Kemik Erimesinin Belirtileri Nelerdir? Önlemek İçin Ne Tür Önlemler Almalıyız?
Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz hastalığı osteon/ kemik ve poros/ küçük delik kelimelerinden oluşur. Osteoporozda kemik dokusunda deformasyonlar meydana gelir. Aslında kemiklerimizde küçük delikler zaten vardır. Fakat kemik erimesi ile birlikte delikler genişler ve kemik süngerimsi bir hal almaya başlar. Bu durum kemiğin direncinin azalması ve kemik kitlesinin azalmasıyla sonuçlanır. Özellikle omurgada oluşan kırıklar boy kısalmalarına, kamburluğa ve şiddetli ağrıya neden olabilir. Tüm bu durumlar yaşam kalitesini kötü yönde etkiler. Kemik erimesi sinsi bir hastalık olduğu için erken teşhisi oldukça önemlidir. Böbrek taşı olanlar, tiroid hastalığı olanlar, çölyak hastaları, romatoid artiriti olanlar, uzun süre kortizon tedavisi görenler, ailesinde osteoporoz yaşamış kişiler, menopoza girmiş olanlar, özellikle kadınlar ve ileri yaşlılar risk grubu içerisindedir. Sık düşmek, düşük kalsiyum alımı, yetersiz egzersiz, D vitamini yetersizliği, aşırı zayıflık, beslenme sorunları, aşırı alkol tüketimi ve sigara kullanımı osteoporoza sebebiyet verebilmektedir. Peki kemik erimesinin belirtileri nelerdir ve önlemek için ne tür önlemler alınmalıdır? İşte cevapları…
Kemik erimesi belirtileri nelerdir?
Osteoporoz sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Bu hastalığın belirtileri kemik erimesinin ilerlemiş olabileceğini göstermektedir. İşte kemik erimesinin bazı belirtileri:
- Omurgada şekil bozuklukları.
- Omurga kırıklarına bağlı olarak sırt ağrısı.
- Osteoporoz doğrultusunda kemik kırılganlığının artması ve el bileği, kalça ve omurga kırıkları.
- Boy kısalması.
- Boyun ağrısı.
- Öne eğik ve kambur bir vücut şekli.
- İlerlemiş vakalarda kemiklerde hassasiyet ve ağrılar.
- Hareket edememe durumu.
Kemik erimesini önlemek için neler yapılmalıdır?
Kemik sağlığımız tüm hayat boyunca oldukça önemlidir. Bu doğrultuda hayatımız boyunca kemiklerimize yatırım yapmak oldukça önemlidir. İşte kemik erimesini önlemek için yapılması gerekenler:
- Sigara ve alkol kullanımı kemiklerimiz için yararlı olan vitamin ve minerallerin emilimini zorlaştırdığı ve atılımını kolaylaştırdığı için kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Aşırı sık kahve içmek kalsiyum emilimini azaltmaktadır. Bu yüzden kahve kesinlikle sınırlandırılmalıdır.
- Düzenli olarak egzersiz yapmak kemiklerimiz için oldukça faydalıdır. Bu fayda iki farklı açıdan açıklanabilir. Öncelikli olarak egzersiz yaptığımız zaman vücudumuzdaki besin değerlerindeki açıklar artar. Daha sonraki süreçte vücudumuz için yararlı olan maddeleri yerine koymamız, daha iyi bir emilim sağlar. Diğer bir yandan kas kütlesinin artması kemik üzerindeki baskıyı arttırarak kemiklerin sıkılaşmasını sağlayacaktır. Bu doğrultuda düzenli bir şekilde egzersiz yapılmalıdır.
- Yeterli, düzenli ve sağlıklı beslenmemek kemik sağlığımız için gerekli vitamin ve minerallerin alınmaması anlamını taşır.
- Paketlenmiş ve katkı maddesi ilave edilmiş gıdalardan kaçınılmalı; kemiklerin ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin bol bol yer aldığı taze sebze ve meyveler tüketilmelidir.
- Aşırı kilolu olmak eklem ve kemiklerdeki baskıyı arttırarak deformasyonlara sebebiyet vermektedir. Bu yüzden mutlaka ama mutlaka kemik vücudumuz için uygun olan kiloda bulunmalıyız.
- Günlük içilmesi gereken su miktarı mutlaka içilmelidir.
- Kemiklerimiz ve dişlerimiz kalsiyumdan oluşmaktadır. Bununla birlikte kalsiyumun vücudumuz için hayati görevleri vardır. Bu yüzden düzenli ve yeterli bir şekilde kalsiyum alınması oldukça önemlidir. Bu doğrultuda süt ve süt ürünleri öncelikli gıdalardır.
- D vitamini yetersizliği kemik erimesinin oluşması için bir nedendir. Bu doğrultuda özellikle güneşten daha sonrasında ise gıdalardan yeterli oranda D vitamini alınmalıdır.