Bizi Takip Edin!

Çocuğunuzu Okula Adapte Etmeniz İçin Almanız Gereken Önlemler

Çocuğunuzu okula adapte etmek

Bambaşka bir hayatın kapılarını açan okula başlama süreci, bazı durumlarda çocuğunuz için oldukça zorlayıcı olabilir. Anne ve babasından ayrı kalmak, bilmediği onlarca insanın arasında olmak, öğretmen kavramıyla ilk kez karşılaşmak gibi pek çok mesele çocuğunuzun gözüne ilk etapta korkutucu görünebilir. Bu yüzden, okula başlama sürecinde ebeveynlerin dikkatli davranması ve çocuğu okula hazırlaması gerekir. Aksi takdirde, çocuğunuzda okul ve öğretmen korkusu oluşabilir. İşte çocuğunuzu okula adapte etmeniz için almanız gereken önlemler!

Okul ve Öğretmenler Hakkında Olumlu Konuşun

Pek çok çocuk, okula başlamadan önce çevreden okula ve öğretmenlere dair çeşitli yorumlar duyar. Özellikle, yetişkinlerin “Bizim zamanımızdaki öğretmenler…” diye başlayan şiddet içerikli cümleleri, çocukların okuldan korkmasının en büyük sebeplerinden biri.

Anne ve babasının korumasından ayrılıp bambaşka bir ortama girmesi yetmiyormuş gibi bir de şiddet göreceği korkusu, çocuk için travmatik olabilir. Bunu önlemek için çocuğunuz okula başlamadan önce okulla, arkadaşlarınızla ve öğretmenlerinizle ilgili güzel anılarınızı anlatabilirsiniz. Okullar açılmadan önce çocuğunuzun sınıf öğretmeniyle tanışabilir ve çocuğunuza ne kadar iyi bir öğretmene sahip olduğundan bahsedebilirsiniz. Çocuğunuz okula ön yargısız bir şekilde gittiğinde okula alışma sürecini çok daha kolay atlatır.

Okula Gitmek İstemediğinde Ona Kızmayın

Okula gitmek istemediğinde ona kızmayın

Çocuğunuz okula gitmemek ya da okuldan eve dönmek için yaşadığı bazı olayları abartabilir. Hatta stresini bastırmaya çalıştığı için ağrısı olduğunu bile düşünebilir. Böyle durumlarda ona vereceğiniz tepki oldukça önemli. Çocuğunuza “Yalan söylüyorsun!” demek de, öğretmeni ya da sınıf arkadaşlarını suçlamak da eşit derecede yanlış.

Bahsi geçen problemin gerçek olup olmadığını araştırmalı ve buna göre önlem almalısınız. Çocuğunuzun yanında herhangi bir kişiyi suçlamak yerine bu durumu sınıf öğretmeniyle konuşarak çocuğunuza yansıtmadan çözebilirsiniz. Aynı şekilde, stres kaynaklı veya bahane olarak öne sürülen ağrılarda “Beni özlediğini biliyorum, ben de senden ayrıyken seni çok özlüyorum ama okulda çok güzel şeyler öğreniyorsun. Ben de neler öğrendiğini çok merak ediyorum. Her akşam bana anlatır mısın?” gibi bir konuşma yapabilirsiniz. Eğer çocuğunuzun bahane üretmediğini, gerçekten fiziksel olarak hassas olabileceğini düşünüyorsanız bağışıklığını güçlendirmek ve sindirim sistemini korumak için gıda takviyeleri kullanabilirsiniz.

Okul Konusunda Çocuğunuzla Birlikte Heyecanlanın

Sizden gün boyu ayrı kalan çocuğunuz eve döndüğünde zamanınızı ona ayırın. Sadece bir saatliğine yemeği, kıyafetleri, ödevleri unutun. Yalnızca çocuğunuzu dinleyin ve onunla siz de heyecanlanın. Gününün nasıl geçtiği hakkında sorular sorun. Şaşırın, gülün, eğlenin ve çocuğunuzun okul sayesinde edindiği maceralara sevinmesini sağlayın.

Çocuğunuz bir hafta boyunca fasulyeler ve çubuklarla harf çalışması yapabilir ve bu çalışmaların düzeyi size normal ve basit gibi gelebilir. Fakat onun için bunların yepyeni bir macera olduğunu unutmayın. Dinlerken bunu da göz önüne almalısınız. Bunları yaptığınızda okul, çocuğunuzun gözünde size anlatabileceği harika anıların kaynağı olarak yer edinir.

Ödev Konusunda Baskı ve Sorumsuzluktan Kaçının

Ödev Konusunda Baskı ve Sorumsuzluktan Kaçının

Okula yeni başlayan bir çocuğun ödev yükü fazla olmayabilir. Ama aileler çocuklarına kıyamadıkları için bu ödevleri gözlerinde büyütürler. Lütfen ama lütfen, çocuğunuzun ödevlerini siz yapmayın. Ebeveynlerin en sık düştükleri hatalardan birisi, çocuğunun sorumluluk alma sürecini fark etmeden gasp etmeleridir. Bu yanlış uygulamanın sebebi ise çocuğun başarısız olmasından ya da okulu sevmemesinden korkmak olabilir. Fakat okula adaptasyon sürecinde çocuğunuzun bu sorumluluğu kazanamaması, gelecek yıllarda tembelliğe alışmasına sebep olabilir.

Diğer taraftan devamlı olarak çocuğunu ödev konusunda zorlayan veliler de bulunuyor. Her iki uç noktadan da kaçınmakta fayda var. Ödev çocuğu korkutmaz ve baskılamaz fakat aileler bunu fark etmeden yapabilir. Pek çoğunuz okul çağınızda “Ödevin yok mu senin, niye boş boş oturuyorsun?” sorusunu duymuşsunuzdur. Bu tür baskı cümleleri çocuğun okuldan soğumasına sebep olabilir. Siz yalnızca çocuğunuz için uygun ortamı yaratın ve onu baskıcı olmayan cümlelerle destekleyin. Bu sayede okula ve ödevlere alışma sürecinin daha rahat geçmesini sağlayabilirsiniz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ