Bizi Takip Edin!

İş Yaşamında Motivasyonunuzu Artıracak Sağlıklı Yaşam Önerileri

Birçok meslek grubu bilgisayar ve masa başında çalışmayı, uzun toplantılarda yer almayı ve seyahat etmeyi gerektiriyor. Tüm bu durumlar stresi ve sağlıksız yaşam alışkanlıklarını da beraberinde getiriyor. Sağlıksız yaşam alışkanlıkları ise hem kişinin sağlığının bozulmasına hem de veriminin düşmesine neden oluyor. Tüm bu sağlıksız alışkanlıkların ve yapılamayanların farkında olmak bu noktada büyük önem taşıyor. Peki iş yaşamında motivasyonu ve verimi artıracak, kişiyi sağlıklı hissettirecek sağlıklı yaşam önerileri nelerdir? İşte sağlıklı bir iş yaşam için yapılması gerekenler!

  1. Beslenme

Beslenme tüm yaşamda önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü iyi beslenerek beyin tam kapasiteyle kullanılabilir, enerjik ve sağlıklı hissedilebilir. Tüm bu pozitif etkileri yaşamak içinse mutlaka güne kahvaltı ile başlanılmalıdır. Güne kahvaltı ile başlamamak gece boşaltılan depoların yerine konulmaması demektir. Bu durum da kişinin bitkin, sağlıksız ve dikkatsiz olması anlamını taşımaktadır. Bu doğrultuda tüm besin gruplarının olduğu çeşitli, dengeli ve sağlıklı bir kahvaltı tercih edilmelidir. Bu çeşitlilik ve sağlık öğle yemeğinde de devam etmelidir. Karbonhidratlı ve ağır gıdalar yerine düşük kalorili ve hafif gıdalar tercih edilmelidir. Fastfood tarzı gıdalar kesinlikle tercih edilmemelidir. Salata ve protein içeren besinler kişinin tok hissetmesi için büyük öneme sahiptir. Tok hisseden kişi daha verimli bir şekilde çalışabilmektedir. Uzun süren toplantılar için mutlaka masada veya cepte sağlıklı atıştırmalıklar bulunmalıdır. Bu atıştırmalıkların olmaması işlenmiş ve kapalı gıdaların tüketimini tetikleyecektir. Ayrıca iş yerinde kişinin kendine ait bir su şişesi bulunmalıdır. Gün içinde tüketmesi gereken su miktarını mutlaka tüketmelidir. Özellikle meşrubat tarzı içecekler yerine su tüketimine önem vermelidir. Çay ve kahve tüketimi yerine bitki çayları tercih edilmelidir. Strese ve bağışıklık sistemine iyi gelen rezene, adaçayı ve ıhlamur gibi türler tüketilebilir.

  1. Egzersiz

Egzersiz hayatın her kısmı için koruyucu bir yaklaşımdır. İş yaşamında motivasyonun artırılmasında büyük etkilere sahiptir. Kişi düzenli olarak egzersiz yaparak bağışıklık sistemini güçlendirirken yorgunluğunun azalmasını ve konsantrasyonunun artmasını sağlar. Diğer bir yandan solunumunu geliştirir, kendini iyi hisseder, diyabeti önler ve kilo ile gelebilecek sağlık problemlerini engeller. Egzersizin kan plazmasındaki norepinefrin maddesinin düzeylerini artıran depresyon semptomlarını azalttığı ve doğal bir ağrı kesici ve mutluluk verici olan endorfin artışını sağladığı unutulmamalıdır. Bu doğrultuda düzenli egzersiz yapılmalı veya hareket yaşama dahil edilmelidir. Mesela arabayı uzağa park etmek, merdiven kullanmak gibi alışkanlıklar ile sağlıklı yaşam desteklenmelidir.

  1. Duruş

Çalışma ortamının ergonomik olmaması postürün bozulmasına neden olur. Postürün bozulması ise fonksiyonel bozukluklara sebebiyet vererek yaşam kalitesini düşürür. Bu durum kişinin motivasyonunun ve veriminin düşmesine neden olur. Bu yüzden gün içinde bel destekli sandalyeler kullanılmalı, baş ve gövde dik tutulmalı ve karın kasları kasılarak bel stabilizasyonu sağlanmalıdır. Ayrıca uzun süreli oturmalarından kaçınılmalı, bel ile dönme hareketleri yapılmamalı, esneme egzersizlerine gereken önem verilmeli, iş sırasında periyodik aralıklar verilmeli ve öne eğilirken belden değil kalçalardan eğilinmelidir.

  1. Hobi

Çalışıyorken bir hobiye sahip olmak kişinin mental sağlığı için büyük öneme sahiptir. Bir hobiye sahip olmak iş dünyasına farklı bir açıdan bakmayı sağlarken kişinin depresyon, stres ve gerginlik gibi durumları yaşamasının önünde büyük engeldir. Bu doğruluda keyif veren ve rahatlatıcı hobilerle uğraşılabilir.

  1. Zararlı Alışkanlıklar

Alkol ve sigara kullanımı kişinin motivasyonunun düşmesine neden olabilir. İş yerinde sigara kullanmak dikkatin, verimliliğin ve motivasyonun azalmasına neden olacaktır. Bu yüzden alkol ve sigara gibi alışkanlıkların zararları göz önünde bulundurularak hayat boyunca tüketilmemelidir.

  1. Ergonomi

Ergonomi iş yerinde motivasyon ve sağlıklı yaşam adına büyük önem taşımaktadır. Yanlış ergonomik seçimler kişiyi fiziksel ve psikolojik olarak negatif bir şekilde etkilemektedir. Bu doğrultuda büro malzemelerinin yerleşimine, ortamın ışıklandırılmasına ve havalandırılmasına dikkat edilmelidir.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ