Gebelik Döneminde Kemikleri Korumak İçin Neler Yapmalıyız?
Gebelik dönemi, anne adayının sağlığına ekstra dikkat etmesi gereken bir süreçtir. Çünkü bu dönemde anne adayının beslenme ve yaşam alışkanlıkları hem kendi sağlığını hem de doğacak bebeğinin sağlığını belirler. Gebelik süresince annenin vitamin ve mineraller bakımından zengin beslenmesi, bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Biz bu yazımızda daha spesifik bir konu olan kemik sağlığını ele alacağız.
Gebelik döneminde anne adayının vücudunda birçok değişim meydana gelir. Bu değişimlerin başında ise hormonal değişimler gelmektedir. Hormonal değişimlerin yanı sıra anne adayı, artık vücudundaki kalsiyum ve D vitamini gibi önemli maddeleri bebeğiyle paylaştığı için beslenme konusuna ekstra önem gösterme gerekliliği ortaya çıkar. Gebelik dönemindeki hormonal değişimler, vitamin ve mineraller bakımından yetersiz beslenme, kilo artışı, ödem oluşumu gibi birçok neden ise anne adayının kemik sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle gebelik döneminde kemik sağlığını korumak için sağlıklı yaşam alışkanlıkları konusunda daha özenli davranmak gerekir. Peki, gebelik döneminde kemik sağlığını korumak için neler yapılabilir? İşte kemik sağlığını destekleyen bazı sağlıklı yaşam önerileri.
Kalsiyum bakımından zengin beslenin
Kalsiyum tüketimi kadınlar için oldukça önemliyken gebelik döneminde bu önem iki katına çıkmaktadır. Gebelik süresinde alınan kalsiyum, anne adayında kemik erimesinin gelişmemesi ve bebekte de kemik, diş gelişiminin sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi için gereklidir. Kalsiyumun bunun yanı sıra daha farklı görevleri de vardır. Gebelik süresinde bebeğin gelişimi için ihtiyaç duyduğu kalsiyum, annenin kemiklerinden karşılanmakta, bu da annede kalsiyum eksikliğine yol açmakta, sonuçta kemik erimesine zemin hazırlayabilmektedir. Bu nedenle gebelik süresinde kalsiyum bakımından zengin beslenilmeli, gerektiğinde doktor kontrolünde kalsiyum takviyesi alınmalıdır.
Yeteri kadar D vitamini alın
D vitamini kemik sağlığı için oldukça önemlidir. Gebelik döneminde yukarıda saydığımız sebeplerden dolayı kemik sağlığının daha fazla önem kazandığını düşünecek olursak, D vitamini alımı da daha önemli bir hal almaktadır. D vitamini kemik sağlığı için çok önemli minerallerden biri olan kalsiyumun kemikte depolanmasını ve kan kalsiyum seviyelerinin düzenlenmesini sağlar. Bu nedenle gebelik döneminde yeteri kadar güneş ışınlarından yararlanmaya ve D vitamini eksikliği durumunda da doktor kontrolünde takviye almaya özen gösterilmelidir.
Uzman kontrolünde egzersiz yapın
Bilindiği üzere düzenli egzersizin kemik sağlığı üzerinde birçok olumlu etkisi vardır. Gebelik döneminde egzersiz yapmak hem doğumun kolaylaşmasına hem de gebelikteki bel ve sırt ağrılarının engellenmesine yardımcı olur. Ama elbette bu özel bir süreç olduğu için egzersizin mutlaka doktor önerisi ile bir uzman eşliğinde yapılması gerekir.
Kilo kontrolü sağlayın
Gebelik süresinde anne adayının kilo alması kaçınılmazdır. Ama fazla kilo alımının anne adayında şiddetli eklem ve kemik ağrılarına sebep olabileceği de unutulmamalıdır. Bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenilmeli, gereksiz ve aşırı kilo alımından kaçınılmalıdır.
Dengeli ve yeterli beslenin
Gebelik süresinde dengesiz ve yetersiz beslenme anne adayının bazı vitaminleri eksik almasına sebebiyet verebilir. Bu da önce kendi sağlığının daha sonra bebeğinin gelişiminin zarar görmesi demektir. Bu nedenle gebelik döneminde vitamin ve mineraller bakımından yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermek gerekir. Gerekli durumlarda vitamin takviyeleri kullanmak da bir diğer yoldur.
Not: Bu yazının bilgilendirme amaçlı olduğu ve gebelik döneminde folik asitin büyük öneme sahip olduğu unutulmamalıdır. Hamilelik için karar verildiğinde doktor muayenesinden geçerek folik asit bazlı gıdalar tüketmeye özen gösterilmelidir. Eğer doktor uygun görürse folik asit takviyeleri kullanılabilir.