Sıklıkla Bağırsak Sorunu Yaşayanlara Altın Değerinde 8 Öneri
Günümüzde hazır gıdaların tüketiminin çoğalması; stres, kaygı gibi unsurların fazlalığı; kısacası kötü yaşam alışkanlıkları birçok insanın sıklıkla bağırsak problemleri yaşamasına neden oluyor. Çünkü bağırsak sağlığını korumanın en etkili iki yolu sağlıklı beslenme ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek olarak karşımıza çıkıyor. Bağırsak sağlığını desteklemek, yalnızca bağırsak problemleri yaşamamak için gerekli değil; aynı zamanda genel sağlığımız da bağırsak sağlığıyla yakından ilişkili. Özellikle son yıllarda giderek sayısı artan birçok araştırma, bağırsaklarımızı “ikinci beyin” olarak adlandırıyor ve bağırsak sağlığını korumanın genel sağlığımız için sandığımızdan daha önemli olabileceğini söylüyor. Peki bağırsak sağlığını korumak için neler yapılabilir? İşte sıklıkla bağırsak problemleri yaşayanlara altın değerinde 8 öneri!
-
Yeterli ve dengeli beslenin
Bağırsaklarınızın düzenli olarak çalışabilmesi için öğün atlamamaya ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Bu şekilde beslendiğinizde kısa süre içinde bağırsak hareketleriniz düzene girer ve yaşadığınız bağırsak problemleri ortadan kalkar.
-
Lifli gıdalar tüketin
Lifli gıdalar bağırsaklarımızda yaşayan dost bakterilerin sayılarının artmasına yardımcı olurlar. Yani aslında dost bakterilerin besinleridir. Bu nedenle beslenme programınıza kayısı, elma, portakal, muz, böğürtlen, kiraz, şeftali, greyfurt, ananas, armut, üzüm, buğday kepeği, yulaf kepeği, bezelye, soya fasulyesi, fıstık, kuru şeftali, badem, mercimek gibi lifli gıdalar eklemeye özen gösterin. Lifli gıdaların tüketimi bağırsaklarınızın sağlıklı bir şekilde görevlerini yerine getirmesine yardımcı olur.
-
Fermente yiyecekler tüketin
Fermente yiyecekler de bağırsaklarımızda yaşayan dost bakterilerin daha güçlü olmasını ve çoğalmasını destekleyen besinler arasında yer alıyor. Bağırsak florasının korunması ise bağırsakların işlevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmesi çok önemli. Bu nedenle turşu, boza, şıra, tarhana, sirke ve fermente süt ürünleri tüketmeye özen gösterin.
-
Probiyotiklerin olumlu etkilerinden yararlanın
Doğdumuz andan itibaren sindirim sistemimizde yaşamaya başlayan dost bakteriler, sindirim sistemi sağlığı için çok önemlidir. Bu dost bakteriler, zaman içerisinde kötü beslenme, kötü yaşam alışkanlıkları gibi birçok faktöre bağı olarak azalabilir veya yok olabilirler. Bağırsaklarımızdaki bakteri dengesi ise başta bağırsak sağlığı olmak üzere genel sağlığımızın korunması için olmazsa olmazdır. Bu nedenle yoğurt, peynir, kefir, lahana turşusu, salatalık turşusu, keçi sütü, kombu çayı gibi probiyotik içeren besinler tüketmeye ve gerekirse probiyotik takviyesi kullanmaya özen gösterilmelidir.
-
Düzenli egzersiz yapın
Düzenli egzersiz yapmanın fiziksel ve zihinsel sağlık üzerinde pek çok olumlu etkisi vardır. Egzersiz mutluluk hormonu salınımını arttırdığı gibi bağırsak hareketlerini de destekler. Bu nedenle eğer sık sık bağırsak problemleri yaşıyorsanız hayatınıza düzenli egzersizi katarak bu problemin ortadan kalkmasına yardımcı olabilirsiniz.
-
İşlenmiş gıdalardan uzak durun
Günümüzde market raflarında bulunan hazır ve işlenmiş gıdaların tüketimi daha fazla artmış durumdadır. Çünkü bu gıdalar hem uzun ömürlüdür hem de pratiktir. Ancak zararları o kadar fazladır ki, bu gerekçeler onları tüketmeye sebep olmamalıdır. İşlenmiş gıdalar bağırsaklarımızdaki bakteri dengesini bozarak başta bağırsak sağlığımızın daha sonra da genel sağlığımızın bozulmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle işlenmiş gıdalardan kesinlikle uzak durulmalıdır.
-
D vitamini önemli
D vitamini genel sağlığımız için önemli olduğu kadar bağırsak sağlığımız için de önemlidir. Bizi bağırsak polip ve kanserlerinden korur. Bu nedenle sık sık bağırsak problemi yaşayan kişilerin D vitamini seviyelerine baktırması ve gerekirse doktor kontrolünde takviye kullanması gerekir.
-
Stresten uzak durun
Bağırsak sağlığı ile ilgili yapılan araştırmalar stresin bağırsak sağlığı üzerinde direkt olarak etkisi olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle sık sık bağırsak problemi yaşayan kişilerin stres kontrolünü öğrenmesi ve hatta stresten uzak durması gerekir. Bir başka bakış açısı ise bağırsak problemlerinin stres, anksiyete, kaygı bozukluğu gibi durumları tetikleyebileceğidir. Her iki bakışta da bağırsak sağlığının korunması önem kazanır. Bu nedenle bağırsak sağlığını korumak ve desteklemek, sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek çok önemlidir.
Bu yazının bilgilendirme amacı taşıdığı ve asla doktor tedavisi yerine geçmeyeceği unutulmamalıdır. Eğer sıklıkla bağırsak problemleri yaşadığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir doktora tedavi olmalısınız!