Bizi Takip Edin!

Ramazan’da Enerjinizi Koruyarak Verimli Çalışın

Ramazan ayında değişen günlük rutinler ve beslenme alışkanlıkları, çalışanlar için birtakım zorluklar yaratabilir. Örneğin uzun süreli açlık ve susuzluk nedeniyle hâlsizlik, konsantrasyon eksikliği, uyku problemleri gibi sorunlar yaşanabilir ve bu durum iş verimliliğini olumsuz etkileyebilir. Ancak Ramazan ayında bazı noktalara dikkat ederek enerjinizi korumanız ve verimli çalışmanız mümkündür. Dilerseniz gelin, Ramazan’da daha verimli çalışmanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarını birlikte inceleyelim.

Uyku Saatlerinizi Düzenleyerek Gün Boyunca Aktif Kalın

Ramazan’da sahura kalkmak uyku düzeninizi olumsuz etkileyebilir. Ancak bölünen uyku düzeninizi gün içinde vereceğiniz kısa molalarla dengeleyebilirsiniz. Örneğin oruç tuttuğunuz günlerde öğlenleri bir saatlik molanızda uyuyarak biraz dinlenebilir ve zihinsel yorgunluğunuzu hafifletebilirsiniz. 15 dakikalık kısa molalarınızda gözlerinizi kapatarak dinlenmek de açlıkla birlikte gelen uyku hâlini azaltmanıza yardımcı olabilir.

Uzun Süre Tok Tutan Yiyecekler Tüketerek Kan Şekerinizi Dengeleyin

Oruç tutarken gün içinde kan şekerinin düşmesine bağlı olarak hâlsizlik ve sinirlilik gibi olumsuz durumlar yaşanabilir. Ancak hem sahurda hem iftarda tüketebileceğiniz lifli ve tam tahıllı gıdalarla uzun süre tok hissedebilir, kan şekerinizin düşmesini önleyebilirsiniz. Bu noktada özellikle tam tahıllı ekmek, nişastalı ve nişastasız sebzeler, makarna, bakliyatlar ve kuru yemiş gibi gıdalar tüketmeniz faydalı olabilir. Bu tür lifli ve tok tutan besinler, gün boyunca daha aktif kalmanıza yardımcı olup kan şekerinizin düşmesini engelleyebilir ve uyku hâlini önlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca uykuyu kaçırabilecek yağlı, acılı ve baharatlı yemeklerden mümkün olduğunca kaçınmak da önem taşır.

Toplantıların ve Önemli İşlerin Saatlerini Gözden Geçirin

Ramazan’da özellikle iftar saati yaklaştıkça enerji ve motivasyon kaybı yaşanması olasıdır. Artan hâlsizlik ve uykusuzluk da önemli işlerin ve toplantıların verimsiz geçmesine neden olabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için önemli işlerinizi ve toplantılarınızı mümkünse henüz yoğun bir açlık hissinin oluşmadığı, kendinizi daha zinde hissettiğiniz sabah veya öğle saatlerinde yapmaya özen gösterebilirsiniz. Ayrıca her gün işten çıkmadan önce bir sonraki günün önemli işlerini planlamak da ertesi günü daha verimli geçirmenizi sağlayabilir.

Çalışma Saatlerinizi Düzenleyin

Çalışma saatlerinizi iftar saatlerinde oluşan trafik yoğunluğunu ve sahur nedeniyle bölünen uyku düzenini göz önünde bulundurarak Ramazan’a uygun şekilde düzenleyebilirsiniz. Örneğin sabahları ofise geliş saatini ileriye almak ve akşamları ofisten çıkış saatini biraz öne çekmek, çalışanların gün içinde enerjilerini korumalarına ve daha verimli çalışmalarına katkı sağlayabilir. Çalışma saatlerini bu şekilde ayarlayabilmek için öğle aralarınızı da biraz kısaltabilirsiniz.

Ofis Dışı İşleri ve Toplantıları Online Ortama Taşıyın

Ramazan ayındayken ofis dışı görevleri ve müşteri ziyareti gerektiren işleri mümkün olduğunca online ortamda gerçekleştirmeye çalışabilirsiniz. İşlerinizi ve toplantılarınızı online ortama taşıyarak hem yorucu seyahatleri önleyebilir hem zamandan tasarruf ederek kısa sürede daha fazla iş tamamlayabilirsiniz. Yine bu dönemde lansman, fuar ve etkinlik gibi yoğun fiziksel efor gerektiren işleri eğer mümkünse Ramazan’dan sonraki bir döneme ertelemek de iş verimliliği açısından faydalı olabilir. 

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ