Bizi Takip Edin!

8 Maddede Kemiklerimizin Genel Sağlığımız Açısından Önemi

Kemikler, insan vücudunun en temel parçalarından biri. Vücudu bir bütün haline getiren, dik tutan ve daha birçok fiziksel işlevin yerine getirilmesini sağlayan kemikler, insan sağlığı için son derece önemli. Genel vücut sağlığını korumanın ve iyileştirmenin yolu kemik sağlığından da geçer. Kemikler, genel vücut sağlığı için birçok yönden önem taşır. İşte 8 maddede kemiklerimizin genel sağlığımız açısından önemi…

1. Kemikler Bedeni Dik ve Ayakta Tutar

Kemikler Bedeni Dik ve Ayakta Tutar

İnsan vücudunu oluşturan bileşenler arasındaki en sert yapı olan kemiklerin önemli işlevlerinden biri, bedeni dik ve ayakta tutması.(2) Kemikler, sert yapısı sayesinde vücudun dik ve bütün halde durmasını sağlayarak bedene destek olur. Vücudu oluşturan diğer organların bir bütün halinde kalması ve bedenin ayakta durmasını yine kemikler sağlar.

2. Kemikler Vücuda Şekil Verir

Vücudun önemli organlarından olan kemiğin temel görevlerinden biri vücuda şekil vermek. Kemiklerden oluşan iskelet sayesinde bedenimiz şekil alır ve sağlıklı bir görüntü oluşturur. Kemikler yaşam boyunca değişime uğrar. Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde kemiklerin uzunluğu artar ve boy uzaması gerçekleşir.

3. Kemikler Yürümemizi ve Yaşama Devam Etmemizi Sağlar

Kemikler Yürümemizi ve Yaşama Devam Etmemizi Sağlar

Bedeni hareket ettirmemizi sağlayan temel yapılardan biri olan kemiklerin büyük çoğunluğu, hareket işlevlerini yerine getirmemize öncülük eder. Kemikleri birbirine bağlayan eklemler, hayatımızı devam ettirmek için gerekli olan eylemleri gerçekleştirmemizi ve aktif bir yaşam sürmemizi mümkün kılar.

4. Kemikler Vücudumuzun Kalsiyum Dengesini Sağlar

Kemik; protein, kalsiyum, fosfor, çinko ve magnezyum gibi bileşenlere de ev sahipliği yapar. Yetişkin bir insanın vücudunda 1.2 kg kalsiyum bulunur, bu vücut ağırlığının yaklaşık %2’sini oluşturmaktadır. Kalsiyumun büyük çoğunluğu kemik ve dişlerin yapısında, geri kalanı yumuşak dokularda ve az miktarı da vücut sıvılarında bulunur.(1) Bu nedenle vücudun kalsiyum deposunun kemikler olduğunu söyleyebiliriz. Kemiklerde bulunan bu maddelerin dengesiz dağılımı; vücudun bazı kısımlarında çarpık bir görüntü oluşmasına, kemik erimesine, kemiklerin kolay kırılmasına ve ağrılara neden olur.

5. Kemikler Vücuda Güç Sağlar

Kemikler Vücuda Güç Sağlar

Kemikler vücuda güç, destek ve denge verir. Bu nedenle vücudun sağlıklı ve aktif şekilde hareketli kalabilmesi için kemik sağlığı oldukça önemli. Bir kaya gibi sert görünüme sahip olan kemikler, canlı doku katmanlarından meydana gelir. Bu dokular, kemiğe güç ve sertlik kazandırır. Bu sayede kemikler vücudu, dışarıdan uygulanan baskılara karşı dayanıklı hale getirir.

6. Kemikler Organları Korur

İskelet sistemi, birbirine eklemler sayesinde tutunan kemikler tarafından oluşur. Kemiklerin ve eklemlerin oluşturduğu bu yapı, organların etrafını sararak onları korur. Kemikler kalp, beyin ve omurilik gibi hayati derecede öneme sahip olan organlara kalkan oluşturarak onları dış etkenlerden ve darbelerden korur.

7. Kemikler Kaslar İçin Tutunma Yeri Oluşturur

Vücudun yumuşak bölümleri için dayanak görevi gören, sert ve sağlam bir yapıya sahip olan kemikler; kasların vücutta tutunmasını sağlar. Eklemlerle ve bağlarla birbirine tutunan kemiklerin çevresi kaslarla sarılır ve vücuda destek verir. Kemiğe tutuna kaslar, vücudun hareket etmesine ve yaşamın devam etmesine olanak sağlar.

8. Sağlıklı Kemikler, Sağlıklı Bir Yaşlılık Dönemi Sağlar

Vücuttaki kemikler sürekli yapım ve yıkım işlevi gerçekleştirir. Bu süreç hayat boyu devam eder. Çocukluk ve gençlik dönemlerinde yapım, yıkımdan daha fazla olur. Kemik kütlesinin en yükseğe ulaştığı 30 yaştan sonra ise yıkım artmaya başlar. Bu nedenle genç yaşlarda ne kadar çok kemik kütlesine sahip olursanız yaşlandığınızda meydana gelecek olan yıkım sizi o derecede geç etkiler.

9. Bonus: Kemik Sağlığını Desteklemek İçin Ne Yapılabilir?

Görüldüğü üzere kemiklerimiz genel vücut sağlığımız açısından son derece önemli. Bu nedenle sağlıklı bir vücuda sahip olmak için kemik sağlını da korumak gerekiyor. Aksi halde birçok kemik hastalığıyla karşı karşıya kalabiliriz. Kemik hastalıklarından ve kemik kırılmalarından korunmanın yolu kemiklerin güçlendirilmesinden geçiyor.

Kemik sağlığımızı korumanın ve güçlü kemiklere sahip olmanın birçok yöntemi var. Bunlardan en bilineni süt ve süt ürünlerinin tüketimine dikkat etmek. Süt, içerdiği kalsiyumla kemiklerin güçlenmesine destek olur. Aynı şekilde yeterince D vitamini alınması da kemik sağlığı için hayati derecede önemli. Sağlıklı bir vücudun olmazsa olmazı hareket ve egzersizler, güçlü kemikler için de temel ihtiyaçlardan. Her gün düzenli şekilde yapacağınız egzersizler, hem kemik sağlığınız hem de genel vücut sağlığınız için önemli. Bunların dışında hem kemiklerinizin sağlığını desteklemek hem de kemiklerin temel besin kaynakları olan D vitamini ve kalsiyum eksikliklerini gidermek için takviye gıdalara da başvurabilirsiniz. NBL’nin kalsiyum ve D3 vitamini içeren Osteo Formula ürünüyle daha güçlü kemiklere ulaşabilirsiniz.

 

KAYNAKLAR

1. KALSİYUM, D VİTAMİNİ VE OSTEOPOROZ – Şubat – 2008 ANKARA

2. Clarke B, (2008). Normal bone anatomy and physiology. Clin J Am Soc Nephrol. 3. 131-139.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ