Bizi Takip Edin!

Yaz Aylarında Omega-3 Tüketimini Aksatmamamız İçin 6 Neden

Omega 3

Günümüzde iyi beslenmenin önemi daha fazla anlaşılmakta ve bilinçli kişiler tarafından daha fazla önemsenmektedir. Özellikle gelişmiş ülkelerdeki insanlar beslenme programlarında, sağlık açısından uygun ve gerekli gıdalara yer vermeye özen göstermektedirler. Doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan balık ve su ürünleri, bu gıdalar arasında ilk sıralarda yer alır. Çünkü yağlar, vücudumuzdaki işlevlerin yerine getirilebilmesi için gerekli olan en önemli unsurlardan biridir. Sağlıklı yağlar hem yüksek enerji kaynaklarıdır hem de içeriklerinde yağda çözünen vitaminleri bulundururlar.

Omega-3 yağ asitleri, sağlıklı yağlar arasında en fazla bilinendir. Esansiyel yağ asitleri (EYA) insan ve diğer memelilerde yaşam için mutlak gerekli olan ve vücutta sentezlenemediğinden diyetle alınması gereken yağ asitleridir.(1) Vücudumuza sayısız faydası olan Omega-3 tüketimi her yaşta önemli olsa da özellikle yaz aylarında daha büyük önem kazanır. Peki ama neden? İşte yaz aylarında Omega-3 tüketimini aksatmamamız için x önemli neden!

1. Omega-3 yağ asitleri, vücutta sentezlenemezler

Omega-3 yağ asitleri başta balık olmak üzere çeşitli su ürünlerinde ve bazı sebzelerde bulunur. Esansiyel yağ asitleri oldukları için vücutta üretilemezler ve mutlaka dışarıdan alınmaları gerekir. Günlük enerji ihtiyacının bir kısmının bu sağlıklı yağ asitleri tarafından karşılandığı bilinir. Bu yüzden vücuda gerek Omega-3 zengini besinler gerekse takviyeler aracılığı ile kazandırılmaları çok önemlidir.

2. Omega-3 yağ asitleri, sağlık açısından çok önemlidir

Omega-3 yağ asitleri olan EPA ve DHA, vücutta en çok beyin ve retinada bulunmaktadır. Anne karnındaki bebeğin gelişimi sırasında beyin, sinir sistemi ve retinanın gelişiminde; çocuklarda ise zeka, okuma, yazma, konsantre olma, bağışıklık sistemi ve kemiklerin güçlenmesinde son derece gerekli ve önemlidirler. Bu yüzden yaz aylarında da Omega-3 kazanımına özen gösterilmesi gerekir.

3. Omega-3 yağ asitlerine vücudumuzun sadece kışın değil her mevsimde ihtiyacı vardır

Omega-3 yağ asitleri vücutta üretilemediği için dışarıdan alınmalıdır. Bazıları yaz aylarında Omega-3 alımına ara verilmesi gerektiğini savunur ancak bu düşüncenin bilimsel bir temeli yoktur.

D vitamini güneş ışınları ve besin olarak da sadece yağlı balıklar ile balık karaciğer yağında ve az miktarda da kırmızı et ile yumurtada bulunmaktadır. Kemik gelişimi ve bağışıklık sistemi için önemli görevleri bulunan D vitamini ihtiyacı kış döneminde özellikle balık tüketimi ile sağlanırken yaz aylarında güneş ışınları aracılığıyla giderilebilmektedir. İşte balık yağının yaz aylarında kullanılmasına gerek olmadığı önyargısı buradan gelmektedir. Oysa balık yağının vücudumuzdaki karşıladığı madde Omega-3 yağ asitleridir. Dolayısıyla yaz-kış ayırmaksızın balık yağı tüketimi gerekir.

4. Yeteri kadar balık tüketilmiyorsa Omega-3 desteği ihmal edilmemelidir

Düzenli olarak balık tüketemiyorsanız Omega-3 yağ asitleri eksikliği yaşayabilirsiniz. Omega-3’ün sağlıklı şekilde kazanılabilmesi için tüketilen balığın çiftlik balığı olmaması da büyük önem taşımaktadır. Türkiye’de balık tüketiminin az olduğu da düşünülünce Omega-3 takviyelerinin önemi daha fazla artmaktadır. Bu yüzden yeteri kadar balık tüketilemiyorsa doktor önerisi ile bu tür takviyelerin kullanımı vücuda yararlı maddelerin kazanımı sağlanmalıdır.

5. Omega-3 yağ asitlerinin vücudumuza birçok faydası vardır

Bilimsel araştırmalar, Omega-3 yağ asitlerinin kalp hastalıklarından kansere, AIDS’ten beyinle ilgili rahatsızlıklara kadar birçok hastalığa karşı etkisi bulunduğunu göstermektedir. Ayrıca anne karnındaki bebeğin gelişiminden yaşlılık dönemine kadar bu yağ asitlerinin vücuda kazanımının büyük önem taşıdığı bilinmektedir. Omega-3 yağ asitlerinin özellikle gebeliğin son üç ayında ve doğumdan sonraki bebeklik döneminde beyin, retina ve sinir sistemi gelişimi üzerine çok önemli bir role sahip olduğu bildirilmektedir(2). Bu yüzden yaz aylarında da Omega-3 tüketimine gereken önem verilmelidir.

6. Omega-3 yağ asitleri özellikle kalp sağlığı için oldukça faydalıdır

Omega-3 yağ asitlerinin kalp krizi ve spazmı riskini azaltabileceği bilinmektedir. Öyle ki düzenli balık tüketen insanlarda kalp hastalığına yakalanma oranının daha az olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Omega-3, trigliseritleri azalmasına katkı sağlar, kan basıncını düşürür, iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterol seviyesini arttırır, kanın pıhtılaşmasını önler.

**Sayfanın içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

 

Kaynakça:

1. http://www.turkailehekderg.org/wp-content/uploads/2014/06/c12-s03-01.pdf

2. Connor, W.E., 2000. Importance Of N−3 Fatty Acids in Health and Disease. Am. J. Clin. Nutr., 71, 1715-1755. Coşkun, T., 2005. Fonksiyonel Besinlerin Sağlımız Üzerine Etkileri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 48, 69-84

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ