Akdeniz Diyeti Nedir? Faydaları Nelerdir?
Akdeniz diyeti; bol miktarda meyve ve sebze, tahıl, kuru baklagiller, sert kabuklu meyveler ile yüksek miktarda posa içerir. Bunun yanında protein kaynağı olarak; orta miktarda balık ve tavuk (2-4 kez/hafta), düşük düzeyde kırmızı et (1-2 kez/ay) yer almaktadır. Zeytinyağından zengin bir beslenme şeklidir. Bu tarz beslenme, kalp-damar hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır.
Akdeniz Diyetinin Faydaları Nelerdir ?
Kalp-damar hastalıkları; hipertansiyon, damar sertliği, inme gibi hastalıklardır. Başlıca belirtileri; kan yağlarında değişme ve pıhtı oluşumudur. Akdeniz diyeti benzeri sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı, kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde çok önemlidir.
Akdeniz tipi diyet ile beslenmenin bilişsel fonksiyonlar üzerinde olumlu desteğinin olduğu çalışmalarla kanıtlanmıştır. Ek olarak, diyabet ve kronik hastalıklara koruma sağladığı da bilinmektedir.
Akdeniz Diyetinde Ne Yenir?
1952 yıllarından beri Amerikalı bilim insanı Ancel Keys tarafından başlatılan araştırmalar, Akdeniz diyetinin, Avrupa ve Amerika diyetlerine kıyasla hastalıklara bağlı ölüm hızını azalttığını göstermiştir. Çünkü Akdeniz diyeti, zeytinyağından ve posadan zengin, daha sağlıklı protein alımı (balık ve tavuk) içermektedir.
Akdeniz diyetinde, kan kolesterolünü yükseltici doymuş yağın az olması, zeytinyağı odaklı olması sebebiyle kalp damar hastalıkları ve kanserden koruyucu olarak kabul edilmektedir.
Beslenmede amaç, bireye uygun (yaş, cinsiyet, çalışma ve genel durumu) enerji ve besin öğelerinin herbirinin yeterli miktarda alınmasıdır. Akdeniz diyeti genel özellikleriyle bireyin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Referanslar:
1.Pehlivanoglu EFO et al. Turkish Validation and Reliability of Mediterranean Diet Adherence Screener. Osmangazi Journal of Medicine 2020;42(2):160-164.
2.Baysal A. Sağlıklı Beslenme ve Akdeniz Diyeti. Beslenme ve Diyet Dergisi. 1996; 25(1): 21-29.