Sonbahar Aylarında Vücut Enerjinizi Arttırmanın 8 Yolu
Sonbahar hem mevsim hem de beden olarak kışa hazırlandığımız bir geçiş dönemidir. Bir geçiş dönemi olması sebebiyle zaman zaman bağışıklık sistemi sağlığımız için riskli olabilir. Bu mevsimde hava sıcaklıklarının değişmesiyle birlikte vücut dengesinde de bazı değişiklikler meydana gelir. Metabolizma hızının ve vücut direncinin düşmesi, salgın hastalıklara daha yatkın hale gelmemize neden olabilir. Peki, sonbahar aylarında vücut enerjimizi arttırmak için neler yapılabilir? İşte sağlıklı bir sonbahar için yapabileceğiniz bazı sağlıklı öneriler!
1. Vücudunuzun ihtiyacı olan vitaminleri alın
Sonbahar aylarında daha az güneş ışığı aldığımız için vücudumuzun D vitamini ihtiyacında artış görülür. Benzer şekilde bu aylarda yediğimiz meyve ve sebzelerdeki vitamin seviyeleri de diğer mevsimlere kıyasla daha düşük seviyelerdedir. Bu sebeple sonbaharda vücut enerjimizi arttırmak için vitamin ve mineraller bakımından zengin sebze ve meyveler yönünden çeşitli beslenmeli, sağlıklı meyve ve sebze suları tüketmeliyiz. Ancak bu şekilde vücudumuzun ihtiyacı olan farklı vitaminleri alabiliriz.
2. Uykuya gereken önemi verin
Sonbaharda güneş ışığından daha az yararlanmamız sebebiyle daha az D vitamini aldığımızı söylemiştik. Bu durum aynı zamanda serotonin ve kortizol seviyelerimizi de etkiler. Bu hormonal değişim ise enerji seviyemizin düşmesine ve uykuya olan ihtiyacımızın artmasına neden olur. Bu nedenle gece saatlerinde alacağız 7- 9 saat aralığındaki uyku, bedeninize iyi gelerek enerjinizin artmasını sağlar.
3. Egzersiz yapın
Sonbahar mevsiminde kendimizi daha üşengeç ve halsiz hissetmemiz normaldir. Bu durum ise normalde yapsanız bile egzersiz yapmamak için bahaneler üretmenize neden olur. Oysa egzersiz yapmak hem bedensel hem de zihinsel enerjiyi arttırmanın en etkili yoludur. Siz de vücut enerjinizi arttırmak için yürüyüş, bisiklet gibi hareket içeren aktivitelerde bulunabilir veya spor salonuna yazılarak düzenli egzersiz yapabilirsiniz.
4. Su tüketmeye özen gösterin
Vücudumuzdaki toksin atımını sağlayan ve metabolizmayı çalıştıran en değerli içeceğimiz sudur. Havaların serinlemesiyle beraber ister istemez daha az su içme eğiliminde oluruz. Oysa günlük tüketilmesi gereken su miktarı, bu mevsimde de son derece önemlidir. Aksi takdirde vücudun susuz kalması ve enerjinizin düşmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle günde ortalama 10-12 bardak su tüketmeye özen göstermek gerekir.
5. Kahvaltı yapmayı ihmal etmeyin
Öğün atlamak vücut direncimizin düşmesine neden olabilir. Özellikle kahvaltı, en önemli öğünümüzdür. Çünkü güne dinç ve enerjik başlamanın yolu, iyi bir kahvaltı yapmaktan geçer. Sabahları yapılan sağlıklı kahvaltılar sayesinde, vücudun gün boyu alması gereken enerjinin de temelleri atılmış olur.
6. Ara öğünleri unutmayın
Yemekler arasında hafif ara öğünler tüketmeyi ihmal etmeyin. Uzun süren açlık süreleri, kan şekerinin düşmesine; beraberinde yorgunluk, halsizlik gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Sonbahar aylarında zaten vücut enerjisi düşmeye yatkınken bir de beslenme sebebiyle daha fazla düşebilir. Bu nedenle sonbaharda kendinizi daha enerjik hissetmek için öğünlerden ortalama 2 saat sonra sağlıklı bir ağa öğün tüketin.
7. Temiz hava alın
Temiz hava her mevsimde size iyi gelir ve vücut enerjinizi yükseltir. Hava yağmurlu bile olsa temiz havanın bulunduğu doğa ile iç içe yerlerde zaman geçirin. Doğanın bu mevsimde sunduğu renk cümbüşünün, zihninize ve bedeninize iyi gelmesi kaçınılmazdır.
8. Güne erken başlayın
Sonbaharda güneş geç doğmaya ve erken batmaya başlar. Bu dönemde güneş ışığından daha az yararlanacağımız için güne erken başlamak, güneşten maksimum fayda almak anlamına gelebilir. Çünkü bu, vücut enerjinizin artmasına ve ruh halinizin pozitife dönmesine yardımcı olur.