Bizi Takip Edin!

Sınava Hazırlanan Öğrencilere Tavsiyeler

sinava-hazirlanan-ogrencilere-tavsiyeler

Sınavlar milyonlarca genci ve ailesini etkileyen en önemli stres kaynaklarından biridir. Çeşitli kaynaklarda bilimsel temeli olmayan çeşitli sağlıksız diyet önerileri ve hazırlıklar yer almaktadır. Aşağıda sınava hazırlanan öğrenciler için sınav öncesi algılamayı ve konsantrasyonu arttırmaya yönelik yöntemlere ve doğru beslenme önerilerine yer verdik. 

Gerçekçi bir çalışma programı yapın: Eksik olduğunuz konuları belirleyip, sayısını ve bunu ne kadar sürede yapmanız gerektiğini hesaplayın, ardından bunları yönetilebilir parçalara bölün. Her gün birkaç saat tekrar yapmayı hedefleyin ve sıkılmamak için konularınızı değiştirin.

Size uygun bir çalışma stili bulun: Sessiz bir odada tek başına çalışmak bazı insanlara uygundur ama herkes sessizce çalışmaktan hoşlanmaz. Arka planda yabancı dilde veya enstrumental müzik çalmayı veya kütüphanede çalışmayı deneyin. (ancak arkadaşlarınızın dikkatinizi dağıtmalarına izin vermeyin!)

Notlarınızı daha kişisel hale getirmek için özelleştirin: Renk kodlaması, üzerindeki notlar, diyagramlar veya kısaltmalar konunuzu öğrenmenize yardımcı olacaktır.

Geçmiş sınav sorularına bakın: Bu, size sorulacak soruların düzenini ve türünü öğrenebileceğiniz anlamına gelir. Sınav tekniğinizi geliştirmek için belirlenen süre içinde sınav kağıtlarını tamamlama alıştırması yapın.

Düzenli kısa molalar verin: Saatlerce ders çalışmak sadece sizi yorar ve konsantrasyonunuzu bozar, bu da sizi daha da kaygılandırabilir. Her 45 ila 60 dakikada bir mola vermek iyi olacaktır.

Fiziksel aktivite: Tekrar yapmadığınız zamanlarda, boş zamanınızı kitaplarınızdan uzaklaşmak ve aktif bir şeyler yapmak için kullanın. Açık havada yürüyüş veya takım oyunu oynamak gibi bir egzersiz, zihninizi stresten uzaklaştırmak ve sizi pozitif tutmak için iyidir.

Kahvaltı öğününü atlamayın: Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanılmalı ve sınav günü mutlaka kahvaltı yapılmadır. Gece boyu açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için acil olarak enerjiye gereksinim duyduğundan kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılmakta, baş ağrısı ve yorgunluk oluşabilmektedir. Yapılan araştırmalar iyi kahvaltı yapan öğrencilerin daha başarılı olduklarını ortaya çıkarmıştır.

Ders çalışırken doğru tercihler yapın: Ders çalışırken şeker ve şekerli besinler, cips, gazlı içecekler gibi besinler yerine Folik asit, C, B ve E vitamininden zengin yoğurt, yulaf karışımları, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze meyveler, kuru yemiş, taze sıkılmış meyve suları ve kuru meyvelerin tercih edilmesi önemlidir.

Su tüketimini atlamayın: Çalışmanız sırasında su tüketiminin enerji devamlılığınızı sağlayacağını, Sınavda ise su içmenin taşikardiyi önleyeceği için hem sakinlik sağlayacağı hem de konsantrasyonu arttıracağı unutulmamalıdır. Sınav esnasında susamaya neden olacağından sınav öncesi öğünde yağlı ve tuzlu besinlerden kaçınılmalıdır. Kafein içeren besinler adrenalinin serbest kalmasına böylece stres düzeyinin artmasına neden olabilmektedir. Ayrıca kafeinin diüretik (idrar arttırıcı) etkisi de unutulmamalıdır. Diüretik etki yüzünden sınav esnasında zor anlar yaşanabilir. Bu sebeple sınav öncesinde kahve, çay tüketilmemeli, bir gün önceden bol su alınmalıdır. 

Referanslar: 

  1. NHS. Tips on preparing for exams. Erişim adresi: https://www.nhs.uk/mental-health/children-and-young-adults/help-for-teenagers-young-adults-and-students/tips-on-preparing-for-exams/ Erişim tarihi: 10.05.2023.
  2. T.C. Sağlık Bakanlığı. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü. Sınav Öncesi ve Sınav Esnası Beslenme Önerileri. Erişim adresi: https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket-haberler/beslenmehareket-sinav-oncesi-ve-sinav-esnasi-beslenme-onerileri.html Erişim tarihi: 10.05.2023.

16.05.2023

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ