Bizi Takip Edin!

Sağlıklı ve Başarılı Bir İş Yaşamı İçin Hangi Besinler Tüketilmelidir?

iş yaşamında beslenme, işte sağlıklı beslenme

Fizik ve fizyolojik durum her ne olursa olsun insan beslenmesinde öncelikle düşünülmesi gereken yaşamın sürdürülmesi için enerjinin sağlanmasıdır.

Çeşitli işlerde çalışan işçilerin çalışmaları süresince tükettikleri enerjiyi başka bir deyimle yaptıkları işe göre enerji gereksinmelerini saptamak olanağı vardır. Bunun için çalışma süresince alınan oksijen ve atılan karbondioksit miktarlarına göre tüketilen enerji hesaplanabilir.

Endüstrileşmiş ülkelerde bu ve benzeri yöntemler kullanılarak çeşitli iş grupları için enerji harcamaları hesaplanmıştır. Bu hesaplara göre her iş kolunda çalışan işçinin günlük kalori gereksinmesinin ne olduğu saptanmıştır.

Yoğun İş Yaşamına Sahip Bireyler Nasıl Beslenmeli?

İster fiziksel güç harcanan bir iş olsun, ister mental çalışmayı gerektirsin, yeterli ve dengeli bir beslenme gün içerisindeki konsantrasyonun sağlanması ve iş performansının yüksek olması için kritiktir. Yetersiz beslenmeye neden olabilecek yiyecekleri tercih etmek; yorgunluğa, düşük enerji seviyelerine, zihinsel etkinliğin azalmasına yol açabileceğinden, mesai saatlerinde iyi performans gösterme yeteneğini de önemli ölçüde etkileyebilmektedir.

İşte iş yaşamında sağlıklı beslenmek için birkaç öneri:

  • Bol miktarda sebze ve meyve, tam tahıllı gıdalar ve proteinli gıdalar tüketin. Bitkilerden elde edilen proteinli yiyecekleri daha sık seçin.
  • Antioksidan ve E vitamini kaynağı sebzeleri seçin.
  • Esansiyeller içeren kaliteli yağları tüketin.
  • B Kompleks vitaminleri içeren bitkisel ve hayvansal kaynakları diyetinize ekleyin.
  • Doymuş yağlar yerine sağlıklı yağlar içeren yiyecekleri tercih edin.
  • Yüksek oranda işlenmiş gıdaları sınırlayın. Bu yiyecekleri seçerseniz daha az sıklıkta ve küçük miktarlarda yiyin.
  • Yemekleri ve atıştırmalıkları çok az veya hiç sodyum, şeker veya doymuş yağ içermeyen malzemeler kullanarak hazırlayın.
  • Dışarıda yemek yerken daha sağlıklı menü seçeneklerini tercih edin.
  • Suyu tercih ettiğiniz içecek haline getirin.
  • Şekerli içecekleri suyla değiştirin.
  • Gıda etiketlerini kullanın.

Günlük Su Tüketim Miktarı Ne Kadar Olmalı?

günlük su ihtiyacı, günlük su tüketimi

 Ayrıca yüksek tempoda ya da çok sıcak ortamda çalışan bir kişi, ter yoluyla su ve tuz kaybeder. Ortalama olarak, sıvı kaybını telafi etmek için saatte yaklaşık bir litre suya ihtiyaç duyulabilir. Çalışma sahasında bol miktarda soğuk (10-15°C) içme suyu bulunmalı ve işçiler, susamasalar bile her 15-20 dakikada bir su içmeye teşvik edilmelidir.

Referanslar:

  1. Büyükpamukçu, M., Sedef, O. Ğ. U. Z., & İlhan, M. N. (2003). Endüstride beslenme. TTB Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi4(15), 40-45.
  2. Canadian Centre for Occupational Health and Safety. Health Promotion / Wellness / Psychosocial. Erişim adresi: https://www.ccohs.ca/oshanswers/psychosocial/healthyeating.html Erişim tarihi: 23.10.2023.

2.10.2023

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ