Bizi Takip Edin!

Kış Yaklaşırken Hamilelerin Kendilerini Bulaşıcı Hastalıklardan Korumak İçin Alması Gereken 7 Önlem

Hamilelik oldukça hassas bir dönem. Bu süreçte hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için dikkatli davranmak ve çevresel faktörlerden kaynaklanabilecek rahatsızlıklara karşı vücudu korumak gerekiyor. Özellikle kış aylarında soğuyan havayla beraber etkisi artan bulaşıcı hastalıklara karşı tedbirli olmak büyük önem taşıyor. Çünkü gebelik sebebiyle çok büyük bir değişime uğrayan vücuda giren virüsler ciddi sorunlara sebep olabiliyor. Bu da annenin ve doğacak bebeğin sağlığını tehlikeye atıyor.

1. Doktorunuzla Grip Aşısı Hakkında Görüşün

Doktorunuzla Grip Aşısı Hakkında Görüşün

Uzmanlar hamileliğin 3. ayından itibaren grip aşısı olunabileceğini söylüyorlar. Hatta birçok uzman hamilelerin mutlaka grip aşısı olması gerektiğini dile getiriyor. Tabii bu genel bir görüş. Ve hamilelik gibi hassas bir süreç her kadında farklı ilerleyebiliyor. Sizin bu konuda yapabileceğiniz en iyi şey, grip aşısı konusunda doktorunuza danışmak. Uygun bulunması durumunda bir eczaneye giderek grip aşısı yaptırabilirsiniz. Böylece mevsimsel gribe karşı ciddi bir önlem alabilirsiniz.

2. Kalabalık Ortamlardan Uzak Durun

Tabii tek bulaşıcı hastalık grip değil ve herkes aşı olamayabiliyor. Bu durumda kişinin kendini sakınması ve bulaşıcı hastalıklarla karşılaşma riskini en aza indirmesi gerekiyor. Bu bağlamda yapılması gereken ilk şeyse, yoğun ortamlardan ve aşırı kalabalıktan uzak durmak. Bu tip ortamlar hem sosyal mesafe kurallarına uygun değil hem de kalabalık içerisinde hasta biriyle karşılaşma ihtimali daha yüksek. Bunun için yoğun saatlerde toplu taşıma kullanmaktan, havalandırılmayan kalabalık mekanlardan, hafta sonları ve iş çıkış saatlerinde herkesin gittiği ortamlardan uzak durmak gerekiyor.

3. İnsanlarla Yakın Temasa Girmekten Kaçının

Sosyal mesafe hayatımıza koronavirüsle giren bir kavrammış gibi görünüyor. Ama aslında sosyal mesafe, parçacık yoluyla bulaşan tüm virüslerden korunmanın en etkili yollarından biri. Bu nedenle hamilelik sürecinde insanlarla yakın temasa girmemeye özen göstermek gerekiyor. Özellikle yakın zamanda grip ya da koronavirüs gibi bir rahatsızlık geçiren ya da hastalanacağından şüphelenen kişilerden mutlaka uzak durmalısınız. Bu dönemde sosyal aktivitelerinizi ve ev ziyaretlerinizi biraz kısıtlayarak kendinizi ve bebeğinizi koruma altına alabilirsiniz.

4. Ellerinizi Her An Temiz Tutun ve Yüzünüze Dokunmamaya Çalışın

Ellerinizi Her An Temiz Tutun ve Yüzünüze Dokunmamaya Çalışın

Kişisel hijyen; bulaşıcı hastalıklara karşı koruma sağlayan, oldukça önemli bir unsur. Siz de ellerinizi sık sık yıkamayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Ayrıca evden dışarıya çıktığınız andan itibaren ellerinizi göz, burun ve ağız çevresinden uzak tutmanız gerekiyor. Aksi halde elinize bulaşan virüsün vücuda girmesine yardımcı olmuş olursunuz.

Kendinizi dışarıdan gelebilecek virüslerden korumak için maske de kullanabilirsiniz. Zaten son dönemlerde artık maske kullanmak bizler için oldukça normal bir durum halini aldı. Siz de hem koronavirüs önlemleri kapsamında belirlenen alanlarda hem de sosyal çevrenizde maske kullanarak kendinizi korumaya alabilirsiniz.

5. Dengeli Beslenin ve Günlük Sıvı İhtiyacınızı Karşıladığınızdan Emin Olun

Dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı, hemen hemen her rahatsızlığa karşı koruma sağlar. Bu nedenle hamilelik sürecinde beslenme düzeninize çok dikkat etmeniz gerekiyor. Siz de C vitamini açısından zengin taze meyveler ve yeşil yapraklı sebzeler tüketerek bağışıklık sisteminize destek olabilirsiniz. Eğer hamilelik dönemine uygun bir beslenme rutini oluşturmakta zorlanıyorsanız doktorunuza danışabilirsiniz. Ayrıca bu dönemde sıvı alımı da oldukça önemli. Bol bol su içerek vücudunuzu dinç tutmalısınız. Gün içerisinde taze sıkılmış meyve suları da içebilirsiniz.

6. Yaşam Alanlarını Sık Sık Havalandırın ve Temizleyin

Siz ne kadar dikkat etseniz de yaşam alanınıza ya da ofisinize virüs taşınabilir. Bu durumların yaratacağı tehlikeden korunmak için evinizi ve iş yerinizi sık sık temizlemeli ve dezenfekte etmelisiniz. Böylece yüzeylerin her zaman temiz kalmasını sağlayabilir ve bulaşıcı hastalık riskini en aza indirebilirsiniz. Ayrıca hem ev hem de ofis ortamının sık sık havalandırıldığından emin olun. Temiz ve taze hava kendinizi daha dinç hissetmenizi de sağlar.

7. Uyku Düzeninizi Aksatmayın ve Dinlenmeye Zaman Ayırın

Uyku Düzeninizi Aksatmayın ve Dinlenmeye Zaman Ayırın

Uyku düzeninin genel sağlık üzerinde etkisi büyük. Bu nedenle hamilelik boyunca uyku saatlerine çok dikkat etmeli ve kendinizi fazla yormamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca gün içerisinde fırsat buldukça uzanıp bedeninizi dinlendirebilirsiniz. Eğer uyku sorunu yaşıyor ve kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız, hamilelik dönemine özel bir egzersiz programı izleyebilirsiniz.

Tüm önlemlere rağmen bir bulaşıcı hastalıkla karşı karşıya kalırsanız, hemen bir uzmana danışmalısınız. Bu süreçte doktorunuzun önermediği hiçbir ilacı kullanmamalı ve evde kendi kendinize tedavi uygulamaya çalışmamalısınız.

Gebelik ve Koronavirüs

Koronavirüs enfeksiyonu (COVID-19) dünyada giderek yayılarak, bir pandemiye dönüşmüştür. Hızlı yayılması, bir tedavisinin olmaması, fatal olması hastalığın yarattığı etkiyi arttırmaktadır. Gebelerde genel populasyona göre artmış bir duyarlılık bildirilmemiştir. Ancak gebelerin hastalıklara karşı gebe olmayanlara göre daha duyarlı olmaları, morbidite ve mortalitelerinin daha yüksek olması, benzer virüsler olan SARS-CoV ve MERS-CoV enfeksiyonlarının gebelerde yarattığı yüksek ölüm oranları yüzünden şüpheli yada enfekte gebelerin yönetiminin bu konuda yetkin bir multidisipliner ekip tarafından yapılması gerekmektedir. Gebelerde kısıtlı sayıda bilgi mevcuttur ve şimdilik yönetim gebe olmayanlar gibidir. Bazı gebelerde fetal distres ve erken doğum görülmüştür. Anneden bebeğe geçtiğine dair bir kanıt henüz yoktur. Gebelik ve doğum yönetiminde, uygun şartlarda izolasyon, agresif enfeksiyon kontrol yönetimi, ilerleyeci respiratuvar sorunlarda erken mekanik ventilasyon, oksijen tedavisi, fazla sıvı tedavisinden kaçınmak, sıkı fetal ve uterin monitörizasyon ön plana çıkmaktadır (1).

 

Kaynak

1. Gebelikte Koronavirüs Enfeksiyonu (COVID-19) Hakkında Görüş

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ