Bizi Takip Edin!

Evde Meditasyon Yapmanın Fiziksel ve Psikolojik Artıları Nelerdir?

Evde Meditasyon Yapmanın Fiziksel ve Psikolojik Artıları Nelerdir

Meditasyon, özünde bir zihin dinlendirme tekniğidir. Derin bir şifa yöntemi olan bu teknik yaratıcılığı arttırmak, stresi azaltmak, hayatta denge sağlamak ve rahat bir vücuda sahip olmak için muhteşemdir. Meditasyon kesinlikle bir inanç sistemi olarak düşünülmemelidir. Meditasyon birçok bilimsel kuruluş tarafından üzerinde araştırmalar yapılmış ve faydaları kanıtlanmış bir tekniktir. Evde vakit geçirdiğimiz ve stres seviyemizin arttığı bugünlerde ise bize yüksek fayda sağlayabilir. İşte evde meditasyon yapmanın fiziksel ve psikolojik artılarından bazıları!

Stres seviyenizi azaltır 

Stres seviyenizi azaltır

En yaygın fayda ile başlayalım. Birçok kişi meditasyonu stres seviyesini düşürdüğü ve anksiyeteyi azalttığı için tercih ediyor. Günlük yaşam içerisinde yer alan fiziksel ve zihinsel stres, kortizol seviyelerini tetikliyor. Bu durum iltihaplanmayı teşvik edici bileşenlerin salınımı gibi birçok zararı da beraberinde getiriyor. Sonuçta kişide yorgunluk, kan basıncı, anksiyete, depresyon gibi birçok istenmeyen durum ortaya çıkabiliyor. Güne meditasyon yaparak başlamak ise kortizol yani stres hormonu seviyelerinde gözle görülür bir düşüşe sebebiyet veriyor. Stresin azalması, fiziksel ağrıların azalmasına da belirgin şekilde yardımcı oluyor.

Farkındalığı arttırır

Meditasyon bir izleme sürecidir. Meditasyon yaptığınız zaman duygularınızı, benliğinizi dikkatli bir şekilde izleyebilir ve hayata, kendinize, diğer insanlara daha anlayışlı bir şekilde yaklaşabilirsiniz. Bu doğrultuda daha güçlü bir anlayış geliştirebilirsiniz.

Konsantrasyonunuzu arttırır

Konsantrasyonunuzu arttırır

Meditasyon aslında tıpkı egzersiz yapmak gibidir. Fakat bu egzersiz türü zihnin egzersizidir. Düzenli olarak meditasyon yaptıkça bir süre sonra zihninizin gücü ve dayanıklılığı artmaya başlayacaktır. Bu durum daha dikkatli ve konsantre olabilen bir kişi olmanızı sağlar.

Yaşa bağlı bellek kaybını azaltır

Gün içinde yoğun bilgi akışı, birçok anının ve bilginin tam olarak işlenmemesine, işlense bile hatırlanamamasına sebep olmaktır. Bu durumda bir şeyi hatırlamaya çalıştığımız zaman sistemden onu çağıramayız. Oysa meditasyon yaparak belleğinize giden yolları tertemiz tutma şansınız olur. Yani dikkat ve düşünce netliği için yaptığınız meditasyon yaşa bağlı bellek kaybını da azaltabilmektedir.

Uykuyu iyileştirir

Uykuyu iyileştirir

Sağlıklı bir uyku dinlenmekten çok daha fazlasıdır. Eğer yeterli ve sağlıklı bir şekilde uyursanız bağışıklık sisteminiz desteklenecektir. İşte bu noktada iyi bir uykunun anahtarı meditasyondur. Peki meditasyonun uyku üzerindeki etkisi nedir? Meditasyon uykusuzluğa neden olan stres kaynaklı ”kaçak” düşüncelerin kontrol edilmesinde büyük fayda sağlamaktadır. Yani stresi azalttığı için beyninizin sürekli olarak boş yere çalışmasını dizginleyecek ve rahat bir uyku uyumanızı sağlayacaktır.

Acı kontrolüne yardımcı olabilir

Meditasyon yapmanın bir diğer faydası acı kontrolüne yardımcı olabilmesidir. Stresli olduğumuz durumlarda duygusal ve fiziksel acı seviyemiz yükselebilir. Ağrılı bir uyaranla tetiklenen ve MRI ile gözlemlenen araştırmalarda; meditasyon yapan kişilerin beynin ağrıyı kontrol eden bölgelerinde daha az duyarlılık olduğu görülmüştür. Yani kronik ağrı veya stres kaynaklı ağrılarda meditasyon yardımcı bir teknik olabilir.

Yaratıcılığınız artar

Meditasyon yapmak yaratıcılık sürecini derinden etkilemektedir. Meditasyon yapan birçok kişi orijinal çözümler üretmede, görevlerine daha iyi odaklanmada ve zihinlerini temizlemede daha iyi olduğu geri bildirimini vermektedir. Farkındalık meditasyonları yapan kişilerde fikirlerin direkt olarak yaratıcı düşünmenin gerçekleştiği neokorteks’e iletildiği bilinmektedir.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ