendirin. Öğrenmenin önündeki engelleri belirlemek ve kaldırmak için öğretmeni ile beraber çalışın. Alternatif öğrenme metotları ya da materyalleri konusunda uzmanların tavsiyelerine uyun.

3. Günü Ders Programına Uygun Planlayın

Belirli bir çalışma düzenine sahip olmayan çocuklar için öğrenme süreci verimsiz geçebilir. Çocuğunuzun ders programı ile uyumlu bir günlük plan oluşturmaya çalışın. Boş zamanlarını, ekran ve oyun saatlerini bu düzeni bozmayacak şekilde programlayın.

  • Derslere yatağından ya da pijamaları ile katılmasına izin vermeyin.
  • Her çocuğun verimli saatleri birbirinden farklı olabilir. Çocuğunuz erken kalkıyorsa ödevlerini zihninin açık olduğu sabah saatlerinde yapması için teşvik edin.
  • Ortaokul veya liseye giden öğrenciler ise daha çok akşam saatlerini kullanmaya meyilli olabilir. Bu yaş grubu ile çatışmaya girmeden, gözlemlerinizi aktararak uzlaşmaya çalışın.
  • Çocukların evden eğitim süreçleri devam ederken ekran kullanım süresini düzenleyin. Video oyunları için ayıracakları zamanı ve ne zaman TV seyredeceklerini adil bir şekilde belirleyin.

4. Ara Vermesini ve Hareket Etmesini Sağlayın

Ara Vermesini ve Hareket Etmesini Sağlayın

Yaş ayrımı olmaksızın hepimiz gün içinde harekete ihtiyaç duyarız. Fiziksel hareketlilik stresi azaltır ve olumlu düşünmeye yardımcı olur. Evden öğrenme süresi boyunca çocuğunuzun konsantrasyonunu arttırabilmek için hareket etmesini sağlayın.

Ders aralarında mola vermesini, masasından kalkmasını önerin. Açık havaya çıkması için teşvik edin, birlikte spor yapmayı deneyin. Çocuğunuzla beraber günlük ya da haftalık bir egzersiz düzeni oluşturabilirsiniz.

5. Dikkat Dağıtıcı Uyaranları Ortadan Kaldırın

Ders saatlerinde tüm dikkati dağıtan uyaranları kısıtlayın. Siz de evden çalışıyorsanız, telefon görüşmelerini ve toplantıları kapalı kapılar ardında yapmaya özen gösterin. Evcil hayvanlarınızı ders süresi boyunca başka bir odada tutmayı deneyebilir, küçük kardeşlerin yüksek sesle çizgi film seyretmesine engel olabilirsiniz. Ayrıca sosyal medya bildirimlerinin de oldukça dikkat dağıtıcı olduğunu unutmayın. Çocuğunuzun ders için kullandığı cihazlarda tüm bildirimleri kapatın. Ödev yaparken de dikkat dağıtıcı uyaranların cazibesine kapılmaması için, gerekli veriyi indirdikten sonra hücresel bağlantıyı ya da Wi-Fi bağlantısını kesin.

6. Hangi Araçların Çocuğunuza Daha Uygun Olduğunu Belirleyin

Telefon, dizüstü bilgisayar ve tablet gibi cihazlara bazı yardımcı araçlar yükleyebilirsiniz. Örneğin yüksek sesle metin okuma hizmeti veren uygulamalar, okurken odaklanma sorunu yaşayan çocuklar için etkili olabilir. Araştırma ödevleri ya da ön hazırlık için kullanılan videoların oynatma hızını yavaşlatabilir, alt yazı ekleyerek not tutmasını kolaylaştırabilirsiniz. Çocuğunuzun dijital içeriklere ulaşırken hangi araçlarla daha kolay öğrendiğini gözlemleyin. Bu sayede en etkili yöntemleri tespit edebilirsiniz.

Bonus: Takviye Gıdalardan Faydalanın

Probiyotik içeren takviye gıdalarla çocuğunuzun sağlığını destekleyebilir, bu sayede derslerine daha kolay odaklanmasını sağlayabilirsiniz. Evden çalışma sürecine uyum sağlamaya çalışan çocuğunuzun fiziksel sağlığı ne kadar iyiyse bilişsel performansı da o kadar yüksek olur.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ