Çocukların Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlü Tutarız?
Bağışıklık sisteminin güçlü olması her zaman her yaş grubu için oldukça önemli. Okul, kreş gibi toplu ve kapalı ortamlarda sıkça bulunan çocuklarımız için ise bu önem iki katına çıkıyor. Dengeli, sağlıklı, düzenli beslenen ve bağışıklık sistemini destekleyen adımlar atan çocukların, rahat ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri mümkün. Peki bağışıklık sistemi nedir ve çocukların bağışıklık sistemi nasıl güçlü tutulur? İşte cevapları…
Bağışıklık sistemi nedir?
Bağışıklık sistemi nedir sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz: Bağışıklık sistemi vücudumuzu bakteri, virüs ve mantarlardan koruyan, kontrolden çıkan zararlı hücreleri yok eden, yaşlı hücreleri parçalayarak yenileri için yer açan sistemdir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi yüksek enerji, mental olarak iyi hissetmek ve sağlıklı olmak anlamlarına da gelir.
Çocukların bağışıklık sistemi nasıl güçlü tutulur?
İşte çocuklarınızın bağışıklık sistemlerini güçlü tutmanızı sağlayacak bazı öneriler:
- Yetersiz uyku ile okula giden çocuklarda bağışıklık sistemi zayıflayabilir. Okulda geçirdikleri zamanın kalitesini artırmak ve bağışıklık sistemini desteklemek için mutlak yeterli ve düzenli bir şekilde uyumalıdırlar.
- Çocuklar mutlaka mevsime uygun giydirilmelidir.
- Çocuk odalarının havadar olması oldukça önemlidir. Bu yüzden çocuğu etkilemeden, çocuk odası mutlaka havalandırılmalıdır.
- Çocukların düzenli olarak açık havada vakit geçirmeleri oldukça önemlidir.
- D vitamini bağışıklık sistemini destekleyicidir. Bu yüzden kış mevsimi de dahil olmak üzere gerek güneş gerekse D vitamini kaynağı olan besinler ile D vitamini almaları sağlanmalıdır.
- Dengeli ve kaliteli beslenmenin ilk adımı öğün atlamamaktır. Bu yüzden çocukların öğün atlamamasına özen gösterilmelidir; güne çeşitli, dengeli ve sağlıklı bir kahvaltı ile başlamaları sağlanmalıdır.
- Sağlıklı bir bağırsak, sağlıklı bir bağışıklık sistemi anlamına gelmektedir. Bu yüzden bağırsak florasını destekleyen besinlerin tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu besinler arasında probiyotik bazlı gıdalar yer almaktadır. Eğer besin olarak tüketilemiyorsa doktor onayıyla probiyotik ek takviyeleri kullanılabilir.
- Çocuğun beslenmesinde mineral, eser elementler, yağlar, vitaminler, protein ve karbonhidrat çeşitliliği gözetilmelidir.
- Sarımsak ve soğanın antimikrobiyal ve bağışıklık güçlendirici özelliği olduğu bilinmektedir.
- Omega- 3 bağışıklık sistemi için büyük önem taşır. Enfeksiyonun ilerlememesini hatta gerilmesini sağlar. Bu yüzden fındık, ceviz, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve balık gibi gıdalar mutlaka tüketilmelidir.
- Çocukların meyve ve sebzeleri taze olarak tüketmeleri sağlanmalıdır.
- Çocuklarda meyve tüketiminde renk çeşitliliği oldukça önemlidir. Bu sayede vitamin, mineral ve antioksidanlarda da çeşitlilik sağlanır.
- Bağışıklık sisteminde demir, çinko ve magnezyumun önemi büyüktür. Bu yüzden demir, çinko ve magnezyum içerikli gıdaların tüketimi oldukça önemlidir.
- Çocuklar için bebeklik döneminde yapılması gereken aşılar oldukça önemlidir. Bu sayede ileride enfeksiyonlara karşı güçsüz kalmamaları sağlanır.
- Çocukların ellerini sık ve düzenli bir şekilde yıkaması birçok enfeksiyon hastalığından korunmada etkilidir.
- Çocuklar mümkün olduğunca telefon ve bilgisayardan uzak tutulmalıdır. Bu ve bunun gibi elektronik cihazların bilinçli kullanımı sağlanmalıdır.
- Çocukların yaşlarına uygun ve düzenli bir şekilde spor yapmaları desteklenmelidir.