Çocuklarımızı Kış Aylarında Yaşanan Bulaşıcı Hastalıklardan Nasıl Korumalıyız?
Sonbahar ve kış aylarının gelmesiyle birlikte havalar soğumaya başlıyor. Çocuklar da enerjik yapılarından dolayı soğuk havada daha kolay hastalanıyor. Çocukların sürekli oyun halinde olmaları onların sık terlemelerine yol açıyor. Hal böyle olunca bu dönemlerde çocuklarda görülen gribal enfeksiyonlar artıyor. Çocuklarınızı hastalıklardan korumak mümkün. Bunun için çeşitli önlemler almanız gerekiyor. (1)
Soğuk havalarda çocuklarınızda görebileceğiniz hastalıkların başında soğuk algınlığı, grip, bronşit, sinüzit, orta kulak iltihabı, boğaz ve bağırsak enfeksiyonu geliyor. Bu hastalıkların en önemli özelliği ise bulaşıcı olmaları. Yani çocuklar bu hastalıkları okuldan, sokaktan, aile içinden veya herhangi bir yerden kolayca kapabiliyor.
Çocuklarınız hasta olmadan önce onları korumak için ise almanız gereken bir dizi önlem mevcut. Peki, ne tür önlemler alabilirsiniz? Yapmanız gerekenler neler? Gelin, bu konuyu detaylı bir şekilde ele alalım.
Çocuklarınızı Hastalıklardan Korumak İçin Almanız Gereken Önlemler
1. Beslenmesine Dikkat Edin
Çocuklarınızın hastalıklara karşı dirençli olmasını istiyorsanız öncelikle yapmanız gereken şey onların beslenmelerine dikkat etmek olmalı. Çünkü iyi beslenen bir vücut, hastalıkları kendinden uzak tutar veya hastalıklara yakalansa bile daha kolay atlatacak gücü kendinde bulur.
Bu noktada çocuklarınızın kalsiyum, protein ve vitamin açısından zengin bir kahvaltıyla güne başlamasını sağlayabilirsiniz. Ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidratlı besinleri ise daha kontrollü almaları için yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca; haftalık düzenli olarak et, tavuk ve balık tüketmelerine de dikkat etmelisiniz.
2. Aşılarını Eksiksiz Yaptırın
Çocuklarınızı kış aylarında yoğunlaşan bulaşıcı hastalıklardan korumanın diğer bir yolu ise onların tüm aşılarını tamamlamaktan geçiyor. Uzmanlara göre; su çiçeği, kabakulak, boğmaca, kızamık, bağırsak enfeksiyonu ve grip gibi hastalıklara karşı çocukların düzenli olarak aşılanması gerekiyor. Aşı kontrolü ve aşı hakkında bilgi almak için aile hekiminizle görüşebilirsiniz. (2)
3. Bol Su Tüketmelerini Sağlayın
Yetişkinler gibi çocukların da gün içinde belli seviyede su tüketmesi gerekiyor. Su tüketimi hastalıklara karşı ciddi bir koruma sağlıyor. O nedenle, çocuklarınıza su içme alışkanlığı kazandırmayı ihmal etmeyin. Çocukların yaş aralığına göre tüketmesi gereken su miktarını ise şöyle sıralayabiliriz:
- 4-8 yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklar günde 1,2 litre
- 9-13 yaş aralığındaki kız çocuklar 1,6 litre, erkek çocuklar 1,8 litre
- 14-18 yaş aralığındaki kız çocuklar 1,8 litre erkek çocuklar 2,6 litre
4. El Hijyeni Konusunda Bilgilendirin
Çocuklar gün içinde merdiven kenarları, kapı, sıra gibi yerlere temas ederler. Onların gün içinde dokunduğu yerleri kontrol edemeyiz. Ancak sık sık ellerini yıkamalarını sağlayarak mikroplara karşı onları koruyabiliriz. (3) Çünkü bulaşıcı hastalıkların birçoğu yüzeylerden geçer. Çocuk, bir yüzeye dokunduktan sonra elini yıkamazsa hastalığa yakalanabilir. Siz de bu hastalıklara karşı çocuğunuzu koruma altına almak için onun sık sık ellerini yıkamasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bunu alışkanlık haline getirmesi için çocuğunuzu destekleyebilirsiniz.
5. Uyku Düzenine Dikkat Edin
Düzensiz bir uyku bağışıklık sisteminin daha hızlı çökmesine sebep olur. Bu da vücudun hastalıklara karşı yenik düşmesi ve korumasız olması anlamına gelir. O nedenle, çocuklarınızı hastalıklardan korumak için düzenli uyumalarını sağlamalısınız. Onlara, günlük 8-10 saat uyumalarını sağlayan bir uyku düzeni oluşturmalısınız.
6. Arkadaşlar Arasındaki Yakın Teması Engelleyin
Çocuklar oyun esnasında birbirleriyle yakın temasta olurlar. Çocuğunuz hasta olmasa bile sık görüştüğü arkadaşının hasta olması onun için tehlike oluşturabilir. Hastalıklar ağızdan yayılan damlacıklar yoluyla bulaştığı için yakın temas sırasında çocuğunuz hastalığa yakalanabilir. Gribal enfeksiyonun yaygın olduğu dönemde çocuğunuzun yakın temas kurmamasına dikkat edin. Ayrıca; çatal, kaşık, bardak gibi kişisel eşyalarını başkalarının kullanmasına izin vermeyin. Çocuğunuzun başkalarının eşyalarını kullanmasını engelleyin.
7. Çocuğunuzu Kapalı, Kirli ve Soğuk Ortamlardan Koruyun
Kapalı ve havalandırılmayan ortamlarda mikroplar daha hızlı yayılır ve daha hızlı bulaşır. O nedenle; alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları gibi alanlarda çocuklarınızın çok uzun vakit geçirmemesini sağlamalısınız. Mümkünse kış aylarında çocuklarınızı bu alanlardan uzak tutmalısınız. Mümkün değilse bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına götürmeden dezenfekte etmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için küçük el dezenfektanları kullanabilirsiniz.
KAYNAKLAR: