Bizi Takip Edin!

Soğuk Havalarda Yaşanabilecek Buzlanma Gibi Durumlarda Yaşlıların Dikkat Etmesi Gerekenler

Soğuk havalarda buzlanma

Kışın kar yağışları ve soğuk havalarla birlikte buzlanma ve don olayları da meydana gelebiliyor. Bunun sonucunda insanlar yolda veya kaldırımda yürürken düşüp yaralanabiliyor. Özellikle yaşlı bireyler için bu durumun sağlık açısından ciddi sonuçları olabiliyor. Yaşlıların soğuk havalarda meydana gelen buzlanmalara karşı kendilerini korumak için yapması gerekenleri bu yazımızda ele aldık…

Yaşlıların Buzlanma ve Don Olaylarında Alabileceği Önlemler

Kışın kar yağışları ve buzlanma nedeniyle üst geçit, kaldırım ve merdiven gibi yerlerde kayıp düşme tehlikesi bulunuyor. Bu kayıp düşmeler özellikle yaşlı bireylerde burkulma veya ciddi kırıklara neden olabiliyor. Hatta bazı durumlarda ölümcül sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle uzmanlar öncelikle yaşlıların mecbur olmadıkça karlı havalarda dışarı çıkmamasını tavsiye ediyor. Buna rağmen dışarı çıkmak zorunda olan yaşlı bireyler için ise aşağıdaki tavsiyeler veriliyor:

1. Hava Tahmin Raporlarını Takip Edin

Hava Tahmin Raporlarını Takip Edin

Bunun için hava tahmin bültenlerini ve haberleri izleyebilir ya da akıllı telefonunuzdaki hava tahmini uygulamalarından faydalanabilirsiniz. Hava sıcaklığının -10°C ve altında olduğu durumlarda dışarı çıkmayın ve varsa seyahat planlarınızı iptal edin.

2. Dışarı Çıkarken Kaymayan Ayakkabı Giyin

Buzlanma ve don olaylarında dışarı çıkarken uygun ayakkabıyı seçmek oldukça önemli. İstenmeyen durumları önlemek için kolayca kayabilen kösele türü ayakkabılar yerine tabanı tırtıklı veya kauçuk olan ayakkabıları tercih edin.

3. Sıcak Tutan ve Rahat Giysiler Giyin

Dışarı çıkarken sizi sıcak tutacak yün ve polar türü elbiseler giyin. Hareketinizi kısıtlayan dar elbiseler yerine rahat ve yumuşak elbiseleri tercih edin. Ayrıca giyeceğiniz elbisenin yumuşak olması, olası bir düşme durumunda daha az zarar görmenizi sağlayabilir.

4. Mümkünse Bir Refakatçi Eşliğinde Dışarı Çıkmaya Çalışın

Mümkünse Bir Refakatçi Eşliğinde Dışarı Çıkmaya Çalışın

Dışarı çıkarken aile bireylerinizden size eşlik etmesini isteyebilirsiniz. Özellikle gençler ve çocuklar yaşlılara göre buzlu zeminlerde daha rahat ayakta kalabilir. Bu nedenle genç birinin size dışarıda yürürken refakat etmesi, olası kaymalarda destek bulmanızı kolaylaştırır.

5. Daha Erken Yola Çıkmaya Çalışın

Doğrudan bir önlem olmasa da normal günlere kıyasla daha erken yola çıkmak, acele etmenizi önler ve dolayısıyla düşme riskinizi en aza indirir.

6.Ellerinizi Cebinizden Çıkarın

Kayıp düşme anında ellerinizin cebinizde olması, dengenizi korumanızı güçleştirir ve daha kötü yaralanma olasılığınızı artırır. Bu nedenle buzlanma ve don gibi durumlarda dışarıda yürürken ellerinizin cebinizde olmamasına dikkat edin. Ellerinizi üşüdükleri için ceplerinize koyuyorsanız yün veya termal eldivenler kullanın.

Ayrıca yürürken ellerinizde poşet veya paket taşımak da kayıp düşme anında dengenizi sağlamanızı zorlaştırır. Bu nedenle karlı ve buzlu havalarda ellerinizde herhangi bir yük taşımayın.

7. Küçük ve Yavaş Adımlar Atın

Karlı veya buzlu havalarda dengenizi sağlayabilmek için küçük ve yavaş adımlar atarak ilerleyin. Ayrıca yürürken kesinlikle aceleci davranmayın.

8. Merdivenlerde Dikkatli Olun

Merdivenlerde Dikkatli Olun

Merdivenlerden inerken veya çıkarken korkuluklardan destek alın. Basamakların kaygan olabilecek uç kısımlarına değil, orta kısımlarına basmaya çalışın. Adım atarken ayağınızın basamaklara tam olarak temas ettiğinden emin olun. Özelikle kayıp düşme riskinin yüksek olduğu metal ve mermer merdivenlere dikkat edin. Yine merdivenlerden inip çıkarken küçük ve yavaş adımlar atın, varsa baston veya şemsiyenizden destek alın.

9. Zeminlere Dikkat Edin

Gözle görülür buzlanmanın olduğu alanlardan uzak durun. Kaygan zeminlerde yürümek zorundaysanız şemsiye veya bastonunuzdan destek alarak yürüyün. Yumuşak karların altında buz tabakalarının olabileceğini unutmayın.

10. Sarkan Elektrik Telleriyle Temastan Kaçının

Fırtına veya tipi nedeniyle ya da buzlanmanın verdiği ağırlıkla bazen elektrik telleri kopabiliyor. Bu nedenle dışarıdayken kopan ve sarkan elektrik tellerine karşı dikkatli olun ve bunlara kesinlikle dokunmayın.

11. Olası Bir Düşme Durumunda Yardım İsteyin

Olası Bir Düşme Durumunda Yardım İsteyin

Kayarak düşme türü kazalarda sıklıkla parmak eklemlerinde, el bileklerinde, dirseklerde ve omuzda; doku ezilmeleri, kırıklar ve çıkıklar ortaya çıkabiliyor. Kayıp düşme sonucunda yaralanan yaşlı bireylerin vakit geçirilmeden ve hareket ettirilmeden en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekiyor. Bu nedenle kayıp düşme durumunda size refakat eden kişiden veya yalnızsanız çevredekilerden yardım isteyin.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ