Bağırsak Dostu Bakteriler Nelerdir?
“Bakterinin yararlısı mı olurmuş canım?” demeyin. Bağırsaklarımızda bulunan bakterilerin bir kısmı bünyemiz için oldukça faydalıdır. Vücudumuzda 30 trilyona yakın hücre vardır; bakteri sayısı ise 40 trilyondur. Bu bakterilerin %70 gibi büyük bir kısmı bağırsaklarımızda bulunur; bu canlı organizma topluluğuna ise bağırsak florası denir. Bu bakteriler yararlı, zararlı ve nötr gibi hallerde bulunabilirler. Üç grubun kendi içinde muhteşem bir dengesi vardır. Bize sağladığı faydalara baktığımızda iyi bakterilerin dengesi mutlaka korunmalıdır. Peki bağırsak dostu bakteriler nelerdir ve bu bakterileri nasıl güçlendirebiliriz? İşte cevapları…
Bağırsak dostu bakteriler nelerdir?
Vücudumuzda 40 trilyona yakın bakteri bulunmaktadır; bir kısmı ise bağırsaklarımızdadır. Bu yapıya ise bağırsak florası denmektedir. Bu flora içinde bulunan iyi huylu bakterilerin artışını sağlamanın vücudumuza muhteşem faydaları vardır. Doğum öncesinde bünyemizde bakteri bulunmadığı gibi normal doğum ile birlikte vajinal kanaldan ilk yararlı bakteriler alınır. Bunların doğrultusunda flora oluşmaya başlar. Daha sonrasında sağlıklı ve düzenli beslenme ve probiyotik içerikli gıdalar ile florada bulunan bakteri sayısı artırılabilir. Bu yararlı bakterilere ise probiyotik denir. Probiyotik bakterileri arasında en önemlileri Lactobacillus ve Bifidobacterium’dur.
Probiyotikler, bağırsak florasında zararlı bakterilerin tüketimini sağlarlar ve zararlı maddelerin çoğalmalarını engellerler. Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı oldukları gibi bağışıklık sistemini desteklemeye de yardımcı olurlar; bunların yanı sıra bağırsaktaki serotonin, yani mutluluk hormonunu düşündüğümüzde bu yararlı bakterilerin artışının mental sağlığa da etkisi vardır. Probiyotikler kadar bir diğer önemli olan ise prebiyotik bileşenleridir. Prebiyotikler yararlı bakterlerin aktivitesini, etkisini ve sayısını artırırlar. Kalsiyum ve magnezyum emilimi, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi ve kötü bakterilerin çoğalmasını önlemek için probiyotik ile birlikte görev alırlar. Yani ikisi iş birliği içerisinde çalışırlar.
Bağırsak dostu bakteriler nasıl güçlendirilir?
Bu bakteriler lif açısından zengin meyve ve sebzelerde liflerin fermente olması sonucu yaşarlar. Bu yüzden organik ve taze sebze- meyve tüketmek oldukça önemlidir. Yoğurt, peynir, kefir, lahana turşusu, salatalık turşusu, ayran, keçi sütü, kombu çayı, mikro yosunlar, bitter çikolata, süzme peynir, sirke, şalgam, nar ekşisi, turşu gibi probiyotik açısından zengin gıdalar tüketmek de bu bakterilerin artmasına yardımcı olacaktır. Bunların yanı sıra rafine şeker ve doymuş yağ içerikli gıdalar tüketmemek, sigara içmemek; kötü bakterilerin artmasını engellemeye yardımcı olacaktır.