Bizi Takip Edin!

Sıklıkla Karın Şişliği Sorunu Yaşayanlara Sağlıklı Yaşam Önerileri

Karın şişkinliği halk arasında sıkça rastlanan bir durumdur. Bu sağlık sorunu kişinin fiziksel olarak kötü görünmesine neden olabilir. Daha da önemlisi şişkinliğin kronik hale gelmemesi gerektiğidir. Karın şişkinliği yaşam kalitesini düşürür. Yeterince çiğnememek, bağırsak parazitleri, fazla yemek yemek gibi nedenler ile ortaya çıkan bu durumu yaşamamak için önerilerimize kulak verin. İşte sıklıkla karın şişkinliği sorunu yaşayanlara özel bazı sağlıklı yaşam önerileri.

Yeterince çiğneyin

Günümüzün hızlı akışında yemekleri yeterince çiğnememek yaygın bir sorun haline gelmiştir. Yemekleri yeterince çiğnememenin görünürde negatif yanı olmadığını düşünsek de aslında durum hiç de öyle değildir. Çiğnenmeyen yemekler mideye girdikleri zaman sindirim yavaşlar. Yavaşlayan sindirim ile karın şişkinliği gibi sorunlar ortaya çıkar. Diğer bir yandan tokluk hissimiz çiğneme sinyalleri ile çalışmaktadır. Çiğnenmeyen yemekler hızlıca yutulurken tokluk hissetmez, oldukça fazla yemek yeriz. Fakat çiğnenen bir yemek için aynısını söylememiz mümkün değildir. Yani iyi çiğnenen bir yemek erken gelen tokluk sinyali, doymuş bir bünye ve şişkin olmayan bir karın anlamını taşımaktadır. Tüm bu bilgiler doğrultusunda sindirimin çeşitli enzimler aracılığıyla ağızda başladığı, sindirimi kolaylaştırdığı ve karın şişkinliğini engellediği unutulmamalıdır.

Probiyotiklere önem verin

Bağırsaklarımızda dost ve zararlı bakteriler bulunmaktadır. Bu bakteri topluluğuna ”mikrobiyota” denmektedir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar bağırsaklarda bulunan bu bakterilerin kendi arasındaki dengesinin sindirim, bağışıklık ve daha birçok sistem için faydalı olabileceğini göstermektedir. Mikrobiyotada bulunan zararlı bakterilerin sayısının artması ise karın şişkinliğine neden olabilir. Bu doğrultuda zararlı bakterilerin sayısının arttıracak şekerli, trans yağlı vb. beslenme alışkanlığından uzak durulmalıdır. Bunun yerine dost bakterilerin yani probiyotiklerin alımına önem verilmelidir. Günümüzde bunu sağlayan kaplama teknolojisine sahip ürünler bulunmaktadır. Aksi durumda besinler ya da gıda takviyesi yoluyla alınan bu dost bakteriler mide asidi ile karşılaşınca canlılıklarını sürdürememe riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Yani ne kadar canlı dost bakteri bağırsağımıza ulaşırsa sindirim ve bağışıklık sistemi o kadar desteklenmiş olur.

Gaza sebebiyet veren yiyecekleri kararınca tüketin

Tüm besinlerin içeriği birbirinden farklıdır. Tüm bu içerikler, vücudumuzun devamlılığı için oldukça önemlidir. Fakat ortada karın şişkinliği gibi bir durum var ise gaz yapan yiyecekler kararınca tüketilmelidir. Gaz yapan yiyecekler arasında; mercimek, nohut, fasulye, kereviz, karnabahar, bezelye, enginar, lahana, patates ve soğan gibi yiyecekler bulunmaktadır.

Karın şişkinliği için alabileceğiniz diğer önlemler:

İşte karın şişkinliğinde dikkat edilmesi gereken diğer durumlar:

  • İhtiyaç duyulandan fazla yemek yemek karın şişkinliğine neden olabilir. Bu yüzden sofradan yarı aç, yarı tok kalkılmalıdır.
  • Gıda hassasiyetine sahip olmanız gaz oluşumuna sebebiyet verebilir. En yaygın gıda hassasiyetlerinden ikisi laktoz ve glutendir. Eğer böyle bir hassasiyetiniz olduğunu düşünüyorsanız mutlaka ama mutlaka test yaptırmalısınız.
  • Uzun süreli stres sindirim sistemini baskılayabilir. Bu durum karın şişkinliği olarak ortaya çıkabilir ve günlerce sürebilir. Eğer yaşan stres fiziksel ise masaj terapisi alınabilir. Duygusal nedenlerden kaynaklanıyorsa da psikolojik destek alınabilir.
  • Dehidrasyon ve elektrolit dengesizliklerinin sindirim sistemini kötü etkilediği unutulmamalıdır. Bu yüzden günlük su miktarı mutlaka tüketilmelidir.
  • Vücutta enfeksiyonun olması gastrointestinal ve üriner organların çevresinde akyuvarların artmasına bağlı olarak şişliğe sebebiyet verebilir. Eğer böyle bir durum olduğu düşünülüyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.
  • Baharatlı, yağlı gıdalardan, gazlı içeceklerden, kafeinden, alkolden ve sigaran uzak durulmalıdır.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ