Soğuk Algınlığı Belirtisi Gösteriyorsanız Almanız Gereken 6 Önlem
Boğazda kaşıntı hissi, burun tıkanıklığı ve akıntısı, vücut ve baş ağrısı “Eyvah! Hasta oluyorum!” tepkisi vermenize neden olabilir. Soğuk algınlığı ve nezlenin erken semptomları arasında yer alan bu belirtileri gördüğünüzde zaman kaybetmeden ve işler daha kötü bir hal almadan önlem almanız gerekiyor. Genellikle 7-10 gün içerisinde kendiliğinden geçen soğuk algınlığına karşı yeterince erken müdahalede bulunursanız, iyileşme süresini kısaltabileceğiniz gibi hastalığı başkalarına bulaştırma ihtimalini de engellemiş olursunuz. Bu nedenle semptomları gördükten sonraki ilk 24 saat son derece kritik. Yazımızın devamında baş ağrısı, öksürük, boğaz ve vücut ağrısı, üşüme gibi semptomları gördükten sonra uygulayabileceğiniz 6 öneriyi sizlerle paylaştık.
1. Kendinizi Fiziksel Egzersize Zorlamayın
Kendinizi hasta hissetmeye başladığınızda koşmanın ya da kendinizi zorlamanın bir faydası olmadığını bilmeniz gerekiyor. Dinlenerek vücudunuzun iyileşme sürecine katkı sağlamalısınız. Vücudun iyileşmek için ihtiyacı olan enerjiyi fiziksel egzersize harcamak iyileşme sürecini uzatabilir. Ancak hafif ve yorulmadan yapacağınız yürüyüşler kan dolaşımınızı artırarak akyuvarların daha etkin çalışmasını sağlar. Sizi yormayacak hafif egzersizler, bu sayede daha hızlı iyileşmenize yardımcı olabilir.
2. Temiz ve Ilık Hava Çok Önemli
Aşırı sıcak, fazla kuru ya da çok nemli havalar iyileşme sürecinizi yavaşlatabilir. Bu sebeple her şeyin idealini ayarlamak çok önemli. İstirahat ettiğiniz odanın ısısının aşırı düşük ya da yüksek olmaması, ortamın çok nemli ya da fazla kuru olmaması gerekiyor.
3. Yeteri Kadar Uyuyun
Hastalığın ilk 24 saatinde mümkün olabildiğince uyumaya ve vücudunuzu dinlendirmeye çalışmalısınız. En sevdiğiniz diziyi izlemek ya da geç saatlere kadar e-postalarınızı kontrol edip yanıtlamak yerine yatağa gitmelisiniz.
4. Bol Bol Sıvı Alın
İmmun sisteminiz bir savaş halindeyken, vücudunuz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri bol bol sıvı tüketmek (yaklaşık 2-2,5 litre). Bu sayede vücudunuzu susuz bırakmamış olursunuz. Bu süreçte tercihinize göre su, kafeinsiz kahve, sporcu içecekleri ve şekersiz içecekler tüketebilirsiniz.
Eğer hastalığa ateş de eşlik ediyorsa yeteri kadar su içerek, vücudun ateş nedeniyle kaybettiği sıvıyı telafi edebilirsiniz. Ayrıca limon ve bal ilave edilmiş sıcak çay boğaz ağrısını ve öksürüğü yatıştırabilir.
5. Reçetesiz Satılan Yardımcı Ürünlerden Faydalanabilirsiniz
Soğuk algınlığı belirtileri ortaya çıktığında vücudu rahatlatmak için
- Burun tıkanıklığı için tuzlu su spreyleri,
- Boğazı rahatlatmak için pastiller kullanılabilir.
Diğer yandan belirtileri hafife almamak da çok önemli. Gerekirse bir uzman hekime danışmanız ve hekiminizin verdiği reçetedeki ilaçları da talimatlara uygun bir şekilde kullanmanız gerekebilir.
6. Stresten Uzak Durun
Stres günümüz insanının her gün maruz kaldığı olumsuz durumlardan biri. Ancak aşırı stres bağışıklık sisteminizin zayıflamasına neden olur. Bu da hem hastalıklara daha kolay yakalanmanıza hem de hastalığı atlatma sürecinin uzamasına sebep olur. Bu yüzden ne olursa olsun, zihninizi olumlu düşüncelerle meşgul etmeye çalışın. Bu, hem psikolojiniz hem de bağışıklık sisteminiz için büyük bir önem arz ediyor.
Bonus: Çocuk ve Bebekler
Çocuk ve bebeklerde soğuk algınlığının erken semptomlarını gidermek için;
- Eğer bebek emzirme dönemindeyse emzirme sıklığı artırılabilir. Bu sayede hem bebeğin bu dönemde kuruyan ağız ve boğazı rahatlatılmış hem de sıvı ihtiyacı karşılanmış olur.
- Burundaki doluluk durumunda burun aspiratörleri kullanılabilir.
- Sık banyo ile de burun mukozasının nemli kalması ve burnun temizlenmesi sağlanabilir.
Eğer 24 Saat Sonra İyileşme Olmazsa…
İyileşme görmemeniz ve durumun kötüleşmesi durumunda doktora görünmeniz hastalığın ilerlememesi için önemli. Birçok hastalık benzer semptomlar gösterebilir. İçinde bulunduğunuz durum basit bir soğuk algınlığı ya da nezle olmayabilir. Yani antibiyotik ya da antiviral ilaç kullanmanız gerekebilir. Bu durumda bir doktora görünüp doğru teşhisle birlikte ilaç tedavisine mümkün olduğunca erken başlamalısınız. Bu sayede iyileşme süreciniz hızlanır.
Korunmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Belirti gösterdikten sonra yapılabilecekleri sıraladık. Soğuk algınlığı ve nezle gibi bulaşıcı hastalıklardan uzak kalmak için belirli faktörlere dikkat etmeniz gerekir:
- Elleri sık sık sabunlu suyla yıkayarak,
- Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza sadece ellerinizi temizledikten sonra dokunarak,
- Vitamin, mineral ve probiyotik takviyeleriyle bağışıklık sistemini destekleyerek,
- Dengeli beslenerek,
- Yeteri kadar uyuyarak,
- Bulunulan ortamı sık sık havalandırarak bu hastalıkları kendinizden uzak tutabilirsiniz. Bu sayede günlük yaşam kalitenizi düşürmeden hayatınıza devam edebilirsiniz.