Bizi Takip Edin!

Zihinsel Performans Düşüklüğü Yaşayanlara Hayat Kurtarıcı Öneriler

Zihnimiz özellikle hayatımızın yoğun ve karmaşık olduğu dönemlerde istediğimiz güç ve performansta çalışamayabiliyor. Bunun sebebi günlük alışkanlıklar, rutinler veya genetik faktörler olabiliyor. Yaşadığımız sorunlar çalışma hayatımızı, insanlarla ilişkilerimizi veya eğitim hayatımızı olumsuz yönde etkileyebilecek sorunları da beraberinde getiriyor. Bu gibi durumlarda nedeni bilinen veya bilinmeyen her türlü zihinsel performans düşüklüğünün ortadan kaldırılması için etkili olan aktiviteler devreye girerek bize yardımcı oluyor. Zihinsel performans düşüklüğü sorunundan yakınıyorsanız sizin için derlediğimiz bazı önerilere gelin birlikte göz atalım.

Yeteri Kadar Su Tüketmek Önemli

Su içmek birçok kişi tarafından yalnızca fiziksel bir ihtiyaçmış gibi algılanıyor ancak bu yanlış. Su tüketmek zihinsel gelişim söz konusu olduğunda da son derece önemli. Bu yüzden zihinsel performansınızı yükseltmek istiyorsanız yeterli miktarda su tükettiğinize emin olmalısınız. İhtiyaç duyulan günlük su tüketim miktarı herkes için farklıdır fakat gün içinde tüketmeniz gereken suyun ne kadar olduğunu boyunuza, kilonuza ve yaşınıza göre kolayca hesaplayabilirsiniz.

Zihinsel Egzersizleri Rutininize Ekleyin

Zihinsel Egzersizleri Rutininize Ekleyin

Yapılan araştırmalara göre beynin kullanılmayan bölümleri zamanla körelerek işlevlerini kaybedebiliyor. Farklı fiziksel hareketler vücudumuzun kullanılmayan kaslarını nasıl harekete geçiriyorsa, farklı zihinsel egzersizler de beynimizin az kullanılan bölümleri için aynı etkiyi yapıyor. Dolayısıyla, zihinsel performans düşüklüğünden en az seviyede etkilenebilmek için zihinsel faaliyetleri yüksek seviyede tutmak gerekiyor. Bu noktada her türlü düşünme eylemini zihinsel faaliyet olarak tanımlayabiliriz. Ancak bazı aktiviteler var ki zihnimizi en verimli hâliyle kullanabilmemiz için bizi zorluyor. İşte bu aktivitelerden bazıları:

  • Satranç oynamak
  • Sudoku çözmek
  • Çengel, kare vb. bulmacalar çözmek
  • Zeka ve strateji oyunlarına, etkinliklerine zaman ayırmak
  • Matematiksel işlem ve hesaplamalar ile uğraşmak
  • Farklı konularda metinler, kitaplar okumak

Günlük Fiziksel Aktivite Miktarınızı Artırın

Zihinsel performans düşüklüğünü giderme konusunda, zihinsel egzersizler kadar fiziksel aktiviteler de etkili. Farklı otoriteler tarafından onaylanmış birçok araştırma sonucuna göre, kişilerin fiziksel aktivite miktarı ile zihinsel performans seviyesi doğru orantılı. Fiziksel egzersizlerin ”endorfin” adı verilen mutluluk hormonunun salgılanmasını artırarak stresi azalttığı biliniyor. Stres seviyesinin düşmesi ise zihinsel performansı artırıyor. Bu durumda, gün içinde daha fazla hareket eder, spora daha fazla vakit ayırırsanız bu sorundan daha kolay kurtulabilirsiniz.

Sinir Sistemi ve Beyin İçin Yararlı Besinleri Tüketin

Sinir Sistemi ve Beyin İçin Yararlı Besinleri Tüketin

Bazı besin gruplarının sinir sistemi ve beyin üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek. Bu besin gruplarının, yiyeceklerin ve içeceklerin hangileri olduğunu bilirseniz beslenme düzeninizi buna uygun olarak ayarlayabilirsiniz. Böylece zihinsel performans düşüklüğünün olumsuz etkilerinden daha az etkilenmeyi başarabilirsiniz. İşte sinir sistemi ve beyni olumlu etkileyen bazı besinler:

  • Turunçgiller (mandalina, portakal, greyfurt vb.)
  •  Mavi, kırmızı, mor meyveler (çilek, böğürtlen, dut, yaban mersini vb.)
  • Yeşillikler (ıspanak, marul, maydanoz, dereotu, semizotu vb.)
  • Yumurta
  • Süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt, kefir vb.)
  • Balık ve et ürünleri
  • Sert kabuklu yemişler (ceviz, fındık, badem vb.)
  • Kakao
  • Brokoli
  • Yeşil çay

Alkol, sigara vb. maddelerin tüketiminin de zihinsel performans düşüklüğünü tetikleyici etkisinin olduğu biliniyor.

Farklı Deneyimlerle Gelen Zindelik

Beyin sık yapılan hareketleri rutin olarak görme ve zamanla alışkanlık veya bağımlılık olarak değerlendirme eğilimine sahip bir organımız. İşimize veya okulumuza giderken aynı yolları tercih etmemiz, uyanır uyanmaz elimizin telefonumuza gitmesi, gün içerisinde aynı aktiviteleri aynı zaman diliminde yapma ihtiyacı hissetmemiz gibi durum ve olaylar beynimizin rutin olarak gördüğü şeylere örnek olarak verilebilir. Bu rutinler belirli bir süre uygulandığında beyin onları alışkanlık olarak değerlendirmeye başlar ve bu alışkanlıkları yerine getirirken herhangi bir çaba içine girmez. Bu yüzden rutin yaşamak zihinsel performansımızın düşmesine neden olur. Aynı durum farklı herhangi bir şey deneyimlemediğimiz dönemlerde de meydana gelir. Bu durumun zıddını ise daha önce tatmadığımız yemekler tadarak, gitmediğimiz bir şehre giderek, yürümediğimiz bir yoldan yürüyerek, kısacası “farklı” bir şeyler deneyimleyerek yaratabiliriz. Bu sayede beynimizin çalışma ihtiyacı hissetmesini sağlayarak zihinsel performans düşüklüğünün önüne geçebiliriz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ