Stres ve Kaygı Bağırsak Düzenimizi Nasıl Ekiler?
Her insan belirli dönemlerde kendisini stresli ve kaygılı hissedebilir. Bu stres ve kaygı ise çoğu zaman çeşitli fiziksel belirtilerle ortaya çıkar. Mesela hepimiz stresli olduğumuz durumlarda midemizde bükülme veya bulantı hissi, bağırsaklarımızda normalden fazla hareketlilik gibi şeyler hissetmişizdir. Çünkü gastrointestinal sistemin duygulara karşı hassasiyeti vardır. Kızgınlık, mutsuzluk, kaygı, stres gibi duygular, bağırsak hareketlerimizi etkileyebilir. Özellikle son yıllarda yapılan ve beyin- bağırsak bağlantısını ortaya koyan araştırmalar, bu bağlantının psikolojik dışavurumlar oluşturabileceğini de söylemektedir.
Bilimsel araştırmalar, bağırsaklarımızda bulunan akıllı hücrelerin beynimize çeşitli sinyaller gönderebileceğini göstermektedir. Buna göre kişinin bağırsaklarındaki bir sıkıntı; anksiyete, stres ve depresyon gibi problemlerin ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Benzer şekilde stres ve kaygı gibi duygular da bağırsak sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Elbette uzmanlar fiziksel bir problem söz konusu olduğunda öncelikle bu problemi çözmeye yönelik bir tedavi uygulamaktadır. Ancak ortada belirgin bir fiziksel sorun yoksa, kişinin stres seviyesi ve duygu durumu da göz önünde bulundurulur.
Yani özellikle son zamanlarda üzerine yoğunlaşılan bağırsak- beyin ilişkisi, duygularımızın mide-bağırsak sisteminin fizyolojisini etkileyebileceğini ortaya koymaktadır. Gündelik yaşamın içerisinde bizi strese sokan, kaygılandıran olaylar, bağırsaklarımızda bazı olumsuz hareketlere neden olarak bizi çeşitli problemlere daha yatkın hale getirebilir. Ayrıca yüksek stres seviyelerinin, bağırsak problemlerinde yaşanan belirtilerin daha fazla hissedilmesine yol açtığını ve stresi azaltmaya yönelik psikolojik desteğin de sindirim sistemi problemlerinin daha hızlı düzelmesine yardımcı olduğunu gösteren çeşitli araştırmalar bulunmaktadır.
Bilimsel araştırmalar her ne kadar stres ve kaygının bağırsak düzenimizi olumsuz yönde etkilediğini söylese de elbette bağırsak problemlerinin kaynağının tespit edilmesi ve tedavisi konusunda mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.
Stres ve Kaygıdan Uzak Durmak İçin Neler Yapmalıyız?
Sonuç ne olursa olsun; stres ve kaygının önce zihinsel sağlığımızı, ardından da fiziksel sağlığımızı olumsuz yönde etkilediğini biliyoruz. Peki, stres ve kaygıdan uzak durmak için neler yapılabilir?
- Yoga, nefes egzersizleri gibi fiziksel rahatlama yöntemlerini deneyerek kaslarınızı gevşetebilir ve zihninizi stresten uzaklaştırabilirsiniz.
- Sağlıksız yiyecekler sadece fiziksel sağlığınızı değil, zihinsel sağlığınızı da etkiler. Bu nedenle kafein içeren ve sağlıksız, yağlı yiyeceklerden uzak durmayı deneyebilirsiniz.
- Düzenli egzersiz yaparak, egzersizin fiziksel ve zihinsel sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanabilirsiniz.
- Hobilerinize zaman ayırarak stres ve kaygı gibi olumsuz duyguları, olumlu duygularla değiştirebilirsiniz.
- Stres ve kaygı düzeyinizi kontrol edemediğinizi düşünüyorsanız psikolojik destek alabilirsiniz.