Bizi Takip Edin!

Çocuklarda Beyin Gelişiminin Önemi

Bir çocuğun hayatının ilk yılları, yaşamın ilerleyen evrelerindeki sağlığı ve gelişimi için çok önemlidir. Ana nedenlerden biri, beyin gelişiminin doğumdan önce başlayıp erken çocukluk dönemine kadar devam etmesidir. Beyin yetişkinliğe doğru gelişmeye ve değişmeye devam etse de ilk 8 yıl gelecekteki öğrenme, sağlık ve yaşam başarısı için bir temel oluşturmaktadır.

Çocuklarda Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler

Beyin gelişimi, genlere ek olarak birçok başka faktörden de etkilenmektedir. Örneğin:

  • Hamilelikte başlayan doğru beslenme
  • Toksinlere veya enfeksiyonlara maruz kalma
  • Çocuğun diğer insanlarla ve dünyayla olan deneyimleri beyin gelişimini etkileyen faktörler arasındadır.

Beyin Gelişiminde Beslenmenin Önemi

Dolayısıyla sağlıklı bir beynin gelişimini desteklemek hamilelikten önce bile başlayabilir. Örneğin, sağlıklı bir diyet ve yeterli folik asit gibi doğru besinler, büyüyen bebekte sağlıklı bir hamileliği ve sağlıklı bir sinir sistemini teşvik etmektedir. Beslenme, özellikle çocukluk ve yetişkinlik boyunca bilişsel, motor ve sosyo-duygusal becerilerin gelişiminin temelini oluşturan beynin oluşumu için çok önemli dönemler olan hamilelik ve bebeklik döneminde önemlidir. Bu nedenle, hamilelik ve bebeklik dönemindeki beslenme yetersizliklerinin okul yılları ve yetişkinlik boyunca biliş, davranış ve üretkenliği etkilemesi muhtemeldir. Besin eksikliklerinin önlenmesi için bu erken döneme odaklanmak, bireyler ve toplumlar için uzun vadeli ve yaygın faydalar sağlayabilir.

Çocukların Beyin Gelişimini Destekleyen Öneriler

  1. Beyin gelişiminde bütün besin öğeleri önemlidir fakat gebeliğin son trimesterinde ve erken bebeklik döneminde bazı besin öğelerinin beyin gelişimi üzerinde daha fazla etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Bu besin öğelerinden bazıları: Karbonhidrat, protein, demir, esansiyel yağ asitleri ve çinkodur. Annenin bu besin öğeleri açısından beslenmesi değerlendirilmelidir.
  2. Gebelik döneminde annenin diyetinde A vitaminin aşırı veya yetersiz alınmasının fetüsün beyninde olumsuzluklara yol açtığı gösterilmiştir. Benzer şekilde folik asitte tek karbon metabolizması, DNA metilasyonu ve nörotransmitter sentezi yoluyla beyin gelişimini etkilemektedir. Folik asit eksikliği, demir eksikliğinden sonra en sık anemi nedenidir. Bu besin öğelerinin de eksikliğinin görülmemesi için yeterli miktarda alınması çok önemlidir.
  3. Beslenmenin yeterli ve dengeli olması dışında çocuğun çevresi ve ona bakım veren kişilerle etkileşim içinde olması da optimal beyin gelişimi için gerekli tecrübeyi sağlamaktadır.

Referanslar:

  1. Early Brain Development and Health. Erişim adresi: https://www.cdc.gov/ncbddd/childdevelopment/early-brain-development.html Erişim tarihi: 06.10.2022.
  2. Prado, E. L., & Dewey, K. G. Nutrition and brain development in early life. Nutrition reviews, 2014;72(4):267-284.
  3. Noğay, N. H. Beslenmenin beyin gelişimi üzerindeki etkisi. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges), 2012;2(2):42-45.

10.10.2022

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ