Bizi Takip Edin!

Bağırsak Düzensizliğinden Şikayet Edenlerin Alması Gereken 8 Önlem

Düzensiz bağırsak hareketleri gün içerisinde rahatsızlık hissine neden olur. Çok sık tuvalete gitmek ya da tuvaletinizi yapamadığınız için yaşadığınız şişkinlik hissi günün konforunu düşürür. Rutin haline gelen bağırsak düzensizlikleri ise uzun vadede yaşam kalitesini düşürür. Oysaki, yaşam tarzında küçük değişiklikler yaparak ve biraz dikkatli davranarak keyfinizi kaçıracak bağırsak rahatsızlıklarından, şişkinlik hissinden ve düzensiz bağırsak fonksiyonlarından kurtulabilirsiniz. Bu sayede kendinizi daha dinç ve dinamik hissedebilir, daha konforlu günler geçirebilirsiniz. İşte bağırsak şikayetlerinizi azaltmanıza yardımcı olacak 8 öneri…

1. Daha Hareketli Bir Yaşam Tarzına Geçin

Daha Hareketli Bir Yaşam Tarzına Geçin

Bağırsak hareketleri günlük yaşamın temposundan etkilenir. Özellikle kabızlık gibi bir sorunla sık sık karşı karşıya kalıyorsanız yaşamınıza biraz hareket katmanızda fayda var. Çünkü egzersiz vücudun bir bütün olarak çalışmasını sağlar ve metabolizmayı hızlandırır. Bu da başta sindirim ve boşaltım sistemi olmak üzere, biyolojik sistemlerin daha düzgün ve düzenli çalışmasını sağlar. Siz de gün içerisinde yapacağınız yarım saatlik tempolu yürüyüşlerle daha konforlu bir yaşam sürebilirsiniz. Hareketi artırmak için asansör kullanmak yerine merdiven çıkmayı, kısa mesafelerde araç kullanmak yerine yürümeyi tercih edebilirsiniz.

2. Su İçmeyi İhmal Etmeyin

İshal ya da kabızlık gibi bir şikayet yüzünden bir uzmana başvurursanız size bol bol su içmenizi tavsiye edebilir. Çünkü su, vücudun yaşamsal faaliyetlerinin yapı taşı ve metabolizmayı hızlandırıcı bir etkiye sahip. Bu nedenle gün içerisinde bol bol su tüketmek bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi açısından oldukça önemli. Tabii bu aşamada yalnızca su tüketimini artırmak yeterli değil. Bağırsak hareketlerinizi dengede tutmak istiyorsanız, tüketilen diğer sıvıları da kontrol altına almanızda fayda var. Çünkü aşırı kafein tüketimi ve gazlı içecekler bağırsak hareketlerini olumsuz etkileyebilir.

3. Yemek ve Tuvalet Saatlerinizi Düzenleyin

Yemek ve Tuvalet Saatlerinizi Düzenleyin

Eğer bağırsak hareketlerinizi belirli bir düzene oturtmak istiyorsanız, siz de düzenli yaşamaya alışmalısınız. Çünkü bildiğiniz gibi, bedenin bir biyolojik saati var. Biyolojik döngüyü sağlığınıza katkı sağlayacak şekilde ayarlarsanız kendinizi çok daha rahat hissedebilirsiniz. Bu aşamada yapmanız gereken ilk şey, yemek zamanlarını ayarlamak. Öğünlerinizi her gün belirli saat aralıklarında alırsanız vücut sistemlerinin düzene girmesini kolaylaştırmış olursunuz. Tabii tuvalet vakitlerini de es geçmemek gerekir. Gün içerisinde ihtiyaç duyduğunuz anlarda tuvalete gitmeyi ihmal etmemeli ve ihtiyacınızı ertelememelisiniz. Bu noktalara dikkat ederek bağırsak hareketlerinizin belirli bir düzende işlemesini sağlayabilirsiniz.

4. Kaliteli Yağlar ve Yiyecekler Tüketin

Tükettiğimiz her şeyin beden üzerinde bir etkisi var. Eğer kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız, yediklerinizi de bu bakış açısı çerçevesinde seçmelisiniz. Öğünlerinizde besin değeri yüksek, faydalı gıdalar tüketmeye özen göstererek sindirim ve boşaltım evrelerinde herhangi bir sorun yaşama ihtimalini en aza indirebilirsiniz. Bu aşamada et gibi sindirilmesi zor besinleri çok fazla tüketmemeye özen göstermenizde fayda var. Öğünlerinize yeşil salata, sebze ve tahıllar ekleyerek bağırsaklarınızın daha rahat çalışmasına yardımcı olabilirsiniz. İşlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız. Yiyecek ve salatalarda bitki özlü ve kaliteli yağlar kullanmalı ve beslenme rutininize omega-3 gibi faydalı bileşenleri dahil etmelisiniz.

5. Lifli Gıda Dengesini İyi Kurun

Yüksek lif oranı içeren gıdaların bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olduğu biliniyor. Fakat bu aşamada, her şeyde olduğu gibi, bir denge kurmak önemli. Çünkü bu tarz gıdaları gereğinden fazla tüketmek ishal gibi problemlere sebep olabilir. Kavrulmamış kuru yemişler, kırmızı orman meyveleri, elma, portakal, incir, tam tahıllı ekmekler, yulaf… Hepsi lif bakımından oldukça zengin besinler. Bu besinlerden gün içerisinde belirli bir miktar tüketerek bağırsak hareketlerinizin düzene girmesine yardımcı olabilirsiniz. Fakat dediğimiz gibi, dengeyi sağlamayı ihmal etmeyin ve aşırıya kaçmayın.

6. Yiyecekleri İyi Çiğneyin

Sindirim ağızda başlar. Eğer bağırsakların daha rahat ve düzenli çalışmasını istiyor, şişkinlik ve gaz gibi problemleri en aza indirmeyi hedefliyorsanız besinleri uzun uzun çiğneyerek vücudunuza yardımcı olmalısınız. Yemekleri hızlı hızlı bitirmeye çalışmamalı ve acele etmemelisiniz. Üstelik yemekleri yeteri kadar çiğnerseniz tokluk hissine daha rahat ulaşabilirsiniz. Bu da açlık krizi anlarında ihtiyacınızdan fazla besin tüketmenizi önler ve hazımsızlık, fazla kilo gibi sorunların önüne geçmenizi sağlar.

7. Düzenli ve Yeterli Uyuyun

Uyku, vücudun en büyük ihtiyaçlarından biri. Günün yorgunluğunun atıldığı uyku saatlerinde yaşamsal faaliyetleri sürdüren organlar dinlenir ve kendilerini yeni güne hazırlar. Bu nedenle düzenli ve dengeli bağırsak hareketleri üzerinde uykunun ve dinlenmeye ayrılan saatlerin önemi oldukça büyük. Siz de her gün belirli saat aralıklarını uykuya ayırarak biyolojik saatin ayarlanmasına ve bedenin düzenli bir şekilde çalışmasına destek olabilirsiniz.

8. Probiyotiklerden Destek Alın

Faydalı bakteriler olarak tanımlanan probiyotikler, bağırsak florasının düzenlenmesinde büyük rol oynar. Zararlı bakterilerin oluşumunu en aza indirerek floranın dengesini destekleyen probiyotikleri düzenli olarak alabilirsiniz. Bu sayede bağırsak fonksiyonlarını düzene koyabilir; ishal ve kabızlık gibi şikayetleri, şişkinlik gibi rahatsızlık verici durumları en aza indirebilirsiniz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ