Bizi Takip Edin!

Probiyotik Nedir? Faydaları Nelerdir? Ne İşe yarar?

Özellikle son yıllarda bağırsak sağlığı üzerine yapılan birçok araştırma, probiyotik kavramının hayatımıza girmesine neden oldu. Peki, probiyotik nedir? Probiyotikler, sindirim sistemimiz ve genel sağlığımız üzerinde oldukça olumlu etkilere sahip olan canlı bakteri ve mayalardır. Bakteri dendiğinde aklımıza olumsuz şeyler gelse de probiyotiklerin dost bakteriler olduklarını söyleyebiliriz. İşte bu dost bakteriler, vücudumuzda doğal olarak bulunduğu gibi, bazı yiyeceklerin içerisinde ve takviye ürünlerde de yer alabilmektedir. Bu yazımızda, 90’lı yılların ortasına kadar aslında hakkında fazla bir şey bilinmeyen probiyotik kavramını detaylı bir şekilde ele almaya ve “probiyotik nedir?”, “probiyotik faydaları nelerdir?”, “probiyotik ne işe yarar?” gibi soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Probiyotik nedir?

Probiyotik Nedir

Yukarıda da belirttiğimiz gibi probiyotikler; yeterli miktarda olduklarında yaşadıkları vücuda fazlasıyla yararlı olan canlı mikroorganizmalardır. Hepimiz, vücudumuzda yaşayan birçok bakteri olduğu ve bunların çoğunun da bağırsaklarımızda yaşadığı bilgisini bir yerlerden duymuşuzdur. İşte giderek artan araştırmalar, özellikle sindirim sistemimizdeki bakteri dengesinin veya dengesizliğinin, genel sağlığımız ve yaşadığımız hastalıklar üzerinde direkt olarak etkisi olduğunu gösteriyor. Yani sindirim sistemimizdeki dost bakteri dengesini korumak, sağlığımız açısından oldukça önemli. İşte probiyotik kavramı, tam da bu noktada devreye giriyor. Çünkü probiyotik mikroorganizmalar, bağırsaktaki bakterileri dengeye sokmaya; doğal olarak da sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı oluyor.

Probiyotik ne işe yarar?

Probiyotik kavramını açıkladıktan sonra, merak edilen bir diğer önemli soruya değinelim: Probiyotik ne işe yarar? Yapılan bilimsel araştırmalar, bağırsaklarımızda yaşayan bakteriler olduğunu ve bu mikrofloranın (bağırsaktaki bakteri topluluğu) bizi hastalıklardan korumaya ve hastalıkların gelişmesini önlemeye yardımcı olduğunu gösteriyor. İşte probiyotikler; bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin, aslında bakteri dengesinin korunmasında rol oynuyorlar. Bu konuda yapılan birçok araştırma, probiyotiklerin genel olarak bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olduğunu; sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye de yardımcı olduğunu gösteriyor.

Probiyotik faydaları nelerdir? 

Probiyotik kavramının ne anlama geldiğini ve probiyotiklerin ne işe yaradığını yukarıda detaylıca açıkladık. Şimdi de bizim için asıl önemli konuya gelelim: Probiyotik faydaları… İşte probiyotiklerin sağlığımız üzerindeki bazı bilinen faydaları.

  • Probiyotikler, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olurlar. Sindirim sistemimizin sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirebilmesinde, bağırsaklarımızdaki bakteri dengesinin rolü olduğunu söylemiştik. İşte bu dost bakteriler, dengeyi korumaya yardımcı olarak; sindirim sistemi sağlığını olumlu yönde etkilerler.
  • Probiyotikler, bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olurlar. Bağışıklık sistemimizin bizi mikroorganizmalara karşı koruduğunu ve düzenli çalışmamasının da çeşitli reaksiyonlara, hastalıklara neden olduğunu biliyoruz. İşte dost bakteri probiyotikler, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudumuzdaki dengenin korunmasına ve bu problemlerin önüne geçmeye yardımcı olurlar.
  • Probiyotikler, çeşitli nedenlere bağlı olarak kaybedilen yararlı bakterilerin geri kazanılmasına ve bazı olumsuzluklara neden olabilecek zararlı bakterilerin azalmasına yardımcı olurlar.
  • Probiyotikler, bağırsak sağlığını destekleyici etkiye sahiptirler. Sindirim süreci sırasında bağırsağa geçen yiyeceklerin, bağırsaklardan atılmasına yardımcı olarak sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olurlar.
  • Bazı probiyotik türlerinin, ruh sağlığı üzerinde de olumlu etkilere sahip olduğu düşünülmektedir. Özellikle son yıllarda yapılan araştırmalar, mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin yüzde 95’inin bağırsaklarda salgılandığı bilgisini ortaya koydu. Bu da aslında bağırsak sağlığının, zihin sağlığıyla birebir ilişki içinde olabileceğini gösterdi.
  • Probiyotikler, vücudumuz için yararlı olan canlı dost bakterilerdir. Önemli olan, bu dost bakterilerin bağırsağa canlı ulaşmasının sağlanmasıdır. Günümüzde, bunu sağlayan kaplama teknolojisine sahip ürünler bulunmaktadır. Aksi durumda besinler ya da gıda takviyesi yoluyla alınan bu dost bakteriler mide asidi ile karşılaşınca, canlılıklarını sürdürememe riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Yani, ne kadar canlı dost bakteri bağırsağımıza ulaşırsa sindirim ve bağışıklık sistemi o kadar desteklenmiş olur.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ