Bizi Takip Edin!

Sıcak Havalarda Oruç Tutmanın Bağışıklık Sistemimiz Üzerinde Yaratabileceği Etkiler

Bu yıl da yaz mevsiminde gerçekleşen Ramazan ayı, beslenme konusunda daha dikkatli olmayı gerektiriyor. Çünkü yaz aylarının yüksek sıcaklıkları, uzun açlık süreleri ile birleştiğinde halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, sindirim problemleri gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabiliyor. Ayrıca bu süreçte bağışıklık sistemimiz de değişen mevsim koşulları ve beslenme düzenine uyum sağlamaya çalışırken yorgun düşebiliyor. Bu nedenle bizi yaşam boyu, zararlı bakterilerin neden olduğu hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sistemimizi yaz aylarında oruç tutarken desteklememiz oldukça önemli. Peki sağlıklı bir Ramazan geçirmek için nelere dikkat etmeli? İşte Ramazan ayında bağışıklık sistemi sağlığınızı korumak ve desteklemek için alabileceğiniz bazı önlemler.

Öğün atlamayın

Ramazan ayında normalde en az üç olan öğün sayımız ikiye düşüyor. Hatta sahur öğününü atlayan kişiler, bu ay boyunca tek öğün şeklinde beslenebiliyorlar. Oysa tek tip beslenme vücudumuzun işlevlerini eksiksiz şekilde gerçekleştirmesini sağlayan yararlı maddeleri yeteri kadar alamamasına neden olabiliyor. Bu da bağışıklık sistemi sağlığını zayıflatarak halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi gibi şikayetleri ortaya çıkartabiliyor. Bu nedenle Ramazan ayı süresince iftar ve sahur öğünlerini atlamamak ve öğünlerdeki besin seçimleri konusunda dikkatli olmak gerekiyor.

Yeteri kadar su tüketin

Yaşam kaynağımız olan su, bağışıklık sistemi sağlığı açısından da son derece önemlidir. Yaz mevsiminin yüksek sıcaklıklarında ise su tüketimi daha fazla önem kazanmaktadır. Hal böyleyken bir de uzun oruç süresi boyunca susuz kalmak, beraberinde bazı sağlık problemlerini ortaya çıkabilir. Bu nedenle iftar ve sahur arasında yeteri kadar su tüketilmeli; çay, kahve, asitli içeceklerin su yerine geçmediği unutulmamalıdır.

Egzersizi yaşamınızdan çıkarmayın

Düzenli egzersizin bağışıklık sistemi sağlığını destekleyici özelliği birçok araştırmada ortaya konmuştur. Ramazan ayında oruç sebebiyle egzersiz düzeni aksayabilir; özellikle de mevsim yaz olduğu için oruçlu olunan süre boyunca hareketten doğal olarak kaçınılmaktadır. Ama yine de Ramazan ayında başta sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi sağlığını desteklemek üzere hareket yaşamın içine dahil edilmelidir. Bu nedenle iftardan sonra her akşam hafif egzersiz yapmak veya yürüyüş yapmak, genel sağlığa dost davranışlardır.

Doğru besinler tüketin

Sıcak havalarda oruç tutarken bağışıklık sistemi sağlığını korumak ve desteklemek için doğru besin seçimleri yapmak gerekir. Taze mevsim sebze ve meyveleri, süt ve süt ürünleri gibi besinler, vücudumuz için gerekli vitamin, mineraller bakımından son derece zengindir. Bu nedenle iftar ve sahur öğünlerinde ağır ve yağlı yiyecekler yerine bu türden besinler tercih etmekte fayda vardır.

İdeal kilonuzu koruyun

Ramazan ayında değişen beslenme düzeni sonucunda birçok kişi hızlı kilo alma veya kilo verme eğiliminde olmaktadır. Oysa hızlı kilo almak da vermek de bağışıklık sistemi sağlığını zayıflatır. Bu nedenle Ramazan ayında kontrollü bir şekilde besin tüketmek ve ideal kiloyu korumaya çalışmak gerekir.

Düzenli uyuyun

Yüksek sıcaklıklar ve değişen beslenme düzenine vücut ayak uydurmaya çalışırken çeşitli tepkiler verebilir. Bu nedenle bu süreçte vücuda yardımcı olmak, sağlıklı yaşam alışkanlıkları ile onu desteklemek gerekir. İşte bu sağlıklı yaşam alışkanlıklarından biri de düzenli uykudur. Sıcak havalarda oruç tutarken genel sağlığınızı koruyabilmek için uyku düzeninizi korumaya ve sağlıklı yaşamaya özen göstermeniz gerekir.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ