Sonbahar Gribinden Korunmanın 9 Etkili Yolu
Havaların soğuması ve sonbaharın gelmesi ile birlikte grip rahatsızlığı birçok kişi tarafından yaşanmaktadır. Aslında bunun sebebi vücudumuzun sıcaklık değişimlerine karşı tam olarak uyum sağlayamamasıdır. Grip halsizlik, ateş, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi belirtiler ile ortaya çıkabilmektedir. Hava sıcaklıkları değişiklik gösterirken gripten etkilenmemek için bazı koruma yolları bulunmaktadır. İşte sonbahar gribinden korunmanın 9 etkili yolu.
Grip kişilerle mesafenize dikkat edin
Grip temelde konuşma, hapşırma ve öksürme esnasında etrafa yayılan damlacıklar ile bulaşmaktadır. Hapşırma veya öksürme sonrasında grip virüsü içeren milyonlarca damlacık çevreye yayılır ve sağlıklı bireylere bulaşma riski vardır. Araştırmalar bu damlacıkların 1 ile 2 metre uzağa kadar ulaşabildiğini göstermektedir. Bu yüzden grip geçiren kişiler ile mesafeye ve temasa dikkat edilmelidir.
Kişisel hijyeninize önem verin
Grip damlacıklarından korunmak için sadece kişiler ile olan temasa dikkat etmek yetmemektedir. Bu damlacıklar aynı zamanda yüzey ve nesnelere temas etmektedir. Bu yüzden özellikle sonbahar aylarında yüzey ve nesnelere temas ettikten sonra eller anti bakteriyel sıvı sabunları ile yıkanmalıdır. Eğer ellerin kısa süre içerisinde yıkanma olasılığı yok ise göz, burun ve ağıza temas edilmemelidir. Yüzey ve nesnelerdeki bakterileri 2 ile 8 saat arası canlı kaldığı unutulmamalıdır.
Bağırsaklarınıza gereken önemi verin
Bağırsak florasında dost, nötr ve zararlı bakteriler bulunmaktadır. Son zamanlarda yapılan birçok araştırma bağırsak florası ve bağışıklık sistemi arasında güçlü bir bağ olabileceğini göstermektedir. Bu doğrultuda bağırsak floramızda bulunan dost bakterilere gereken önemi vermemiz büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden yeteri kadar uyumak, işlenmiş gıdalardan ve stresten uzak kalmak, sigara ve alkol kullanmamak, spor yapmak, probiyotik ve prebiyotik açısından zengin beslenmek büyük önem taşımaktadır.
Vitamin ve mineral açısından zengin beslenin
Güçlü bir bağışıklık sisteminin vazgeçilmezleri vitamin ve minerallerdir. Söz konusu durum bağışıklık sistemi olduğu zaman D vitamini büyük önem taşımaktadır. Araştırmalar D vitaminini kemik metabolizmasına katkı sağladığı kadar bağışıklık sistemini de desteklediğini göstermektedir. Bu yüzden tam anlamıyla kış gelmeden, sonbaharın son güneşli günlerinde günde 15- 20 dakika güneşe maruz kalmak oldukça önemlidir. Bununlar birlikte D vitamini kaynağı olan süt, ayran, kefir, peynir, yoğurt, tereyağı, ton balığı, karaciğer, yumurta sarısı gibi gıdalar tüketilebilir; doktor onayıyla D vitamini takviyesi alınabilir. Bunun dışından C, E, A, B3, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, demir gibi vitamin ve mineral açısından zengin gıdaların bağışıklığı destekleyici olduğu bilinmektedir. Tabii ki burada her besin grubundan yeterli, düzenli ve sağlıklı bir şekilde tüketmek büyük öneme sahiptir.
Mevsime uygun giyinmeye özen gösterin
Mevsim geçişlerinde birçoğumuz nasıl giyineceğimizi şaşırırız. Hava ya sıcaktır ya soğuk. Bu süreçlerde vücudumuz hava değişikliklerine uyum sağlamaya çalışır. Donanım olarak bu değişime hazır olmamamız ve vücudumuza yardım etmememiz gribe açık bir ortam yaratır. Bu yüzden mevsime uygun bir şekilde giyinmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca kapalı ortama girerken aşırı kalın giysiler çıkartılmalı, çıkarken de aynı şekilde geri giyilmelidir. Terlemek veya üşümek gribe neden olabilir.
Sağlıklı gıdalar tüketin
Sonbahar gribinden korunmak ve bağışıklık sistemini desteklemek için yağ, vitaminler, karbonhidrat ve protein acısından çeşitli, yeterli ve düzenli bir şekilde beslenmeye önem verilmelidir. Vücut direncinin düşüp, solunum organları mukoza hücrelerinin etkilenmemesi sağlanmalıdır. Bununla birlikte ağır yağlı, işlenmiş ve paketli gıdalar uzak durulmalı taze, doğal ortam yetişmiş meyve ve sebzelere ağırlık verilmelidir.
Sigara, alkol ve aşırı kahve tüketiminden kaçının
Sigara, alkol ve aşırı kahve tüketmek tüm hayat boyunca zararlı olduğu gibi sonbaharda da zararlıdır. Her şeyden bağışıklık sistemini desteklemek için vitamin ve minerallerin büyük önemi bulunmaktadır. Sigara, alkol ve kahve tüketimi ise vitamin ve minerallerin emilimini zorlaştırdığı gibi atılımını hızlandırmaktadır.
Egzersiz yapın
Güçlü bir bağışıklık sistemi için egzersiz hayatımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Egzersiz ile birlikte vücudumuzda oluşan mikro hasarlar için bağışıklık sistemi hücreleri devreye girer. Bu nedenle aktive olan bağışıklık hücreleri daha fazla güçlenir. Diğer bir yandan egzersiz yapmanın dolaylı olarak genel sağlığımıza onlarca faydası vardır. Egzersizin faydasını tam anlamıyla hissedebilmek için ise haftada minimum 3 gün haftada 40 dakika spor yapmak oldukça önemlidir.
Bunların dışında….
Tüm bu saydıklarımızın dışında; ev yeterince havalandırılmalıdır, sonbahar gribinden korunmak için kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır, başkalarının bardağı kullanılmamalıdır, grip insanların mendillerine temas edilmemelidir, grip insanlarla el sıkışılmamalıdır, çalışma ortamı antibakteriyel mendiller ile dezenfekte edilmelidir.