Probiyotiklerin Sağlığımıza Olan 7 Faydası
Son yıllarda bağırsak sağlığı üzerine yapılan araştırmalar, probiyotik kavramının hayatımıza girmesine neden oldu. Peki, probiyotik nedir? Probiyotikler, yeterli miktarda bulunduğunda sindirim sistemimiz ve genel sağlığımız üzerinde oldukça olumlu etkilere sahip olan canlı bakteri ve mayalardır. Dost bakteriler olarak bilinen bu canlı mikroorganizmalar, bağırsaklarımızda bulunan zararlı bakterilerin sayısını azaltarak ve yararlı bakterilerin sayısını artırarak bağırsak florasının dengesini sağlamaya yardımcı olurlar. Bu durumun ise sağlığımız üzerinde pek çok olumlu etkisi vardır. İşte probiyotiklerin, yapılan bilimsel araştırmalarla ortaya çıkmış faydalarından bazıları.
Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olurlar
Probiyotikler, zaten bağırsaklarımızda var olan canlı mikroorganizmalardır. Bağırsak bakterilerinin dengesi, bu dost bakteriler sayesinde sağlanır. Yeterli miktarda alındıklarında ise bakterilerin doğal dengesini sağlamaya; hatta düzeltmeye yardımcı oldukları için sindirim sistemini destekleyici bir etkileri olduğunu söylemek mümkündür.
Bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olurlar
Bağışık sistemimizin görevi, vücudumuza giren zararlı bakterilerle mücadele etmektir. Bu sayede bedenimiz çeşitli hastalıklar ve enfeksiyonlarla mücadele edebilir. Probiyotiklerin ise zararlı bakterilerin azalmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı oldukları söylenebilir.
Bazı probiyotik türlerinin zihinsel sağlık üzerinde de olumlu etkileri olabilir
Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, bağırsak sağlığı ile zihinsel sağlığın birbirleriyle son derece bağlantılı olduğunu ortaya koymuştur. Bağırsak, bu ilişki nedeniyle ikinci beyin olarak yorumlanmaktadır. Mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin yaklaşık %95’inin bağırsaklarda salgılandığı gerçeği ise bağırsak sağlığını destekleyen probiyotiklerin zihinsel sağlık için de faydalı olabileceği görüşünü desteklemektedir. Bu nedenle; bağırsağa dost olan probiyotikler, aynı zamanda zihinsel sağlık için de oldukça faydalı olabilir.
Kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olurlar
Bilimsel çalışmalar, probiyotiklerin kötü kolesterolü ve kan basıncını düşürme etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Kolesterolün ve kan basıncının düşmesi ise kalp sağlığı ile yakından ilişkidir. Bu nedenle probiyotiklerin kalp sağlığı üzerinde de olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir.
Sindirim bozuklarının belirtilerini azaltmaya yardımcı olurlar
Günümüzde sağlıksız beslenmenin çoğalmasıyla birlikte, bağırsak rahatsızlıklarının görülme sıklığı da ciddi şekilde artmıştır. Yapılan bazı çalışmalar, probiyotiklerin çeşitli sindirim bozuklukları belirtilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Bu nedenle probiyotiklerin, kişiyi sindirim bozukluklarının gelişmesine karşı koruduğu da söylenebilir.
İshal ve kabızlık gibi sindirim problemlerinin şiddetini azaltmaya yardımcı olurlar
İshal ve kabızlık gibi sindirim problemleri, genelde bağırsak sağlığının bozulması sonucu ortaya çıkarlar. Probiyotikler ise zararlı bakterilerin azaltılmasını, yararlı bakterilerinse artırılmasını sağladıkları için; bağırsak sağlığını destekleyerek bu tarz problemlerin ortaya çıkmamasına; çıkması durumunda da belirtilerinin azalmasına yardımcı olurlar.
Bağırsak sağlığının korunmasına destek olurlar
Probiyotiklerin; sindirim sırasında bağırsağa geçen yiyeceklerin, bağırsaklardan atılmasına yardımcı olarak bağırsak sistemini desteklemeye yardımcı oldukları bilinmektedir. Dolayısıyla bağırsak sağlığını destekleyici bir etkiye sahiptirler.