Bizi Takip Edin!

Kabızlık Nedir? Kabızlık Neden Olur? Kabızlıktan Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Bağırsak hareketlerinin azalması ve boşaltım yapılması konusunda güçlük çekme durumuna kabızlık ismi verilir. Çeşitli yaşam ve yeme alışkanlıklarına bağlı olarak günümüzde son derece sık rastlanan bir gastrointestinal problem olan bu rahatsızlık, verdiği rahatsızlık nedeniyle kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Eğer siz de, haftada 3’ten daha az kez büyük tuvalete çıkıyorsanız ve dışkınız sert ise kabızlık problemi ile karşı karşıya olabilirsiniz. Peki kabızlığa ne iyi gelir, kabızlık nasıl geçer? Bu yazımızda, bu iki önemli soruyu açıklamaya ve kabızlık çözümü hakkında sizlere yararlı bilgiler vermeye çalışacağız.

Kabızlık belirtileriKabızlık belirtileri

Öncelikli olarak; kabızlık belirtileri nelerdir; bir bakalım. Eğer son 3 ya da 6 aydır:

  • Bir haftada 3’ten az büyük tuvalete çıkmak,
  • Dışkıda kuruluk ve sertlik,
  • Dışkı yaparken zorlanma,
  • Tuvalete çıkmanıza rağmen tuvalet ihtiyacınızı gideremediğinizi hissetmek

gibi problemlerden iki veya daha fazlasını yaşıyorsanız büyük ihtimalle kabızlıkprobleminiz var demektir. Tüm bu belirtiler, genelde zararlı yaşam alışkanlıkları değiştirilerek ortadan kaldırılabilir. Ancak eğer bağırsak hareketlerinizde ani bir değişiklik hissediyorsanız veya dışkınızda kan gördüyseniz mutlaka doktorunuza danışmayı unutmayın.

Kabızlık neden olur?

Dışkı, bağırsaklarımızın kasılma hareketi ile ilerlemektedir. Eğer yeteri kadar lifli yiyecek ve daha da önemlisi su tüketmiyorsanız, kas kasılmaları yavaşlar; bu da dışkının sertleşip kurumasına ve kolondan yavaş bir şekilde geçmesine neden olur. İşte bu durum, en bilinen adıyla kabızlıktır.

Kabızlıktan korunma yöntemleri nelerdir?

Kabızlık çözümü olarak, çoğu zaman sadece yaşam alışkanlıklarını değiştirmek bu istenmeyen durumun tamamen ortadan kalkmasını sağlayabilir. Aşağıda kabızlığa ne iyi gelir ve kabızlık nasıl geçer sorularına yanıt olabilecek bazı tavsiyeler göreceksiniz. Bu tavsiyeler aynı zamanda olası bir kabızlık problemine karşı da kendinizi korumanıza yardımcı olacaktır. İşte sizi kabızlıktan koruyacak bazı yaşam alışkanlıkları:

Lif içeren besinler tüketmek

Havuç, tatlı patates, kuşkonmaz, brüksel lahanası, lahana, enginar gibi lif bakımından zengin yiyecekler, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olarak sizi kabızlık gibi problemlere karşı korurlar.

Beslenme programında probiyotiklere yer vermek

Kabızlık çözümüolarak probiyotiklerin önemi büyüktür. Çünkü probiyotikler sindirim sistemini düzenlemeye ve aynı zamanda bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olurlar.

Su tüketimini arttırmak

Kabızlığın olası nedenlerinden birinin yeteri kadar su tüketmemek olduğunu yukarıda belirtmiştik. Yetişkin bir insanın günlük olarak tüketmesi gereken ortalama su miktarı 2 ile 2,5 litre arasında değişmektedir. Bu nedenle siz de gün içinde tükettiğiniz su miktarını arttırarak kabızlığa karşı korunabilirsiniz.

Tuvalet ihtiyacını ertelememek

Tuvalet ihtiyacını ertelemek, zamanla alışkanlık haline gelirse kabızlık probleminin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle bağırsak hareketlerinizin düzenini korumak adına, gerektiği kadar tuvalette vakit geçirmeli ve mümkün olduğunca tuvalet ihtiyacınızı ertelememelisiniz. Bu sayede bağırsaklarınızı olası bir kabızlık problemine karşı korumuş olursunuz.

Düzenli egzersiz yapmak

Kabızlık probleminin iki önemli nedeni, hareketsizlik ve stres olabilir. Hatta günümüzde, birçok sindirim ve bağırsak problemi, strese bağlı olarak yaşanmaktadır. Oysa düzenli egzersiz yapmak, sizi yaşayabileceğiniz çeşitli bedensel ve zihinsel problemlere karşı korur. Egzersiz yaparak hem hareketsiz kalmamış hem de egzersizin olumlu etkilerinden biri olan stres hormonunun salınımının azaltılmasına, mutluluk hormonunun salınımının ise artmasına yardımcı olmuş olursunuz. Bu nedenle kendinizi kabızlık gibi strese bağlı olarak ortaya çıkabilen problemlere karşı korumak için, egzersizi bir yaşam biçimi haline getirmelisiniz.

Probiyotik kullanmak

Probiyotik mikroorganizmalar sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ