Bizi Takip Edin!

Sıcak Havalarda Metabolizmamızı Hızlandıran ve Yavaşlatan Faktörler Nelerdir?

Metabolizma insanın tükettiği besinlerin yaşam fonksiyonlarına destek olmak için yakılması anlamını taşır. Yani bu süreçte alınan kalori enerjiye dönüşür. Metabolizma hızı kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Metabolizmanın yavaş çalışması ise kişinin kilo almasına neden olabilir. Bu noktada yaşam ve beslenme alışkanlıkları büyük önem taşımaktadır. Sıcak havalar metabolizmayı hızlandıracak ve yavaşlatacak birçok etmenin bir arada olduğu zamanlardır. Bu etkenler hakkında bilgi sahibi olmak, metabolizmayı desteklemek için oldukça önemlidir. İşte sıcak havalarda metabolizmamızı hızlandıran ve yavaşlatan faktörler.

Sıcak havalarda metabolizmayı hızlandıran ve yavaşlatan faktörler nelerdir?

İşte sıcak havalarda metabolizma hızını etkileyen faktörler:

  • Her şeyden önce sıcak havanın tek başına metabolizma hızına etki ettiği bilinmektedir. Vücudumuz sıcak havalarda serinleyebilmek, soğuk havalarda ısınmak için ekstra enerji harcamaktadır. Araştırmalar tropikal iklimlerde yaşayanların bazal metabolizmalarının daha hızlı olabileceğini göstermektedir.
  • Metabolizmayı hızlandırmanın en önemli kurallarından bir tanesi sadece ana öğünlere bağlı kalmamaktadır. Yani 3 ana öğün, 3 ara öğünle desteklenmelidir. Yaz mevsiminde ortaya çıkan atıştırmalıklar, kuru yemişler, meyveler ve sebzeler bazen bilinçli bazen bilinçsiz olarak ara öğün olarak tüketilmektedir. Ara öğünlerin bilinçli bir şekilde tüketilmesi metabolizma hızının artmasını sağlayacaktır. Diğer bir yandan ara öğünlerde zararlı yiyecekler arasından seçim yapmak metabolizmayı hızlandırmak yerine kalori fazlası ile sonuçlanabilir.
  • Yazın günler uzundur. Bu yüzden kışın 19:00’da yenilen akşam yemeği, yazın 21:00’da yenir. Bu durum metabolizma hızı için zararlıdır. Gece yarısı dolaylarında uyunduğunu düşündüğümüz zaman tüketilen yemekler sindirilmeden yağ hücrelerine depo edilmektedir. Bu yüzden yaz aylarında son yemeği erken yemek ve mide boşaldıktan sonra uyumak oldukça önemlidir.
  • Sıcak havalar yani yaz ayları herkesin fit olmak istediği zamanlardır. Bu mevsimde birçok kişi diyet uygulamaktadır. Fakat yapılan şok ve yanlış diyetler metabolizmayı hızlandırarak kilo verdirmek yerine, metabolizmanın yavaşlamasına ve kilo almaya neden olmaktadır. Bu yüzden diyet yaparken mutlaka bir uzmanın yardımı alınmalıdır.
  • Sıcak havalar birçok kişinin halsizlik ve yorgunluk yaşadığı zamanlardır. Kan akışını ve metabolizmayı hızlandırmanın en güzel yollarından bir tanesi ise egzersiz yapmaktır. Birçok kişi sıcak havalar dolasıyla egzersiz yapmaya ara verir. Bu durum metabolizmanın yavaşlamasıyla sonuçlanır. Metabolizmanın yavaşlamasına neden olmamak için orta şiddette ve direkt olarak sıcağa maruz kalmadan egzersiz yapmaya devam edilmelidir.
  • Sıcak havalar su kaybının oldukça fazla olduğu zamanlardır. Günlük tüketilmesi gereken su miktarını tüketmek ise solunum, sindirim ve dolaşım sistemlerinin dengeli bir şekilde çalışmasını sağlayarak metabolizmayı hızlandırmaktadır. Eğer sıcak ile birlikte kaybedilen su yerine konulmazsa metabolizma hızı yavaşlayacaktır. Bu yüzden mutlaka günlük olarak 2,5- 3 litre su tüketilmeye çalışılmalıdır.
  • Yaz mevsiminde birçok kişi sabah kalktığı zaman havanın sıcaklığından dolayı kahvaltı yapmak istememektedir. Fakat güne kahvaltı ile başlamamak yani kahvaltıyı atlamak metabolizmanın oldukça geç çalışmaya başlamasına neden olmaktadır. Bu yüzden çeşitli, sağlıklı ve yeterli bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır.
  • Yaz aylarında dışarıda hareket halinde olduğumuz sürede vücudumuz ısıyı dengelemek için ter salgılar. Metabolizma hızı ise hem tere hem de hareketliliğe bağlı olarak yükselir. Fakat burada önemli olan direkt olarak güneşe maruz kalmamaktır.
  • Uyku, yaşam faaliyetlerimiz için büyük öneme sahiptir. Çünkü uyku anında hem fiziksel hem de ruhsal yenilenme yaşarız. Düzensiz, yetersiz ve sağlıksız bir şekilde uyumak ise vücuttaki kortizol yani stres hormonu seviyesini yükselterek metabolizma hızının düşmesine neden olacaktır. Diğer bir yandan hafta için uyanılan saat ile hafta sonu uyanılan saatler arasında dengesizlikler olması kandaki dengeyi bozarak metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir. Bu yüzden yaz mevsimi dolasıyla gece geç saatlerde olan programlarda bu bilgi hatırlanmalı, hafta sonu da genel uyku düzenine dikkat edilmelidir.
  • Yaz mevsiminde serinlemek için içilen şekerli içecekler metabolizma hızının düşmesine neden olacaktır. Bu tarz içecek insülin direnci, diyabet ve obezite gibi hastalıklarla direkt olarak ilgilidir. Bu doğrultuda kişi sağlıklı ve şekersiz içeceklerden yana seçimini yapmalıdır.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ