Bizi Takip Edin!

Belirsizlik Dönemlerinde Çocuklarımızın Derslerine Olan Konsantrasyonunu Nasıl Sağlarız?

Belirsizlik Dönemlerinde Çocuklarımızın Derslerine Olan Konsantrasyonunu Nasıl Sağlarız

Tüm dünyanın bir yılı aşkın bir süredir mücadele ettiği koronavirüs yeni bir çağı ortaya çıkardı: Belirsizlikler çağı. Tüm gelecek planlarının değiştiği veya iptal olduğu şu dönemde kimse neyin ne zaman olacağını kestiremiyor. Yasaklar ne zaman olacak, ne zaman olmayacak, okullar ne zaman açılacak, iş yerleri faaliyete devam edecek mi, gibi sorular pek çok kişinin zihnini meşgul ediyor.

Özellikle yaklaşık bir yıldır eğitim hayatlarına evlerinde, online platformda devam eden çocuklar belirsizlik döneminden bir hayli olumsuz etkilendi. Okula yeni başlayanlar, lise ve üniversitenin birinci sınıfında olanlar ise ekstra dezavantajlı. Bu dönemde çocuklarda konsantrasyon bozukluğu, odaklanma problemi, çalışma isteksizliği, üşengeçlik, tembellik gibi olumsuz eylemler ve duygular görülmeye başlandı. Aileler de kaygılı bir şekilde çocuklarını online eğitim hayatına adapte etmenin yollarını aramaya başladı. Peki, belirsizlik dönemlerinde çocuklarımızın derslerine olan konsantrasyonunu nasıl sağlarız? Gelin, bu konuyu birkaç tavsiye üzerinden ele alalım.

Çocuğunuzun Öğrenme Yöntemini Keşfedin

Herkesin öğrenme yöntemi birbirinden farklı olabilir. Kimisi görerek daha kolay öğrenirken, kimisi dinleyerek kimisi ise dokunarak ve hissederek daha iyi öğrenir. Siz de çocuğunuzun öğrenme yöntemini keşfederek daha kolay ve kalıcı bir öğrenme deneyimi yaşamasına imkan tanıyabilirsiniz. Örneğin çocuğunuz görsel öğrenme yöntemi ile daha iyi öğreniyorsa, ona görsel materyaller hazırlayabilir ve öğrenme deneyimini daha keyifli hale getirebilirsiniz. Böylece odaklanma sorunu da ortadan kalkacaktır.

Çalışma Ortamını Düzenleyin

Çalışma Ortamını Düzenleyin

Çocuğunuzun çalışma ortamı ne kadar düzenli, çalışma ortamında dikkatini dağıtacak şeyler ne kadar az olursa konsantrasyonu o kadar artar. O nedenle çocuğunuza boş bir masa ve yanına gerekli malzemeleri vererek düzenli bir çalışma ortamı hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz çalışma alanını çocuğunuzun öğrenme yöntemine göre düzenleyebilirsiniz.

Haftalık Çalışma Planı Hazırlayın

Haftanın ilk günü, tüm hafta boyunca yapılacakları bilmek çocuğunuzun zihnindeki belirsizlikleri giderir. Net bir zihin ise belirsizlik dönemlerinde konsantrasyonun artmasına yardımcı olur. O nedenle çocuğunuzla birlikte haftalık çalışma planı hazırlamalısınız. Bu planı çocuğunuzla birlikte hazırlamaya ve kontrolü ona bırakmaya özen göstermelisiniz. Böylece çocuğunuz haftalık çalışma planına titizlikle uyacaktır. Ayrıca planı hazırlarken renkli kağıtlar, kalemler ve stickerlardan faydalanabilirsiniz.

Büyük Görevleri Parçalara Ayırın

Büyük görevleri birden yapmak çocuğunuzun yorulmasına, sıkılmasına ve odaklanma becerisinin azalmasına sebep olabilir. Çocuğunuzun konsantrasyonunun artması için görevleri, ödevleri ve yapılacakları gün içinde parçalara ayırarak tamamlamasına izin verin. Kısa ve uzun molalar vererek çocuğunuzun dinlenmesine imkan tanımalısınız. Bu konuyla ilgili olarak pomodoro, pareto ve kanban gibi çeşitli çalışma tekniklerini kullanabilirsiniz.

Olumlu Geri Bildirimler Verin

Çocuğunuz bir görevi tamamladığında ya da ödevini bitirdiğinde ona olumlu geri bildirimler vererek daha iyi motive olmasını sağlayabilirsiniz. Ona isterse başarabileceğini, başarısında da başarısızlığında da yanında olduğunu söylemeniz yeterli. Unutmayın, belirsizlik dönemlerinde stresli olan çocukların sizin desteğinize ihtiyacı var.

Oyun Oynamasına veya Sevdiği Şeyleri Yapmasına İzin Verin

Oyun Oynamasına veya Sevdiği Şeyleri Yapmasına İzin Verin

Sürekli ders çalışmak ve ödev yapmak, konsantrasyonun düşmesine sebep olabilir. Çocuğunuzun derslerine daha iyi odaklanmasını istiyorsanız molalar vererek onun oyun oynamasına veya sevdiği şeyleri yapmasına imkan tanımalısınız. Böylece ders çalışmaya geri döndüğünde daha iyi bir şekilde konsantre olabilir. Bu da çocuğunuzun başarısını ve içsel motivasyonunu artırır.

Gün İçinde Kısa Uykularla Çocuğunuzu Dinlendirin

Uzmanlara göre öğleden sonra 20-30 dakika uyumak zihnin dinlenmesine ve konsantrasyonun artmasına yardımcı olur. İyi bir gece uykusundan sonra çocuğunuzun gün içinde kısa uykularla dinlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Böylece belirsizlik dönemlerinde artan konsantrasyon eksikliğinin önüne geçebilirsiniz.

Odaklanmayı Artırıcı Oyunlar Oynayın

Odaklanmayı artıran oyunlar, nörolojik olarak çocuğunuzun konsantrasyonunun artmasına yardım eder. İnternetten veya oyun mağazalarından satın aldığınız odaklanma ve denge oyunlarını çocuğunuzla birlikte oynayarak hem eğlenceli vakit geçirebilir hem de onun konsantrasyon becerisinin gelişmesine yardım edebilirsiniz. Bu oyunların dijital versiyonlarını bularak telefon, tablet ve bilgisayardan da oynayabilirsiniz.

Belirsizlik dönemlerinde çocuğunuzun derslere olan konsantrasyonunu artırmak aslında bu kadar kolay. Unutmayın, çocuğunuz bir şeyi isteyerek yaptığında tam konsantrasyona sahip olabilir. O nedenle öncelikle ona ders çalışmayı sevdirmeli ve öğrenmenin bir zorunluluk değil, aslında keyifli bir şey olduğunu hissettirmelisiniz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ