Konsantrasyon Zorluğu Nedir Önlemek İçin Ne Yapmalıyız
Günümüzde en fazla yaşanan sağlık sorunlarından biri de konsantrasyon bozukluğudur. Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen bu problem genç- yaşlı demeden her yaştan insanda görülebilmektedir. Konsantrasyon bozukluğunun beraberinde getirdiği belirtiler, çoğu zaman uzun süre devam etmekte ve bu durum kişilerin günlük yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Peki, konsantrasyon zorluğu veya konsantrasyon bozukluğu nedir? Konsantrasyon zorluklarını önlemek için neler yapmalıyız?
Konsantrasyon zorluğu nedir?
Konsantrasyon kelimesini tanımlamak gerekirse; kişinin bir konu üzerindezihinsel olarak belli bir süre odaklanabilmesi anlamına geldiği söylenebilir. Bunun yapılamaması ve daha az odaklanılabilmesi durumu ise konsantrasyon zorluğu veya konsantrasyon bozukluğudur. Konsantrasyon zorluğu problemi beraberinde dikkatsizlik, dağınıklık, organize olamama, zamanı yönetememe, işlerini bitirmede güçlük, sabırsızlık gibi başka sorunları da getirebilir. Tüm bu problemler, kişinin hem günlük yaşamını hem de iş yaşamını olumsuz şekilde etkileyecektir.
Konsantrasyon zorluğu belirtileri
Peki, konsantrasyon zorluğu hangi belirtilerle ortaya çıkar? İşte kişinin konsantrasyon zorluğu problemi yaşıyor olabileceğini gösteren bazı belirtiler:
- Yapılan işe kendini verememek,
- Dış uyaranlardan çok fazla etkilenmek
- Okunan veya dinlenen konuları anlamakta sıkıntı çekmek
- Dalıp gitme durumu
- Karşındakini dinleyememek
- Eşyaların sık sık yerini unutmak
- Yapılan işi tamamlamakta zorluk çekmek
- Zihinsel dağınıklık
Görüldüğü üzere konsantrasyon zorluğu problemi, tüm bu belirtilerle birlikte kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebilir. Konsantrasyon problemleri; depresyon, kaygı bozukluğu, stres gibi psikolojik nedenlere; sigara, alkol, dış dünyadaki olumsuzluklar gibi çevresel nedenlere veya ilaçların yan etkileri, önceden geçirilmiş hastalıklar gibi fizyolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.
Önlemek için ne yapmalıyız?
Konsantrasyon zorluğu problemi kişinin yaşamını engelleyecek kadar ileri bir seviyede değilse veya kişi yalnızca konsantre olmakta zaman zaman zorlandığını düşünüyorsa bazı önlemler alarak bu problemin önüne geçebilir. İşte konsantrasyon problemlerinin önüne geçmek için alabileceğiniz bazı önlemler:
- Sağlıklı beslenin. Beslenmenize B vitaminleri, demir, Omega-3 gibi önemli maddeleri içeren ve aynı zamanda konsantrasyonu arttıran yiyecekler olarak da bilinen besinleri dahil edin. Konsantrasyon bozuklukları, yetersiz beslenmeye bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
- Düzenli uyku ve dinlenme, kişinin konsantre olma yetisini güçlendirir. Bu nedenle yeteri kadar ve düzenli uyumaya özen gösterin.
- Kişisel odaklanma teknikleri geliştirin; görev listesi oluşturun ve birden fazla işi aynı anda yapmaya çalışmayın. Tüm bunlar konsantrasyonu arttıracak yöntemlerdir.
- Düzenli beyin egzersizleri yapın, bulmaca çözün, zekâ oyunları oynayın. Bunların tamamı güçlü bir şekilde konsantrasyonunuzu arttırabilir.
- Düzenli olarak egzersiz veya yürüyüş yapın.
- Çalışma ortamınızdaki dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın. Ve ortamın zihninizde sadece işle eşleşmesini sağlayın.
- Çalışırken her 90 dakikada bir mutlaka 15 dakikalık molalar verin. Bu sayede konsantre olma sürenizi arttırabilirsiniz.
- D vitamini, B grubu vitaminler hafıza ve odaklanma konusunda son derece önemlidir. Bu nedenle vücudunuzda böyle bir eksikliğin olup olmadığından emin olun. Eğer gerekirse uzman önerisi ile bu konuda takviyeler kullanın.