Bizi Takip Edin!

Yaşlılıkta Fiziksel Performansı Artırmada Aktif Yaşamın Önemi

Yaşlılıkta Fiziksel Performansı Artırmada Aktif Yaşamın Önemi

Günümüzde tıp alanındaki gelişmeler baş döndürücü bir hızla artıyor. Birçok kronik hastalığın tedavisi artık mümkün ve bu da insan ömrünün uzamasını sağlıyor. Yani, artık daha uzun bir yaşlılık süreci geçiriyoruz. Yaşlılık; insanın doğası, fizyolojisi ve anatomisi gereği bir durağanlık hatta gerileme süreci olarak görülüyor. Ancak aktif bir yaşam tarzını benimseyerek bu durumu tersine çevirmeniz mümkün.

Aktif Yaşam Nedir?

Yıllarca sabah erken kalktınız, işe gittiniz, tüm gün çalıştınız. Çocuk büyüttünüz, ev işleriyle uğraştınız. Bütün bu mücadelenin getirdiği stres de bonusunuz oldu. Televizyonlarda hep fiziksel olarak aktif olmanın, egzersiz yapmanın hem bedeniniz hem de ruhunuz için önemli olduğunu duydunuz. Genellikle de gün içinde zaten yeterince hareketli olduğunuzu ve yorulduğunuzu düşünerek ekstra bir çaba göstermediniz. Aslında, kısmen haklısınız.

Aktif yaşam, hem günlük işlerinizi yaparken hem de boş zamanlarınızı değerlendirirken fiziksel hareketlilik sağlamanız demek. Bu, mutlaka profesyonel bir egzersiz programına bağlı olmanız anlamına gelmiyor tabii. Şöyle ki, kısa mesafeli bir market alışverişi için araba kullanmak yerine yürümeyi veya bisikletle gitmeyi tercih edebilirsiniz. Asansör yerine merdivenleri kullanıp, uzun zamandır karşılaşmadığınız komşunuzla selamlaşabilirsiniz. Çiçeklerinizle kendiniz ilgilenebilir, bahçe işleriyle uğraşabilirsiniz. Evcil hayvanınızı gezdirmeleri için çocuklarınızdan yardım istemek yerine bunu kendiniz yapabilirsiniz. Yemeğinizi kendiniz pişirebilir, böylece yeni tatlar keşfedebilirsiniz. Evinizde kitap raflarını düzenlemek, çamaşırları yerleştirmek, toz almak gibi küçük işleri yaparken kendinizi çok yormadan kaslarınızı çalıştırabilirsiniz. Bahar aylarında evde oturmaktansa, hafif tempolu bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Yaşlılıkta Aktif Yaşamın Önemi

Yaşlılıkta Aktif Yaşamın Önemi

Yaş aldıkça, bir önceki yıl yaptığınız aktiviteleri artık daha yavaş yaptığınızı fark etmeniz gayet doğal. Bu yüzden yürümek, merdiven kullanmak, ev işi yapmak, hafif egzersizler yapmak gibi aktiviteler ile yorulacağınızı ve yetersiz kalacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Bugün gelinen noktada ise yaşınıza ve kapasitenize uygun düzenli fiziksel aktivite ile kaslarınızın dayanıklılığının oldukça yüksek oranda artacağını biliyoruz. Yaşlılıkta uygulanabilecek profesyonel egzersiz programları da elbette mevcut. Ancak sadece günlük rutininizde yapacağınız değişiklikler ile daha kaliteli bir yaşlılık yaşayabilirsiniz. Peki, yaşlılıkta aktif bir yaşam size nasıl faydalı oluyor?

  • Yapacağınız yürüyüşler, kaslarınızın kanlanmasının artmasını ve güçlenmesini sağlıyor. Böylece hareketsiz kaldığınız dönemlerde kas ağrıları ve tutulmalar yaşamıyorsunuz.
  • Ağır olmayan egzersizler kemik döngüsünü hareketlendiriyor ve böylece yaşlanmaya bağlı gelişebilecek kemik erimesi riskini azaltıyor, ayrıca kas ve eklem romatizmasından da korunmuş oluyorsunuz.
  • Yaşlılıkta düşmelere bağlı kazaların sıklığının oldukça fazla olduğunu biliyoruz. Güçlü bir kas ve iskelet sistemine sahip olduğunuzda dengesizlik ve düşme riskiniz minimuma iniyor.
  • Hareket etmek kan şekerini dengeliyor, kötü huylu olarak bilinen kolesterolü düşürüyor. Bu da başta kalp hastalıkları olmak üzere, diyabet ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklardan korunmanızı sağlıyor.
  • Hareketsiz bir yaşam, eşlik eden kronik bir hastalığınız da varsa damar içinde pıhtı oluşumunu tetikleyerek felçlere sebebiyet verebiliyor. Sadece evinizde günlük işlerinizi kendiniz yaparak bile olası bir damar tıkanıklığının önüne geçebilirsiniz.
  • Bahar ve yaz aylarının güneşli günlerinde, açık havada geçireceğiniz süre boyunca alacağınız D vitamini ile hem kemik erimesinden korunuyorsunuz hem de bağışıklık sisteminiz güçleniyor ve kış döneminde grip, zatürre gibi enfeksiyonlara daha az yakalanıyorsunuz.
  • Gün içerisinde fiziksel olarak aktif olmak, susama hissini uyarıyor ve böylece yeterli miktarda su içmenizi sağlıyor. Aldığınız su sayesinde beyniniz ve böbrekleriniz başta olmak üzere tüm sistemlerinizin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunuyorsunuz.
  • Hareketli geçirdiğiniz bir günün ardından uyuduğunuz uykunun kalitesi artıyor ve ertesi gün daha dinç uyanıyorsunuz. Bu da fiziksel performansınızı arttırıyor.
  • Yaşlanmayla azalan metabolizma hızınızı hareket ederek arttırıyorsunuz ve böylece fazlalıklarınızdan kurtulup ideal kilonuza ulaşabiliyorsunuz.
  • Yaptığınız egzersizler sayesinde nefes alışverişiniz düzenleniyor ve akciğerlerinize daha fazla oksijen dolduruyorsunuz.

Daha Fazla Aktivite, Daha Fazla Performans

Yaşlansanız da genç kalabilmek aslında hiç de zor değil. Günlük hayatınızda yapacağınız küçük değişiklikler ile aktif bir yaşamı alışkanlık haline getirerek daha fazla fiziksel performans elde edebilirsiniz. Sağlam bir vücuda, berrak bir zihne ve daha uzun bir yaşama sahip olabilirsiniz. Kendinize güvenin, değişimden korkmayın. Yaşlanmanın ve hayatın keyfini çıkarın. (1)

**Sayfanın içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

KAYNAK

1. Yaşlı Sağlığı Fiziksel Aktivite: https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/yasli-sagligi/liste1/ya%C5%9Fl%C4%B1-sa%C4%9Fl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-fiziksel-aktivite.html

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ