Bizi Takip Edin!

Menopoz Döneminde Kemik Sağlığını Güçlendirecek Sağlıklı Yaşam Önerileri

Menopoz, kadınlarda menstrüasyon döneminin sona erdiği 48- 55 yaş aralığındaki dönemdir. Bu dönemde kadınların vücudunda gerçekleşen hormonal değişimler, beraberinde bazı istenmeyen durumları da getirebilir. Bu nedenle menopozun getirdikleri konusunda bilinçli olmak ve oluşan değişiklikleri akışına bırakmamak gerekir.

Menopozu işaret eden belirtilerden ilki âdet kanamalarının kesilmesi ile birlikte ateş basması şikayetidir. Bu belirtileri terleme, sinirlilik, baş ağrısı, depresyon, halsizlik, uyku bozuklukları takip edebilir. Deride gevşeme, incelme, morluk ve yaraların geç iyileşmesi gibi problemler de menopoz döneminde gelişen durumlar arasında yer almaktadır.

Menopoz döneminde meydana gelen olumsuzluklardan biri de kişi kardiyovasküler hastalıkların gelişme riskinin artmasıdır. Bu nedenle kadınlar bu dönemde beslenme konusunda daha özenli olmalı; katı yağlar, kızartmalar, hazır gıdalar gibi besinlerden uzak durmalıdır. Tüm bunlar ve bunlara ek olarak sigara kullanımı, menopoz sonrası kardiyovasküler hastalıkların gelişmesine sebep olabilir.

Menopoz döneminin istenmeyen sonuçlarından bir diğeri ise kemik erimesi ve kemik sağlığı problemleridir. Kemik gelişimi insan vücudunda bebeklik döneminde başlar ve ergenlik döneminde en yüksek hızına ulaşır. Kemik gelişimi için kemik yoğunluğu çok önemlidir. Kemik yoğunluğu ise kalsiyum minerali ile bağlantılıdır ve 30’lu yaşlara gelene dek devam ederek maksimum seviyeye ulaşır. 30’lu yaşlardan sonra kemik yoğunluğunu devam ettirecek hususlara dikkat edilmezse yaşanan kemik kaybı hızı artabilir.

İşte kemik kaybının en fazla arttığı dönem menopoz dönemidir. Yüksek kafein içeren içecekler, aşırı protein tüketimi, tuz tüketimi gibi etmenler idrar yoluyla kalsiyumun dışarı atılmasını hızlandırır. Benzer şekilde sigara ve alkol kullanımı da kemiklerde kalsiyum kaybına neden olur. Bütün bunların sonucunda kemikler daha kolay kırılabilir hale gelir ve buna “kemik erimesi” diğer ismiyle “osteoporoz” denir. Peki menopoz döneminde kemik sağlığını desteklemek için ne yapmak ve hangi sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemek gerekir? İşte kemik sağlığı için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar!

  • Yeteri kadar kalsiyum tüketilmelidir. Kalsiyum bakımından zengin besinler arasında süt ve süt ürünleri, yeşil sebzeler, kurubaklagiller, pekmez yer alır.
  • Kemik yoğunluğu için D vitamini ihtiyacı karşılanmalıdır. Bunun en etkili yolu güneş ışınlarından faydalanmaktır.
  • Protein içeren besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Aşırı protein tüketimi, idrarla kalsiyum atımını arttırır. Bu da kemik sağlığı için olumsuz bir durumdur.
  • Aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalıdır. Aşırı tuz, içeriğindeki sodyum sebebiyle idrarla kalsiyum atımını arttırır.
  • Menopozdan sonra vücut yağ dokusunda bulunan östrojenden faydalanır. Bu sebeple bu dönemde aşırı zayıflıktan kaçınılmalıdır.
  • Kafein tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  • Sağlıksız yağlar içeren besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Düzenli egzersiz yapmak kemik kaybını önlemektedir. Bu nedenle haftada en az 2-3 kez egzersiz yapılmalıdır.
  • Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durulmalıdır.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ