Bizi Takip Edin!

Koenzim (Q10) Nedir? Ne İşe Yarar?

Koenzim (Q10) nedir

Koenzim Q10 (CoQ10), saf haliyle kristal bir tozdan oluşan yağda çözünen vitamine benzer bir moleküldür. Bu molekül, bakterilerden memelilere kadar birçok organizmada bulunabilir ve insan vücudunun hemen hemen tüm hücrelerinde bulunur. İnsan organizmasında bu enzim, mitokondri içinde enerji üretimi için bir elektron taşıyıcısı olarak hareket ederek solunum zincirinde önemli bir rol oynar.

Koenzim Q10 (CoQ10) ve Enerji

CoQ10 gibi antioksidanlar serbest radikalleri etkisiz hale getirebilir, neden oldukları hasarın bir kısmını azaltabilir ve hatta önlemeye yardımcı olabilir. CoQ10 enerjiyi artırmaya yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek olur ve bir antioksidan görevi görür. CoQ10 takviyelerinin tek başına veya diğer ilaç terapileri ve besin takviyeleri ile kombinasyon halinde kullanılabilmektedir.

Koenzim Q10’un Diyet Kaynakları 

koenzim q10'nun diyet kaynaklari

CoQ10’un birincil diyet kaynakları arasında yağlı balıklar (somon ve ton balığı gibi), organ etleri (karaciğer gibi) ve kepekli tahıllar bulunur. Çoğu kişi dengeli bir diyet yoluyla yeterli miktarda CoQ10 alır. Ancak takviye, belirli sağlık sorunları olan kişiler için yararlı olabilmektedir. CoQ10, yumuşak jel kapsüller, oral sprey, sert kabuklu kapsüller ve tabletler dahil olmak üzere çeşitli formlarda takviye olarak mevcuttur. Tipik bir CoQ10 dozu, bölünmüş dozlar halinde alınan günde 30 ila 90 mg’lık takviyelerdir. Ancak önerilen miktar günde 200 mg’a kadar çıkabilmektedir. CoQ10 yağda çözünür, bu nedenle sıvı veya katı yağ içeren bir yemekle alındığında daha iyi emilmektedir. CoQ10’un yan etkileri arasında ishal ve kızarıklık görülebilmektedir. CoQ10’un hamile veya emziren kadınlarda veya çocuklarda güvenliği kanıtlanmamıştır.

Koenzim Q10 Eksikliğinde Ne Olur?

CoQ10 eksikliğinde ortaya çıkabilecek anormallikler arasında şunlar bulunur:

  • Nöbetler,
  • Zihinsel yetersizlik,
  • Zayıf kas tonusu (hipotoni),
  • İstemsiz kas kasılmaları (distoni),
  • İlerleyici kas sertliği (spastisite),
  • Anormal göz hareketleri (nistagmus),
  • Dejenerasyonun neden olduğu görme kaybı.

 

Referanslar:

1. Saini R. Coenzyme Q10: The essential nutrient. Journal of pharmacy & bioallied sciences, 2011;3(3):466–467.

2. Casagrande, D. et al. Mechanisms of action and effects of the administration of Coenzyme Q10 on metabolic syndrome. Journal of Nutrition & Intermediary Metabolism, 2018;13:26-32.

3. Medline Plus. Primary coenzyme Q10 deficiency. Erişim adresi: https://medlineplus.gov/genetics/condition/primary-coenzyme-q10-deficiency/ Erişim tarihi: 10.04.2023.

 

10.04.2023 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ