Kimler Omega-3 Kullanmalıdır? Hangi Durumlarda İhtiyacımız Olur?
Omega-3 yağ asitleri, vücutta üretilemeyen ancak dışarıdan edinilmesi gereken temel ve sağlıklı yağlardır. Zihin sağlığından göz sağlığına, kalp krizi riskini azaltmaktan kansere karşı vücudu korumaya kadar pek çok faydası, bilimsel çalışmalar aracılığıyla ortaya konmuştur. Vücudumuza sayısız faydası olan Omega-3 yağ asitlerinin eksikliği durumunda da depresyon, uyku problemleri, unutkanlık gibi belirtiler ve çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle vücutta yeteri kadar bulunması büyük önem taşır. Bu yazımızda Omega-3 nedir, faydaları nelerdir, kimler Omega-3 kullanmalıdır gibi merak edilen soruları açıklayacağız. İşte Omega-3 hakkında bilmeniz gerekenler!
Omega-3 nedir?
Omega-3 yağ asitleri, yukarıda da belirttiğimiz gibi vücutta üretilmeyen ve dışarıdan alınması gereken, sağlıklı yaşamın temel taşlarından biri olan doymamış yağlara verilen isimdir. Omega-3 yağ asitlerinin en önemli üç tipi ALA, DHA ve EPA’dır. ALA esas olarak bitkilerde, DHA ve EPA ise hayvansal gıdalarda ve alglerde bulunur. İnsan vücudunda pek çok sistemin eksiksiz şekilde çalışabilmesi için Omega-3 yağ asitlerine ihtiyaç vardır.
Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin gıdalar yağlı balıklar, balık yağları, keten tohumu, chia tohumu, keten tohumu yağı ve ceviz olarak sıralanabilir. Bu besinleri tüketmeyen veya yeteri kadar tüketmeyen insanlar, Omega-3 takviyesi olarak balık yağı kullanabilirler.
Omega-3 yağ asitlerinin faydaları
Omega-3 yağ asitleri özellikle de DHA, beyin ve göz sağlığı için önemlidir. Bebeğin sağlığı ve zekâ gelişimi açısından hamile kadınlar ve emziren annelerin yeteri kadar DHA almaları büyük önem taşımaktadır. Bunların yanı sıra; Omega-3 yağ asitlerinin diğer faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Cildin yağ dengesini ayarlar, cildin hidrasyonunu dengeler. Bu etkileri ile cildin erken yaşlanmasını ve akne problemlerini önleyebilirler.
- Yeteri kadar Omega-3 yağ asidi alınması, yetişkinlerin sağlıklı ve güçlü bir bağışıklığa sahip olmaları bakımından önem taşır.
- Bilimsel çalışmalar, Omega-3 yağ asitlerinin her türlü hastalığa karşı koruyucu etkileri olabileceğini göstermektedir.
- Araştırmalar düzenli Omega-3 tüketen kişilerin depresyona yakalanma risklerinin düştüğünü ortaya koymaktadır.
- Omega-3 yağ asitleri kalp sağlığını desteklemekte ve kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır.
- Düzenli Omega-3 tüketimi, çocuklarda ve yetişkinlerde uyku kalitesi ve süresini uzatmaktadır.
- Omega-3, kan basıncı yüksek kişilerde kan basıncını düşürmektedir. Ayrıca kötü kolesterolü de düşürdüğü bilinmektedir.
- Düzenli Omega-3 tüketimi Alzheimer ve erken bunama gibi sağlık problemlerinin önüne geçmektedir.
Kimler Omega-3 kullanmalıdır? Hangi durumlarda ihtiyacımız olur?
Vücudumuz kendisi için birçok faydası olan Omega-3 yağ asitlerini çeşitli besinler yoluyla alabilir. Bunların başında da balık tüketimi gelmektedir. Haftada 2-3 kez balık tüketen bir bireyin bu yağ asitlerini yeteri kadar aldığı yorumu yapılabilir. Omega-3 yağ asitleri çocuklar, gençler ve tüm yaş grupları için oldukça önemlidir. Kişi eğer yeteri kadar balık tüketmiyorsa veya özel bir sağlık durumu varsa Omega-3 yağ asitlerini takviye olarak da vücuduna kazandırabilir. Özellikle kalp problemleri olan kişiler, hamileler, menopoz dönemindeki kadınlar, kolesterolü yüksek olan bireyler, depresyon eğilimi olan kişiler, diyabet hastaları, okul çağı ve ergenlik dönemindeki çocuklar Omega-3 takviyelerine -doktor önerisi ile- başvurabilirler. Daha net bir ifadeyle beslenme yoluyla yeterli Omega-3 tüketemeyen kişilerin bu tür takviyelere ihtiyaçları olabilir.
Bazı araştırmalar Omega-3 takviyelerinin tip 2 diyabetik hastalarda açık kan şekeri düzeyini arttırabileceğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle tıbbi gözetim olmadan kullanmaması tavsiye edilir. Balık ya da kabuklu yemişlere alerjisi olan kişilerin de kesinlikle balık yağı takviyesi kullanmaması gerekir. Eğer bunlara benzer durumlarınız veya özel bir sağlık durumunuz var ise doktorunuza danışmadan takviye kullanmamanız gerektiğini unutmayın!