Bizi Takip Edin!

Zihinsel Performansı Artırıcı Beyin Egzersizleri

Yaş ilerledikçe tüm organlar gibi beyin de yaşlanıyor. Bu yaş alma sürecinde beyin, kas kaybıyla karşı karşıya kalabiliyor fakat daha da önemlisi zihinsel bir durağanlık ve gerileme yaşayabiliyor. Bu durum sadece yaşın ilerlemesiyle ilgili de değil; beyin ne kadar çalışırsa o kadar gelişiyor. Yani orta yaşlardaki biri de zihinsel bir gerileme yaşayabilir. Bundan dolayı yaşamımıza yenilikler katarak, hayatın sıradan ve durağan döngüsünü kırarak, beyin gelişimimizi daha iyi seviyelere getirebiliriz. Ayrıca çeşitli egzersizler yaparak zihnimizi açabilir ve zihinsel performansımızı artırabiliriz. Bu amaçla birtakım zihinsel egzersizler belirledik. Keyifli okumalar!

Rutininizi Değiştirin

Yenilikler beyni geliştirir, sıradan ve otomatik hale gelen şeyler ise beyni tembelleştirir. Bu nedenle günlük hayattaki rutinlerinizin dışına çıkabilirsiniz. Değişikliklerden hoşlanmayan biriyseniz işe küçük adımlarla başlayabilirsiniz. Örneğin iş yerinize ya da evinize giderken farklı bir yol tercih edebilirsiniz. Bunun gibi küçük adımlar beyni şaşırtır ve şaşıran beyin size daha açık bir zihin sağlar.

Dişlerinizi Fırçalarken Ters Elinizi Kullanın

Dişlerinizi Fırçalarken Ters Elinizi Kullanın

Beyni şaşırtmanın öneminden yukarıda bahsetmiştik. Aynı mantıkla dişlerinizi fırçalarken ters elinizi kullandığınızda beyninizi şaşırtırsınız. Bu, ufak bir adım olmasına rağmen size getirileri oldukça fazla.

Farklı Duyularınıza Yoğunlaşın

Görme duyumuz, kuşkusuz en sık kullandığımız duyularımızdan biri. Bu nedenle görme duyunuza kısa bir süre ara verin ve başkasına 10 adet (isterseniz sayıyı değiştirebilirsiniz) nesne belirletin. Sonrasında nesnelerin ne olduğunu diğer duyularınızı kullanarak bulmaya çalışın. Bu alıştırma beyninizin kullanılmayan alanlarının harekete geçmesine yardımcı olacak.

Yeni Bir Dil Öğrenin

Yeni Bir Dil Öğrenin

Beyni en iyi geliştiren yöntemlerden biri, dil öğrenmek. Dil öğrenmek, size farklı dünyaların kapılarını açtığı gibi zihinsel performansınızı da arttırır.

Tersten Bakmaya Çalışın

Hepimizin alıştığı bir yön var. Örneğin bazılarımız yazı yazarken defteri sağa, bazılarımız sola doğru yatırır. Ya da uzanarak altyazılı film izlediğimizde hepimizin yazıyı daha rahat okuduğu bir pozisyonu mutlaka var. Böyle durumlarda tam tersini yapabilirsiniz, yani sizi zorlayan yönü seçebilirsiniz. Bu sayede, aktif olarak sağ lobunuz çalışıyorsa sol lobunuz uyarılacak ve sol lobunuz çalışmaya başlayacak.

Etrafınızı İnceleyin

Çoğu zaman görürüz ama bakmayız. Oturun ve sakince bulunduğunuz yerdeki her ayrıntıya, kokuya, sese dikkat kesilin. Yani etrafınıza bakın! Örneğin bir yolculuktaysanız pencerenizi açın ve doğanın eşsiz dokusuyla kendinize anılar biriktirin. Bu sizi inanılmaz ölçüde geliştirecek.

Kitap Okuyun

Kitap Okuyun

Kendinize hedef belirleyin. Her hafta ya da uygunluğunuza göre her ay, bir kitap bitirin. Özlü sözler okuyun ve ezberleyin. Uzmanlar kitap okuma alışkanlığı olan bireylerin beyinlerinin daha fazla uyarıldığından bahsediyor ve bu uyarılmanın unutkanlığı önleyici etkisi olduğunu da ekliyorlar. Bu nedenle kitap okuma alışkanlığı edinerek unutkanlık temelli rahatsızlıkların oluşumunu geciktirebilir ya da önleyebilirsiniz.

Farklı Lezzetlere Kapınızı Aralayın

Çok gelişmiş bir koku alma sistemimiz var ve bu sistem doğrudan duyularla bağlantılı. Bu nedenle size yabancı bir mutfak seçerek yeni yemeklerin keşfine başlayabilirsiniz. Farklı koku deneyimleri beyniniz için harika bir egzersiz olacak.

Spor Yapın

Spor, hem beden hem de ruh dengeniz açısından oldukça önemli. Spor yaparak stresinizi azaltabilir ve zihinsel rahatlama sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda sporun düşünmeye ve sorgulamaya da iyi geldiği biliniyor. Ayrıca uzmanlar, spor yapan kişilerin beyinlerinin öğrenme ve hafıza merkezinde diğer insanlara oranla daha fazla yeni beyin hücresi olduğunu söylüyor. İşte size spor yapmak için bir neden daha!

Yeni Deneyimler Edinmeye Özen Gösterin

Gerçek anlamda farklı pencerelerden bakmaya çalışın. Ayrıntıları fark edin. Örneğin yastığınızın yerini değiştirdiğinizde bile evinizdeki birçok ayrıntıyı yeniden keşfedersiniz. Ya da yemek masanızdaki sabit sandalyenizi değiştirin, karşınızdaki her şeyi dikkatlice incelemeye koyulun. Kendi evinizde bulunan birçok şeyi fark etmediğinizde çok şaşıracaksınız ve ne demiştik; “Şaşıran beyin gelişir.”

“Neden” Sorgulaması Yapın

Çocukken hepimiz bir şeyleri merak eder ve sorgulardık. O zamanlarda bu sorgulamanın beynimizi ne kadar geliştirdiğinin farkında bile değildik. Fakat şimdi biliyoruz. Bu nedenle çocukluktaki alışkanlığınıza dönmenizin vakti geldi! Sorgulayın, “Neden?” diye hem kendinize hem de çevrenize sorun. Araştırmalarınızda, yaptığınız okumalarda, günlük karşılaştığınız olaylarda sürekli sorun: Neden? Bir süre sonra ne kadar geliştiğinize kendiniz bile inanamayabilirsiniz.

“10 Şey Oyunu” oynayın

Bu oyunu ister arkadaşınızla isterseniz de kardeşinizle oynayabilirsiniz, tamamen size kalmış. Oyunu oynayabilmek için kendinize bir nesne seçin ve bu nesneyi 10 farklı amaç için kullanmaya çalışın. Böylelikle hem farklı düşünmeyi öğrenmiş hem de zihinsel bir egzersiz yapmış olursunuz.

Günlük Hayatınızda Daha Sosyal Olmaya Çalışın

Günlük Hayatınızda Daha Sosyal Olmaya Çalışın

Araştırmalar, sosyal bağların ve iletişimin bilişsel yeteneklerin gelişimi için oldukça önemli olduğundan bahsediyor. Yaşadığımız pandemi süreci, sosyal iletişimimize maalesef çok zarar verdi. Fakat yan yana olamasak da iletişim araçlarını kullanarak etkileşimde bulunmak hala çok önemli. Tabii, teknolojik aletlerle geçirdiğimiz süreye de dikkat etmemiz gerekiyor. Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ