Sonbaharda Hastalıklardan Korunmak İçin Almanız Gereken Önlemler
Güneşin etkisinin azalmasıyla birlikte havalar da yavaştan serinlemeye başladı. Önümüz sonbahar! Bu mevsim her ne kadar keyifli olsa da çeşitli salgın hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Mevsim geçişlerinde bedenimizin değişen koşullara adapte olmaya çalışması, beraberinde bağışıklık sisteminin yorgun düşmesine neden olabiliyor. Bu nedenle özellikle sonbahar gibi mevsim geçişlerinde genel sağlığı destekleyecek sağlıklı alışkanlıklar edinmek şart! Peki bunlar neler? İşte sonbaharda hastalıklardan korunmak için almanız gereken önlemler!
Mevsime uygun kıyafet seçimleri yapın
Sonbaharda dört mevsimin aynı anda yaşandığı günler olabiliyor. Hava sabah serinken öğle saatlerinde yazdan kalma, akşam üzeri yağmurlu ve gece oldukça soğuk geçebiliyor. Bu nedenle çok kalın giyinmek terlemeye, ince giyinmek ise üşümeye sebebiyet verebiliyor. Oysa yapılması gereken şey, üst üste ve gerektiğinde çıkarılabilir giysiler tercih etmek! Bu sayede sıcak olduğunda tişörtle, soğuk olduğunda hırka ile günü rahatça geçirmek mümkün.
Vitamin bakımından zengin beslenin
Sonbaharda nezle, grip gibi salgın hastalıkların görülme sıklığı arttığı için vitamin desteği ile bağışıklık sistemi sağlığının desteklenmesi gerekiyor. Bunun için mevsim sebze ve meyveleri bakımından zengin beslenmek; erik, incir, ıspanak, turp gibi sağlıklı besinleri bolca tüketmek şart.
Organik besinler tüketin
Sonbahar hastalıklarından korunmak için alınabilecek bir diğer önlem de organik beslenmek. Bağışıklık sistemi sağlığını desteklemek için zencefil, keçiboynuzu pekmezi, çörek otu yağı gibi organik besinler tüketmek gerekiyor. Bu türden besinler zengin içerikleriyle başta bağışıklık sistemi olmak üzere tüm sistemleri destekliyor ve daha dirençli olmamızı sağlıyor.
Kapalı ortamları sık sık havalandırın
Sonbaharda havaların serinlemesiyle birlikte kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçiriliyor. Uzun süre aynı ortamda bulunmak ise salgın sonbahar hastalıklarına davetiye çıkarabiliyor. Bu nedenle hastalıklardan korunmak için kapalı ortamların sık sık havalandırılması ve sık sık ortamın değiştirilmesi gerekiyor.
Uyku düzeninizi korumaya özen gösterin
Uyku, vücudumuzdaki tüm sistemlerin eksiksiz bir şekilde çalışabilmesi için son derece önemli. Bu nedenle bağışıklık sistemi sağlığının desteklenmesi ve korunması için de uyku düzenine dikkat etmek gerekiyor. Sessiz ve karanlık bir ortamda ortalama 7-8 saat uyuyarak, bunu sağlamak mümkün.
Bol su tüketin
Sonbahar hastalıklarından korunmanın bir diğer yolu, yeterli su tüketimi olarak karşımıza çıkıyor. Su, vücut ısımızın dengelenmesini, zararlı toksinlerin vücudumuzdan uzaklaşmasını sağlıyor. Bu nedenle hastalıklardan korunmak ve cilt sağlığımızı soğuk havalara karşı desteklemek için günde 2 ile 2,5 litre arasında su tüketmek gerekiyor.
Egzersiz yapın
Egzersiz yapmak, bağışıklık sistemi sağlığını desteklemenin ve dolayısıyla daha zinde hissetmenin en etkili yollarından biri. Bu nedenle sonbahar hastalıklarından korunmak için düzenli egzersiz yapmak ve hareketsiz bir yaşamdan uzaklaşmak şart!
Kişisel bakımınıza özen gösterin
Sonbahar hastalıklarından korunmak için bu mevsimde kişisel bakımınıza özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun için ellerinizi sık sık yıkamanızda, kişisel temizliğinize özen göstermenizde ve hasta kişilerle temastan kaçınmanızda fayda var.