Bizi Takip Edin!

İş Yaşamında Karşılaştığımız Fiziksel ve Psikolojik Stresle Nasıl Başa Çıkarız?

Günümüzde iş hayatı birçok kişinin fiziksel ve psikolojik stres yaşamasına neden oluyor. Bu stres türlerinin yaşanmasının en önemli nedenleri arasında ergonomik olmayan yaşam koşulları, hareketsizlik ve iş stresi gibi durumlar bulunuyor. Fiziksel ve psikolojik stres yaşayan kişilerde iş verimliliği düşüyor. Peki iş yaşamında karşılaştığımız fiziksel ve psikolojik stresle nasıl başa çıkabiliriz?

İş kaynaklı psikolojik ve fiziksel stres nedenleri nelerdir?

İş kaynaklı ortaya çıkan fiziksel ve psikolojik stres nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Fiziksel stres nedenleri: Kötü postür, fazla mesai, gece vardiyaları, ağır yükler, titreşim, radyasyon, ısı değişiklikleri, kimyasal maddeler ve ses.
  • Zihinsel ve duygusal stres nedenleri: Düşük maaş, tekdüze işler, zaman baskısı, yapısal değişiklikler, çelişkili talimatlar, yönetim ile anlaşamamak, aşırı rekabet, bezginlik, haksızlığa maruz kalma, terfi endişesi ve ceza korkusu.

Psikolojik ve fiziksel stres nedenleri ne gibi sonuçlar doğurmaktadır?

Fiziksel ve psikolojik stres nedenleri kişide birçok değişikliğe sebebiyet vermektedir. Tüm bu sürece ”Genel Adaptasyon Sendromu” denmektedir. Stres başladığı andan itibaren adaptasyon mekanizması devreye girer ve değişiklikler meydana gelir. ”Genel Adaptasyon Sendromu’’nu alarm reaksiyonu, direnç evresi ve tükenme evresi olmak üzere üç evrede incelemek mümkündür.  Alarm reaksiyonu ile kişinin otonom sinir sistemi harekete geçer. Bu bir çeşit “savaş ya da kaç” uyarısıdır. Bu evrede mide bulantısı, boğaz kuruluğu, endişe, baş dönmesi, yüzeysel ve sık solunum, kas ağrıları ve düzensiz kalp atışı gibi belirtileri görmek mümkündür. Direnç evresine geçildiği zaman hayatta kalma stratejisi devreye girer ve var olan stres ile savaşılır. Kişi bu süreçte kısa ve uzun vadeli çözümler bulabilir. Yeterli oranlarda olan stres hayatta kalabilmemiz ve motive olabilmemiz için oldukça önemlidir. Fakat bir süre sonra aklın isteklerinin fazlalaşması ve vücudun bunu karşılayamaması kişiye üzüntü vermektedir. Üçüncü evre olan tükenme evresi ise burada devreye girmektedir. Tükenme evresinde fiziksel ve duygusal semptomlar şu şekildedir: baş ağrısı, migren, bozulmuş direnç, bel ağrısı, astım, deri rahatsızlıkları, yüksek kan basıncı, düşünme yeteneği kaybı, kazalar, konsantrasyon bozuklukları, hatalarda artış, yanlış anlamalarda artış. Üçüncü evre ile birlikte halk arasında da sıkça bilinen ”Tükenme Sendromu” yaşanmaktadır. Uzun süren devamlı stres duyusal ve psikolojik tahribatlara sebebiyet vermektedir. Tükenme Sendromu’nda ise kendine güven, beklentiler, deneyimler, duyusal stabilite, baş etme mekanizmaları, yaşam stili, iş stili ve kişisel yapı bu durumla baş etmede büyük öneme sahiptir.

İş yaşamında karşılaştığımız psikolojik ve fiziksel stresle nasıl başa çıkabiliriz?

Peki tüm bu süreçler doğrultusunda psikolojik ve fiziksel stresle nasıl başa çıkabilir? İşte cevaplar:

  • Düzenli egzersiz & fiziksel aktivite: Fiziksel aktiviteler koruyucu bir sağlık yaklaşımıdır. Sağlığın iyileşmesini, yorgunluğun azalmasını ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini desteklemektedir. Fiziksel aktivite aynı zamanda kişinin kendini iyi hissetmesi, diyabetin önlenmesi, kilo kontrolü, kalp- damar fonksiyonlarının ve solunumun geliştirilmesi, koroner damar hastalığı risk faktörlerinin önlenmesi, anksiyete ve depresyonun azalması için oldukça önemlidir. Ayrıca biyokimyasal birçok değişikliğe de neden olmaktadır. Fiziksel aktivite ile birlikte norepinefrin maddesinin kan plazmasındaki düzeyi artar ve depresyon semptomları azalmaya başlar. Tüm bunlara ek olarak doğal bir ağrı kesici ve mutluluk verici olan endorfin artışı da sağlanır. Egzersizler yürüyüş, koşma, yüzme, bisiklet ve dans gibi büyük kas gruplarının kullanıldığı egzersiz türleri veya direnç egzersizleri olabilir. Veya fiziksel aktivite asansör yerine merdiven kullanma veya arabayı uzağa park etme gibi günlük yaşam alışkanlıkları ile yaşama dahil edilebilir. Egzersizler haftada 3 ile 5 gün arası, 10 dakika ısınmaya ek olarak 20- 60 dakika egzersiz süresiyle yapılabilir.
  • Düzgün duruş- postür: Omurga yapısının bozulması kişide birçok fonksiyonel bozukluğa sebebiyet vererek yaşam kalitesini düşürür. Klinik incelemeler başın öne doğru kaydığı postürün boyun, sırt ve bel problemlerine neden olduğunu göstermektedir. Yanlış bir postür çeneden omuza kadar birçok bölgeyi etkilemektedir. Bu doğrultuda gün içinde baş ve gövde dik tutulmalıdır, bel destekli sandalyeler kullanılmalıdır, karın kasları kasılarak bel stabilizasyonu sağlanmaya çalışılmalıdır, öne eğilirken belden değil kalçalardan eğilinmelidir, uzun süreli oturmalardan kaçınılmalıdır, iş sırasında periyodik aralıklar verilmelidir, bel ile dönme hareketi yapılmamalıdır ve günlük germe egzersizlerine önem verilmelidir.
  • Ergonomik düzenleme: İş yerinin genel atmosferi kişide fiziksel ve psikolojik birçok etkiye sebebiyet vermektedir. Bu yüzden başta masanız olmak üzere iş yerinizde bulunan havalandırma, ışıklandırma, büro malzemeleri seçimi ve yerleştirilmesi konularına dikkat edilmelidir.
  • Gevşeme teknikleri: Fiziksel ve psikolojik stresi gidermek için gevşeme tekniklerinin yer aldığı yoga gibi sistemler profesyoneller eşliğinde denenebilir.
  • Düzenli beslenme: Fiziksel ve psikolojik stresin sağlıksız beslenme kaynaklı olarak ortaya çıkabileceği de unutulmamalıdır. Bu doğrultuda çeşitli, düzenli ve sağlıklı beslenilmelidir. Fastfood ve paketlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
  • Rahatlatıcı hobilerle uğraş: Kişinin mental sağlığı için keyif aldığı şeyleri yapması büyük öneme sahiptir. Bu yüzden rahatlatıcı ve keyif veren hobilerle uğraşılmalıdır.
  • Alkol ve sigara alışkanlıklarının bırakılması: Alkol ve sigaranın biyolojik olarak yüzlerce zararı bulunmaktadır. Alkol ve sigara kullanımıyla işi kendini yorgun ve isteksiz hissedebilir. Her iki alışkanlık da kişinin duygu durumunu olumsuz yönde etkilemektedir.
  • İletişim kurma becerilerinin geliştirilmesi: İş hayatında sağlıklı bir şekilde iletişim kurmak iş yerinde geçirilen zamanın psikolojik ve fiziksel stres nedenlerini ortadan kaldırmaya yarayabilir. Bu doğrultuda iletişim kurma becerileri geliştirilmelidir.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ