Bizi Takip Edin!

Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz? Ne Tür Gıdaları Tüketmeliyiz?

Havaların soğumasıyla beraber birçok kişide nezle, halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler görülüyor. Bu belirtilerin altında ise çoğu zaman mevsim değişiklikleri, yetersiz ve dengesiz beslenme, stres gibi nedenler yatıyor. Bunlar gibi çevresel etmenler bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açarak vücudu hastalıklara karşı daha açık bir hale getiriyor. Dolayısıyla kış aylarında doğru gıdalardan doğru miktarlarda tüketmek çok önemli. Bu şekilde kış mevsiminde sıkça görülen salgın hastalıklara yakalanma riskini en aza indirmek mümkün! Peki, kış aylarında nasıl beslenmeliyiz? Nelerden uzak durmalı, ne tür gıdaları tüketmeliyiz? İşte tüm bu merak edilen soruların yanıtları!

Doğal antibiyotikler: Soğan ve sarımsak! 

Sarımsağın içeriğinde bulunan allisin isimli madde ona doğal bir antibiyotik olma özelliği veriyor. Bunun yanı sıra soğan ve sarımsak, oldukça güçlü antioksidan kaynakları. Kötü kolesterolü düşürmek, iyi kolesterolü yükseltmek, vücudu enfeksiyonlara karşı korumak, ödem atımına yardımcı olmak gibi şeyler, soğan ve sarımsağın bilinen diğer faydaları. Bu nedenle kış aylarında gerek yemek ve salatalarda gerekse ham haliyle soğan ve sarımsak tüketmekte fayda var.

Antioksidan ve C vitamini bakımından zengin meyveler!

Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi nar, gerçek bir antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini destekleyerek vücudu hastalıklara karşı korur. Bunun yanı sıra portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi turunçgiller de C vitamini bakımından oldukça zengin meyvelerdir. C vitamini bağışıklık sistemini desteklemekle kalmaz; aynı zamanda enfeksiyonlarla savaşmada da son derece etkilidir. Bu nedenle kış aylarında antioksidan ve C vitamini bakımından zengin bu meyveleri sıkça tüketmekte fayda vardır.

Probiyotik desteği!

Probiyotikler, bağırsak ve bağırsak yollarını hastalıklara neden olan mikroplara karşı koruyan yararlı bakterilerdir. Ayrıca başta sindirim sistemi sağlığı olmak üzere bağışıklık sistemi sağlığını da ciddi şekilde destekledikleri bilinmektedir.

Vitamin ve mineral bakımından zengin baharatlar!

Zencefil, zerdeçal gibi baharatlar serbest radikallerin oluşmasını önleyerek hücreleri korur. Zencefil B3, B6 vitaminleri ve demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum mineralleri içermektedir. Zengin içeriği sebebiyle birçok hastalığa iyi gelen zencefil, ayrıca bağışıklık sistemini destekler ve vücudu hastalıklara karşı daha dirençli bir hale getirir. Zerdeçal ise bol miktarda A ve E vitamini içerir; demir, manganez, B6 vitamini, potasyum, bakır bakımından da son derece zengindir. Bu zengin içeriği ile serbest radikallerin oluşmasına engel olarak hücreleri koruduğu bilinmektedir.

Karaciğer dostu sebzeler!

Kış sebzelerinden olan lahana, zengin lif kaynağı olduğu için mutlaka tüketilmesi gereken kış sebzeleri arasında ilk sıralarda yer alır. Ayrıca pırasa, kereviz gibi kış sebzeleri de kalp damar sağlığı açısından son derece yararlıdır. Bu sebzeler aynı zamanda karaciğerin temizlenmesine de yardımcı olurlar. Bu nedenle kış sofralarında bu tarz sağlıklı kış sebzelerine mutlaka yer vermek gerekir.

Lifli gıdalar!

Lifli gıdalar hem bağırsak hareketlerini düzenler hem de bağışıklık sistemi sağlığını desteklerler. Bu nedenle kış aylarında sofralarda böyle gıdalara yer vermekte fayda vardır. En çok lif (posa) içeren yiyecekler, meyveler ve sebzeler ise şu şekilde sıralanabilir: Kayısı, elma portakal, muz, böğürtlen, kiraz, şeftali, greyfurt, ananas, armut, üzüm, Buğday kepeği, yulaf kepeği, kuru havuç, gevrek ekmek, kepekli çavdar unu, bezelye, soya fasulyesi, patlamış mısır, fıstık, kuru şeftali, badem, mercimek, arpa unu…

Ne tür gıdalardan uzak durmalıyız?

Kış aylarında daha çok kapalı mekanlarda vakit geçirdiğimiz ve daha fazla yemek tüketme eğiliminde olduğumuz için beslenme konusunda mutlaka doğru besinleri seçmeli ve bazı zararlı alışkanlıklardan uzak durmalıyız. Kış mevsiminde uzak durulması gereken şeyleri ise kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kızartılmış, aşırı yağlı gıdalardan uzak durmalı;
  • Aşırı şeker ve tuz tüketiminden kaçınmalı;
  • Alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmalı;
  • Kış aylarında tüketme isteği artan karbonhidratlara karşı dikkatli olunmalı;
  • Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalı; bunun yerine sağlıklı bitki çayları tercih edilmelidir.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ