Büyüme Çağında Düzenli Beslenmenin Önemi
Büyüme çağındaki çocuklarda beslenme önemli bir yer tutmaktadır. Bir çocuk yeterli ve düzenli beslenerek zihinsel ve fiziksel yetilerini geliştirebilir, sağlıklı beslenebilir ve hastalıklardan korunabilir. Bu durum aslında her yaş grubu için geçerlidir. Çünkü birçok aksaklığın sebebi dengesiz ve yetersiz beslenmedir. Fakat gelişme yani büyüme çağında olan bir çocuk için yanlış beslenmenin veya beslenememenin etkisi daha büyüktür. Büyüme çağındaki çocuklar yetişkinlere göre daha hareketlidirler. Bu durumdan enerjiye daha fazla ihtiyaç duydukları anlamı çıkar. Enerjiye daha fazla ihtiyaç duymaları ise beslenmenin kusursuz olmasını gerektirir. Yani vücutları için gerekli olan mineral, vitamin ve tüm besin gruplarını eksiksiz bir şekilde almaları gereklidir. Tüm besin gruplarının alınması ancak sağlıklı, yeterli ve çeşitli bir beslenmeyle gerçekleşebilir. Bu şekilde beslenmeyen çocuklarda gelişim bozuklukları, birtakım rahatsızlıklar, fiziksel açıdan zayıf düşme, hareketsiz kalma, zihinsel fonksiyonların yeteri kadar gelişmemesi gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Çocukların sağlıklı bir şekilde beslenebilmesinin en önemli adımı anne ve babanın yediklerine ve yaşam alışkanlıklarına dikkat etmesidir. Çünkü çocuklar aile içinde yaşam ve yeme alışkanlıkları kazanmaktadır. Örneğin ev içerisinde var olan zararlı alışkanlıklar çocuğun gelecekteki hayatı için bir örnek teşkil edebilir. Bu durumda ailenin doğru alışkanlıklara sahip olması çocuğun da aynı gelenekleri sürdüreceği anlamını taşıyabilir. Yani çocuğu yanlış örneklerle veya sağlıklı beslenme baskısıyla büyütmek yanlış sonuçlar doğurabilir. Peki düzenli, çeşitli ve dengeli bir beslenme düzeniyle ilgili tutum nasıl olmalıdır? Gelin hep birlikte bakalım!
Düzenli ve sağlıklı bir beslenme tutumu nasıl olmalıdır?
Bazı çocuklar için yemek yemek zaman kaybı gibi görülebilir. Bu yüzden düzenli yemek yemek istemezler. Bu duruma karşı tutum, hassas ve dikkatli olmalıdır.
- Toplu bir şekilde yemek ve yemek yerken dikkatin sadece yemeğe verilmesi büyük öneme sahiptir. Bu doğrultuda aile bireyleri akıllı telefon, tablet ve televizyon gibi cihazlarla uğraşmamalıdır. Bu tarz cihazlarla uğraşması çocuğun dikkatini tabağına vermemesine neden olacaktır.
- Büyüme çağındaki çocuklar için birçok şey oyun halini almıştır. Siz de yemek yeme eylemini oyunlaştırabilirsiniz. Mesela her kaşıktan sonra hoşuna gidebilecek bir söz söyleyebilirsiniz. Bu taktik baskıcı görünmemek için büyük öneme sahiptir.
- Ailenin düzenli yemek saatlerinin olması çocuğu da büyük katkı sağlayacaktır. Çocuk bu sayede yemeğin kendisi için ne ifade ettiğini tam anlamıyla anlayabilir. Ailenin diğer fertleri yemek yerken çocuğun da yemesi kolaylaşır.
- Çocukların genel olarak sıkılgan olduğu unutulmamalıdır. Bu doğrultuda yemek süreleri aşırı derecede uzatılmamalıdır.
- Çocuklar bazı besinlerden hoşlanmazlar. Fakat hoşlanmadığı bu besinleri yememesi, onu fast food’a yönlendirmemelidir. Bu doğrultuda onun hoşuna gidebilecek sağlıklı atıştırmalıklar hazırlanmalıdır.
- Çocuğunuzu sofra hazırlama ve kaldırma sürecine dahil edebilirsiniz. Bu şekilde bu eyleme kendini daha ait hissedecek ve katılma isteği daha fazla artacaktır.
- Bazı çocuklar aşırı hareketli ve gelişim çağında oldukları için yetişkinler kadar sağlıklı besinler yiyebilirler. Fakat bu durum onların kilo almasına neden olmaz. Bu durumda onların doyduğunu sanıp aç kalmalarına neden olunmamalıdır. Fakat sağlıksız besinler için aynısı geçerli değildir.
- Çocuklar için gün, büyük öneme sahiptir. Akşam yemeği ve kahvaltı arasındaki zaman diliminde vücudumuz tüm enerjisini ve deposunu kullanır. Sabaha depolarımız bitmiş olarak kalkarız. Bu yüzden aile ve çocuk doyurucu, çeşitli, dengeli bir kahvaltı yapmalıdır.
- Son olarak; çocukların büyüme çağında oldukları unutulmamalıdır. Bu yüzden enerji açıkları doğabilir. Enerji açıkları sadece ana yemekler ile giderilemeyebilir. Bu yüzden meyve gibi sağlıklı atıştırmalıklar ile ara öğünler desteklenmelidir.