Bizi Takip Edin!

Çalışırken Konsantrasyon ve Dikkat Artırıcı 8 Yöntem

İş hayatında birçok kişi konsantrasyon problemi yaşıyor. Konsantrasyon probleminin ve dikkat eksikliğinin nedenleri arasında iyi beslenmemek, zamanı iyi yönetememek, iş yönetimi yapamamak gibi birçok durum bulunuyor. Eğer siz de konsantrasyon problemi doğrultusunda hatalar yapmamak, zamanı verimli kullanmak ve bu problemi yaşamak istemiyorsanız önerilerimize kulak verin. İşte çalışırken konsantrasyon ve dikkat artırıcı 8 yöntem.

Fiziksel olarak hazır olun

Konsantrasyonu etkileyen birincil etmen fiziksel durumdur. Siz de konsantrasyon problemlerinin fiziksel olarak yorgun olma, egzersiz yapmama ve iyi uyumama gibi durumlar sonrasında ortaya çıktığını fark etmişsinizdir. Bu yüzden konsantrasyon problemi yaşamamak için her gün 7- 8 saat, uykuya elverişli bir odada uyumaya özen gösterin. Düzenli olarak spor yapmanın size yorgunluk katmayacağının, aksine daha zinde hissettireceğinin farkında olun.

İyi beslenin

Konsantrasyona etki eden bir diğer durum ise iyi beslenmemektedir. Bu durum iki açıdan oldukça önemlidir. Birincisi dengeli ve çeşitli beslenerek biyolojik olarak kendimizi sağlıklı hissedebiliriz. Sağlıklı olduğumuz zaman ise konsantrasyonumuz da bundan olumlu yönde etkilenir. Bunun yanı sıra yemek yemeyi seven biriyseniz ve acıktığınız zaman konsantrasyonunuz dağılıyorsa öğünleri atlamamaya özen gösterin. Eğer öğünleri kaçırıyorsanız masanıza küçük atıştırmalıklar koyun.

Birden fazla işle meşgul olmayın

Konsantrasyon problemi yaşayanların en sık yaptığı hata birden fazla işe uğraşmaktadır. Birden fazla işle uğraşmak kişiye zamandan tasarruf ettiği yanılgısını yaşatır. Fakat durum tam olarak böyle değildir. Birden fazla işle uğraşmak zamanı verimsiz kullanmaya, konsantrasyon problemi yaşamaya ve işlerin bitmemesine sebebiyet verir. Ve bu durum kısır bir döngü halini alır. Bu yüzden birden fazla işle meşgul olmamaya özen gösterilmelidir.

Konsantrasyonunuzu olumlu yönde tetikleyecek etkenler bulun

Herkesin motive olma yöntemi farklıdır. Motive olmuş bir kişi aynı zamanda konsantre olmuş kişi anlamına da gelmektedir. Eğer bir sunum izlerken siyah kalem kullanmak yerine, fosforlu kalem kullanmak dikkatinizi artırıyorsa bunu konsantrasyonunuzun düştüğü anlarda muhakkak yapın. Konsantrasyonunuzu artıran yöntemi kendiniz keşfetmeniz oldukça önemli. Bu bir kalem, bir kahve veya oturduğunuz yer olabilir.

Not alın!

Konsantre olmaya çalıştığınız zaman alakasız birçok düşünce zihninizi meşgul eder. Bu düşünceler arasında sosyal medya, bir mail veya bir içecek olabilir. Bu durumun önüne geçmek için not almak oldukça önemlidir. Not almak hem öncelik sıranızın belirlenmesine yardımcı olur hem de bir şey unutma korkunuzu ortadan kaldırır.

Dikkatinizi dağıtan her şeyi ortadan kaldırın

Konsantre olabilmek istiyorsanız bunu ancak kendinizi hazır hissettiğinizde sağlayabilirsiniz. Yani sizi dışarıdan olumsuz bir şekilde uyaran olmaması gerekmektedir. Nedir bu olumsuz uyaranlar? Düzensiz masa, giymek istemeyeceğiniz bir kıyafet, muhatap olmamanız gereken bir insan, kötü düşüncelere yapışıp kalmak vb. Eğer konsantre olmak için masanızı düzenlenmeniz gerekiyorsa bunu bir an önce yapın!

Odak noktanızı değiştirin

Eğer konsantrasyonunuz dağılıyorsa bazen durumu toplamak için ısrar etmeyebilirsiniz. Bunun yerine odak noktanızı değiştirebilirsiniz. Nasıl mı? Bitirmeniz gereken bir sunum var ve 20 dakikadır sadece ekrana mı bakıyorsunuz? Zamanınız da kısıtlı… O zaman bir an önce yerinizden kalkın ve açık havaya çıkın. 5 dakikalık kısa bir yürüyüş yapın. Bunu zaman kaybı olarak görmeyin çünkü o 20 dakika dışarı çıkmamanız durumunda işiniz daha da uzayabilir.

Bilgisayarı ve telefonu bilinçli kullanın

Bilgisayar ve telefon için özel bir başlık açmakta fayda var. Çünkü birçoğumuz bilgisayarı ve akıllı telefonlarımızı bilinçli kullanamadığımız için günümüzü verimli bir şekilde kullanamıyor ve konsantre olamıyoruz. Eğer siz de sürekli olarak sosyal medyada ve gündemde olan gelişmeleri kaçırmaktan korkuyorsanız bunun bir çeşit sendrom olduğunu unutmayın. Bu durum birçoğumuzun yaşadığı FOMO (Fear of Missing Out) yani ”Gelişmeleri Kaçırma Korkusu”.  Siz de sürekli olarak bir şeyleri kaçırdığınızı düşünüyorsanız bunun çağımızın hastalığı olduğunun farkına varın. Akıllı telefonlara ve bilgisayara gereğinden fazla zaman ayırmayın. Sürekli telefonla meşgul olmak sizi kısa süreliğine iyi hissettirebilir fakat uzun vadede iyi değildir.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ