Bizi Takip Edin!

Kurban Bayramında Bağırsak ve Sindirim Sağlığımızı Nasıl Korumalıyız?

Kurban Bayramı keyifli sofraların kurulduğu, birlik ve beraberliğin daha fazla anlam kazandığı ve lezzetli yemeklerin tadıldığı güzel bir zaman dilimidir. Tüm bu güzelliklerin bir arada olması ise onu ender yapar. Bu yüzden de bu süreç içerisinde yeme ve yaşam alışkanlıkları değişebilir. Değişen bu yeme ve yaşam alışkanlıkları kabızlık, hazımsızlık, ishal vs. gibi sindirim problemlerine sebebiyet verebilir. Dolayısıyla bağırsak ve sindirim sağlığımız için yeme ve yaşam alışkanlıklarımıza Kurban Bayramı’nda da dikkat etmemiz gerekir. Peki Kurban Bayramı’nda bağırsak ve sindirim sağlığımız için nelere dikkat etmeliyiz? İşte cevapları…

Kurban Bayramında bağırsak ve sindirim sağlığı için öneriler

İşte Kurban Bayramı’nda bağırsak ve sindirim sağlığımız için dikkat etmemiz gerekenler:

  • Kurban Bayramı’nda gün içindeki yemek kadar kahvaltı da önemlidir. Hamur işlerinin, sucuk ve salamların, kızartmaların olduğu sofraları sıkça görürüz. Bu tarz kahvaltılar yerine peynir, yeşillik, tam tahıllı ekmek, zeytin ve haşlanmış yumurta gibi kahvaltı için hafif gıdaların bulunduğu gıdalar tercih edilmelidir.
  • Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Etin yumuşaması için mutlaka 24 saat beklenmelidir. Dinlenmeyen etin sindirimi daha zor olmaktadır.
  • Et iyi bir protein kaynağıdır fakat ekstra olarak yağ ve kolesterol de içermektedir. Bu yüzden kendi yağında pişirmeye özen gösterilmelidir. Ete ekstra yağ eklenmemelidir.
  • Aşırı et tüketiminin ishali tetikleyebileceği unutulmamalıdır.
  • Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketimi türlü sağlık sorunlarına sebebiyet verebilmektedir. Mümkün olduğunca öğün başı 60 ile 80 gr sınırı geçilmemelidir.
  • Etin yanında hazmı ve vitamin alımını kolaylaştıran cacık, yoğurt, salata ayran gibi gıdalar tüketilmelidir.
  • Kurban Bayramı’nda her ziyarette tatlı ikram edilmektedir. Fakat her ikram edilen tatlıya evet demek hem mide sorunlarına hem de şekerin ani yükselmesinden kaynaklı olarak yağ problemlerine neden olabilmektedir. Bu yüzden günde bir porsiyon tüketmeye özen gösterilmelidir.
  • Kurban Bayramı’nda tıpkı tatlı gibi kahve ve çay da sık sık ikram edilmektedir. Fakat her ikrama evet denmemelidir. Kahve ve çayın su ihtiyacını gidermediğini aksine vücuttaki suyu azalttığı unutulmamalıdır. Bu yüzden kahve ve çay tüketimi sınırlandırmalıdır ve günde 10 bardağa yakın su içilmelidir. Yeterli miktarda su alımı sindirimi destekleyicidir.
  • Kurban Bayramı’nda ağır olmayacak şekilde 1 saatlik açık hava yürüyüşleri ile hem hazım hızlandırılabilir hem de alınan kaloriler dengelenebilir.
  • Kurban Bayramı’nda posalı yiyeceklere önem vererek tokluk hissi oluşturulmalıdır. Tokluk hissinin geç yaşanabildiği et tüketimi, mide sorunlarına sebebiyet verilebilir.
  • Kronik sindirim problemleri olanlar et ve tatlı tüketimine ekstra özen göstermelidir.
  • Ayrıca bağırsaklarımızda kötü ve dost trilyonlarca bakteri olduğu ve artırdığımız bakteri çeşidinin beslenmemizi etkilediği unutulmamalıdır. Araştırmalar zararlı bakteriler açısından zengin beslenmenin bizi zararlı gıdalar tüketmeye daha yatkın yaptığını gösteriyor. Bu durum dost bakterilerde de aynı şekilde. Bu yüzden Kurban Bayramı da dahil olmak üzere dost bakteriler açısından yani probiyotikler açısından zengin gıdalar ile beslenmeye özen gösterilmelidir. Probiyotikler açısından zengin beslenmek özellikle Kurban Bayramı gibi gıda tüketiminin bol olduğu ve sindirim sorunlarının görüldüğü bir zamanda sindirim sistemini destekleyicidir. Bu yüzden yoğurt, kefir ve süt gibi probiyotik açısından zengin olan gıdalar tüketilebilir veya probiyotik takviyeleri kullanılabilir.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ