Sıklıkla Kabızlık Yaşayanlara Hayat Kurtarıcı Sağlıklı Yaşam Önerileri
Kabızlık sorunu kilo problemi yaşayanlarda, hamilelerde, bebeklerde ve çocuklarda sıkça görülmektedir. Fakat bazı yaşam alışkanlıkları da kabızlığa neden olabilmektedir. Kabızlığın gözlemlenmesi ve önlemler alınması büyük öneme sahiptir. Bu sağlık sorunu özünde ‘’zorlu dışkılama’’dır. Yaşandığı dönemlerde dışkı miktar ve sıklık açısından azalır. Kişi kabızlık ile birlikte haftada üçten az olacak şekilde zor bir şekilde dışkılar. Bazı hastalıklar, yanlış diyetler, sürekli seyahat etmek, az su tüketmek, stres, bilinçsiz ilaç kullanımı, lif ve posa açısından yetersiz beslenmek, hamilelik, kilo fazlalığı, hareketsiz yaşam, rafine şekerli ürünler tüketmek, tuvalet ihtiyacını ertelemek bazı ishal nedenleridir. Fakat edinilecek bazı alışkanlıklar ile kabızlık önlenebilir. İşte sıklıkla kabızlık yaşayanlara hayat kurtarıcı sağlıklı yaşam önerileri.
Yeterli oranda su için
Kabızlık yaşayan birçok kişinin yaptığı en büyük hatalardan bir tanesi yeterli oranda su içmemektedir. Yeterli su tüketimi bağırsak hareketleri, sindirim sistemi sağlığı ve dışkı yoğunluğu için büyük öneme sahiptir. Bu doğrultuda günlük 2 ile 2,5 litre su mutlaka tüketilmelidir. Eğer tüketilen sıvı miktarı takip edilemiyorsa mutlaka kişisel sürahi ve şişe kullanılmalıdır.
Posa alımını artırın
Kabızlığı önlemenin önemli adımlarından bir tanesi de posa alımını artırmaktır. Posa açısından zengin beslenmek posanın içine sıvı çekmesini ve pekliğin önüne geçilmesini sağlar. Diğer bir yandan posanın tam olarak sindirilmeden atılması dışkı içeriğini artırır. Bu doğrultuda rafine edilmemiş tahıllar, meyve ve sebzeler, yeşil salatalar büyük önem taşır.
Stresten uzak durun
Bağırsak sağlığımız ve beynimiz arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Mental bir problem yaşamak bağırsak düzenimizi etkilerken aynı durum tam tersi için de geçerlidir. Serotonin %75’den fazla oranla bağırsaklarımızda salgılanmaktadır. Durum böyle olunca stresten uzak kalmak, stres yaratan durumları çözmek ve negatif kişilerden uzak durmak hem mental hem de bağırsak sağlığımız için büyük önem taşır.
Dışkılama alışkanlığınızı düzenleyin
Yemek yendikten sonra 15-30 dakika sonra dışkılama ihtiyacı doğmasına gastrokolik refleks denmektedir. Bu vücudumuz için adeta bir mucizedir. Bu refleks ile beden saati dışkılama için organize edilir. Fakat üşengeçlik, hijyenik takıntı gibi durumlar doğrultusunda birçok kişi dışkılamayı erteler. Dışkılamanın ertelenmesi kabızlık gibi sindirim problemlerinin ortaya çıkması anlamını taşır. Bu yüzden doğal yollarla ortaya çıkan bu tarz refleksler ertlenmemeli ve dışkılama gerçekleşmelidir.
Hareket edin
Hareketsiz yaşam kabızlığın başlıca sebeplerinden bir tanesidir. Yemeklerden sonra kısa yürüyüşler veya gün içinde orta şiddette egzersizler bağırsak sağlığı için büyük öneme sahiptir. Ayrıca karın egzersizlerinin bağırsak reflekslerini tetiklemeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Beslenmenize dikkat edin ve iyi çiğneyin
Yanlış gıdalar tüketmek kabızlık problemine neden olabilir. Fazla süt tüketimi, fast food tarzı yiyecekler, pirinç lapası, pilav, makarna, muz, unlu mamuller, kahve, alkol kabızlığa neden olabilir. Ayrıca besinleri yeteri kadar çiğnemeden yutmak kabızlık nedenleri arasındadır.
Not: Bu yazının bilgilendirme amaçlı olduğunu ve kabızlığın uzun sürmesi durumunda doktora gitmeniz gerektiğini unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz!