Bizi Takip Edin!

Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması İle Birlikte Karşılaşabileceğimiz Olası Durumlar

Bağışıklık sistemi yaşlı hücreleri parçalayarak yenilerine yer açan, zararlı hücreleri yok eden ve bizi, enfeksiyonlara sebebiyet veren bakteri, virüs ve mantarlardan koruyan sistemdir. Bağışıklık sisteminin tanımı içerisinde aslında bizim için neden önemli olduğu da yer almaktadır. Kötü alışkanlıklar, stres, yetersiz beslenme ve hareketsizlik gibi onlarca neden ise bağışıklık sistemimizin zayıflamasına sebebiyet verebilir. Peki bağışıklık sistemimiz zayıfladığı zaman bunu nasıl anlayacağız? İşte bağışıklık sistemimizin zayıflaması ile birlikte karşılaşabileceğimiz olası durumlar.

Yorgunluk

Yoğun bir yaşam temposunda yorgunluğun da olması oldukça doğaldır. Fakat harcadığımız enerjiye denk düşmeyen bir yorgunluk bağışıklık sisteminin zayıfladığının sinyali olabilir. Sabahları hiç uyuyamamış gibi yorgun kalkmak, ne kadar dinlenilirse dinlensin bitkinliğin bitmemesi ve çok hızlı bir şekilde yorulmak bağışıklık sisteminin zayıflamış olabileceğine işaret edebilir.

Uçuk

Yorgunluk gibi bir diğer ihmal edilmemesi gereken konu ise uçuktur. Dudak çevresinde oluşan, içi sıvı dolu yara kabarcıkları olarak ortaya çıkan uçuk, zayıflamış bir bağışıklık sisteminin sinyallerini veriyor olabilir.

Nedensiz yaralar

Var olan yaraların hızlı bir şekilde düzelmemesi, nedensiz yaraların açılması ve tekrarlayan mantar enfeksiyonları da bağışık sisteminin zayıfladığını gösteren belirtiler arasındadır. Tüm bunlara ek olarak saç derisinin dökülmesi, kasık kızarıklıkları ve ayak mantarları da bağışıklık sisteminin zayıflamış olabileceğini gösterebilir.

Sürekli olarak tekrarlayan enfeksiyonlar

Bağışıklık sisteminin güçlü olması durumunda enfeksiyonlarla etkin bir şekilde savaşılır ve kişi kolay bir şekilde hasta olmaz. Beyaz kan hücreleri yeteri kadar çalışmaz ise enfeksiyonlar daha zor bir şekilde iyileşir. Eğer sürekli olarak hastalanılıyorsa, üst solunum, ishal, genital bölge ve idrar yolu enfeksiyonları yaşanıyorsa bu tarz belirtilerin hafife alınmaması gerekir.

Aft ve pamukçuk

Dil üzerinde ve ağız içinde kendini gösteren aft ve pamukçuklar birden fazla kez tekrarlanırsa bağışıklık sistemi zayıflamış olabilir. Özellikle pamukçuk yani kandida mantarı ağız ile birlikte yemek borusuna ve daha sonrasında mideden bağırsağa yayılabilir. Vücuda yerleşen bu mantar bağışıklığı baskılayabilir.

Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?

Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir merak ediyorsanız şu önerilerimize göz atabilirsiniz:

  • Bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasında beslenme oldukça önemlidir. Dengeli ve çeşitli bir şekilde beslenme düzeninde yağsız protein, meyve ve sebze gibi gıdalara yer vermeye dikkat edilmelidir.
  • Yağlı, kızartılmış gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Alkol ve sigara tüketimi gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.
  • Enerji kazanmak ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak için uykuya elverişli, karanlık bir odada ve yeterli bir şekilde uyunmalıdır.
  • Hayatta stres yaratan durumlardan uzak durulmalıdır.
  • Her vitamin grubu açısından zengin beslenilmelidir. Fakat bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasında A, B, C, E ve D vitaminleri ve çeşitli mineraller oldukça önemlidir. Bu yüzden tüm vitaminler ve özellikle bu vitaminler, mineraller açısından zengin beslenmek oldukça önemlidir. Bu vitaminler besinler yardımıyla alınamıyorsa doktor onayıyla takviye olarak da alınabilir.
  • Açık havada düzenli egzersiz yapmaya özen gösterilmelidir. Bu alışkanlık kişinin zihinsel ve fiziksel açıdan iyi hissetmesini sağlar.
  • Sindirim sisteminin düzenli çalışması bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir. Bu yüzden sindirim sisteminin düzenli çalışmasını destekleyen probiyotik bazlı gıdalar veya probiyotik takviyeleri tüketilebilir.
  • Günlük su miktarı mutlaka tüketilmelidir. Su, hücrelerin daha iyi çalışabilmeleri için oldukça önemlidir.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ