Çocuklarda Güçlü Bir Bağışıklık Sisteminin Önemi
Bağışıklık sistemimiz her yaş grubu için büyük öneme sahiptir. Bu önemi anlayabilmemiz için bağışıklık sisteminin görevlerine bakmamız yeterlidir. Bağışıklık sistemimiz yaşlı hücreleri parçalar ve yenilerine yer açar. Sadece bu görevle kalmayıp kontrolden çıkan zararlı hücreleri yok eder ve bizi enfeksiyona sebebiyet veren mantar, virüs ve bakterilerden korur. Bu doğrultuda bağışıklık sistemini destekleyecek adımların atılması bir hayli önem kazanmaktadır. Özellikle de okul, kreş gibi toplu ve kapalı ortamlarda bulunan çocuklarımız için. Bağışıklık sistemimiz ise anne karnında oluşmaya başlamaktadır. Doğum esnasında normal yolla doğumun gerçekleşmesi sağlıklı bir floranın oluşumunu ve dolaylı yoldan sağlıklı bir bağışıklığın oluşumunu desteklemektedir. Daha sonraki süreçlerde yeterli oranda anne sütü tüketimi, aşıların zamanında yapılması ve gerekli hijyen– bağışıklık dengesinin oluşumu oldukça önemlidir. Bundan sonraki süreçte çocukların bağışıklıklarını desteklemek için bazı adımlar atılabilir. İşte çocuklarda bağışıklık nasıl güçlenir merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Çocuklarda bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?
Çocuklarda bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz:
- Güçlü bir bağışıklık için fiziksel aktivite büyük öneme sahiptir. Bu yüzden çocuklar yaşlarına uygun ve düzenli bir şekilde spor yapmaya teşvik edilmelidir.
- Çocukların enfeksiyonel hastalıklardan korunması için ellerinin sık ve düzenli bir şekilde yıkanmasına teşvik edilmelidir.
- Demir, çinko ve magnezyum içerikli gıdaların tüketimi oldukça önemlidir.
- Vitamin, mineral ve antioksidan çeşitliliği sağlamak için meyvelerde renk çeşitliliği gözetilmelidir.
- Meyve ve sebzelerin taze olmalarına özen gösterilmelidir.
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, ceviz ve fındık gibi gıdalarda bulunan Omega-3’ün tüketimi enfeksiyonel durumların ilerlememesi için büyük öneme sahiptir.
- Soğan ve sarımsak gıdalar antimikrobiyal ve bağışıklık güçlendirici etkiye sahiptir.
- Çocukların beslenmesinde karbonhidrat, protein, vitamin, yağ, eser elementler ve mineral çeşitliliği gözetilmelidir.
- Son zamanlarda yapılan birçok araştırma sağlıklı bağırsakların aynı zamanda sağlık bir bağışıklık sistemi anlamına geldiğini göstermektedir. Bu yüzden bağırsak florası dost bakteriler, yani probiyotikler açısından zengin gıdalar ile desteklenmelidir.
- Çocukların dengeli ve kaliteli bir şekilde beslenmelerine önem verilmelidir.
- Çeşitli bir kahvaltıyla güne başlamaları büyük öneme sahiptir.
- D vitamininin bağışıklık sistemini destekleyici olduğu bilinmektedir. Bu yüzden güneş ışığı veya D vitamini kaynaklı gıdalar ile D vitamini ihtiyacı karşılanmalıdır.
- Çocukların bilgisayar ve cep telefonu gibi teknolojik cihazlarla değil, açık havada zaman geçirmeleri sağlanmalıdır.
- Çocuklar mevsime uygun giydirilmelidir.
- Yetersiz uyku bağışıklık sistemini zayıflatabileceğinden dolayı, yeterli ve kaliteli uyku uyuması sağlanmalıdır.