Seyahatlerde Yaşanan Bağırsak ve Sindirim Rahatsızlıklarından Kurtulma Yöntemleri
Seyahat esnasında ve öncesinde yanlış beslenilmesi, alışık olunmayan gıdaların tüketimi ve seyahatin uzun sürmesine bağlı olarak bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ile birlikte kabızlık, şişkinlik gibi birçok bağırsak rahatsızlığı ortaya çıkabiliyor. Çünkü seyahatler çok keyifli olmakla beraber genel olarak günlük alışkanlıklarımızı ve beslenme düzenimizi değiştiriyor. Sindirim sistemimizin vücudumuzun hassas kısımlarından biri olduğunu düşündüğümüz zaman özellikle seyahat esnasında beslenme önemli bir durum olarak ortaya çıkıyor. Peki seyahatlerde yaşanan bağırsak rahatsızlıklarının önüne nasıl geçebiliriz? İşte yapılması gerekenler.
Seyahatlerde yaşanan bağırsak rahatsızlıklarından nasıl kurtuluruz?
- Seyahat öncesinde ve eğer mümkünse seyahat esnasında yeterli düzeyde tuvalete çıkılmalıdır.
- Seyahat öncesinde kabızlık problemi çekiliyorsa mutlaka bir doktora tedavi olunmalı; gerekiyorsa uygun ilaç kullanılmalıdır.
- Eğer seyahat öncesi ve seyahat esnasında kabızlık problemi çekiliyorsa doğal probiyotik gıdalardan tüketerek bağırsak hareketlerinin hızlanması sağlanabilir. Ayrıca probiyotik takviye alınmalıdır. Seyahat edenlere özel tasarlanan probiyotik takviyelerinden faydalanabilirsiniz.
- Yolculuklar esnasında yeni tatlar denemeyi herkes sever; fakat alışılmışın dışında olan gıdaları denerken temkinli olunmalıdır. Bu besinler alışık olunmayan bir mikrobiyolojik çevreyle karşılaşmamıza ve sonunda ishal, şişkinlik ve kabızlık gibi problemler yaşamamıza neden olabilir.
- Eğer seyahat esnasında kabızlık problemi yaşanıyorsa çözünmüş lifler açısından zengin, kuru erik gibi gıdalar tüketilebilir.
- Seyahat esnasında aşırı yememek ve hızlı tokluk hissi yaşamak için çiğnenebilir gıdalar tercih edilmelidir.
- Mide rahatsızlıklarına neden olmamak için çay ve kremalı- aromalı kahvelerden uzak durulmalıdır. Kahvenin idrar söktürücü özelliği olduğu ve kabızlığa zemin hazırlayabileceği unutulmamalıdır.
- Seyahat öncesi ve esnasında mutlaka su içilmelidir. Su kabızlığın azalmasına yardımcı olduğu gibi dehidrasyonu da önleyecektir.
- Açlık problemi yaşamamak ve mideyi rahat tutmak için posalı gıdalar tüketilebilir.
- Mide sağlığı için yolculuk esnasında ve yolculuk süresi boyunca hareket etmeyi unutmamak gerekir.
- Yolculuğun uzun olduğu düşünülerek çok fazla yenmemelidir. Yemekler aralıklı ve sık bir şekilde mideyi rahatsız etmeden yenmelidir.
- Sağlıksız gıda tüketiminin önüne geçmek için tahıl ürünleri, kuru yemişler, kuru meyveler gibi sağlıklı atıştırmalıklar yolculuk esnasında taşınabilir.
- Seyahat esnasında alkol almaktan kaçınılmalıdır.
- Kan şekerinin hızlı yükselmesine ve hızlı düşmesine neden olan besinler tüketmemeye özen gösterilmelidir. Basit şeker ve karbonhidrattan uzak durmaya çalışılmalıdır. Bunun yerine A ve C vitaminleri açısından zengin meyve ve sebzeler tercih edilmelidir.