Bizi Takip Edin!

Bahar Yorgunluğu Nedir, Nedenleri Nelerdir, Nasıl Önlemler Almalıyız?

bahar-yorgunlugu

Güneş parlıyor, sıcaklıklar artıyor, çiçekler açıyor. Soğuk, karanlık gecelerin ardından hepimiz baharı karşılamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bununla birlikte, birçok insan, dışarıdaki hayatın yeniden uyandığı bu dönemde kendini yorgun hissedebiliyor. Dışarıdaki güzel güneşli havaya ve hoş sıcaklıklara rağmen kendinizi yorgun, uyuşuk ve enerjisiz mi hissediyorsunuz? Cevabınız evet ise, bunların bahar yorgunluğu belirtileri olma ihtimali yüksektir.

Bahar Yorgunluğunun Etkileri

Bahar uyuşukluğu olarak da bilinen bahar yorgunluğu, etkilenenlerin kendilerini aşırı yorgun, tembel ve hatta depresif hissetmelerine neden olabilir. Bahar yorgunluğu, baharın başlangıcıyla ilişkili bir yorgunluk, düşük enerji veya depresyon durumunu ifade eder. Böyle bir duruma, yükselen hava sıcaklıklarına verilen normal bir tepki neden olabildiği gibi; alerjiler veya “ters” mevsimsel affektif bozukluk gibi tıbbi bir durum da sebep olabilmektedir. Bahar yorgunluğunun nedenleri henüz tam olarak çözülmemiş olsa da hormon dengesinin bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bu hipoteze göre, üretimi gün ışığına bağlı olan serotonin (“mutluluk hormonu”) rezervleri kış aylarında tükenmekte ve özellikle melatoninin (uyku hormonu) etkisini göstermesi kolaylaşmaktadır. İlkbaharda günler uzadığında ise vücudumuz hormon seviyelerini yeniden ayarlar; daha fazla endorfin, testosteron ve östrojen salgılanır. Bu geçiş, bir yorgunluk hissi ile vücuda ağır bir yük bindirir. Semptomlar genellikle mart-nisan ayları arasında ortaya çıkar ve kişiye bağlı olarak az ya da çok belirgin olabilir. Yorgunluk (yeterli miktarda uyumaya rağmen), hava değişikliklerine karşı hassasiyet, baş dönmesi, sinirlilik, baş ağrısı, hareket eksikliği ve eklem ağrıları en yaygın olanlarıdır. 

Bahar Yorgunluğu Nasıl Geçer?

bahar yorgunluğu nasıl geçer

Birçok yorgunluk vakası stres, yetersiz uyku, yetersiz beslenme ve diğer yaşam tarzı faktörlerinden kaynaklanır. Enerji seviyenizi eski haline getirmek için aşağıdaki ipuçlarını deneyebilirsiniz.

  • Harekete geçin

Egzersizin aklınızdaki son şey olduğunu hissedebilirsiniz. Ancak, düzenli egzersiz uzun vadede daha az yorgun hissetmenizi sağlayarak daha fazla enerjiye sahip olmanıza destek olur.

  • Enerjinizi arttırmak için kilo verin 

Vücudunuz aşırı kilo taşıması birçok açıdan yorucu olabilir. Kilo verirseniz kendinizi çok daha enerjik hissedeceksiniz. 

  • Multivitamin takviyesi almayı düşünün

Vitamin ve mineral eksiklikleri, uyuşukluk ve fiziksel yorgunluk ile ilişkilendirilir. Araştırmalar, multivitamin takviyelerinin psikolojik durumu, fiziksel ve zihinsel yorgunluğu iyileştirebileceğini göstermiştir.

  • Uyku düzeninizi iyileştirin

İyi bir uyku düzeni için her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmak, gündüz şekerlemelerinden kaçınmak ve yatmadan önce dinlenmek için zaman ayırmak gerekmektedir.

  • Stresi azaltın 

Çünkü stres çok fazla enerji harcar. Gününüze yoga yapmak, müzik dinlemek, kitap okumak veya arkadaşlarınızla zaman geçirmek gibi rahatlatıcı aktiviteler dahil etmeye çalışın. 

  • Alkol tüketiminizi sınırlayın

Alkol tüketiminin ertesi günü kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Özellikle yatmadan önce alkol alımını azaltın. Daha iyi bir gece uykusu alacak ve daha fazla enerjiye sahip olacaksınız.

  • Bol miktarda su tüketin

Bazen sadece hafif derecede susuz kaldığınız için bile kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Özellikle egzersizden yaptıktan sonra su içmeyi unutmayın. 

Referanslar:

  1. Arakelyan HS. Springtime lethargy. 2019. Erişim Adresi: https://www.researchgate.net/publication/332752060_Springtime_lethargy. Erişim Tarihi: 16.05.2023.
  2. National Health Service (NHS). Self-help tips to fight tiredness. Erişim Adresi: https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/self-help-tips-to-fight-fatigue/. Erişim Tarihi: 16.05.2023. 
  3. Tardy AL, et al. Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence. Nutrients, 2020;12(1), 228.
  4. Dodd FL, et al. Acute and chronic effects of multivitamin/mineral supplementation on objective and subjective energy measures. Nutrition & metabolism, 2020;17, 16.

 

16.05.2023

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ